Mig: “Hvad er det dog, du går og spiser, dreng?” Den 20-årige: “Jeg fik lige sådan en lyst til kanelgifler…”
Det er ikke ret tit, at vi ikke har kage i huset i forvejen, men forestil dig en langlemmet søn med en pose Pågen kanelgifflar i hånden, hvor han stikker den ene efter den anden i munden…
Jeg medgiver gerne, at de er bløde og smager af langt mere end én, men ligefrem at spise købte kanelgifler? Ham igen: “Jamen, du har jo aldrig bagt nogen?”
Kanelgifler
Se godt efter på billedet herover. Får du ikke bare lyst til at gå i køkkenet og bage kanelgifler med det samme?
Der skulle to forsøg til, før jeg ramte størrelsen og fik dem til at blive stående uden at vælte. De smager dejligt og der er endda mere fyld i de her end i de købte.
Efter en hurtig tur i ovnen på fjerdedagen, smagte de stadig som nybagte. Du ved præcis, hvad der er i giflerne, og det er ikke så ringe endda.
Det første hold gifler blev for store, og de væltede i ovnen. Alt smørret i fyldet flød ud og lå under bagepapiret. Jeg googlede Pågen kanelgifflar og fandt den indlysende forskel: Der er ikke smør i fyldet i kanelgifler!
Bagemargarine har et andet smeltepunkt og sammensætning end smør, og der ender ikke en masse snask under bagepapiret. Jo, margarinen smeltede også, men den blev dog på papiret og blev delvis suget op i kagen igen, da den kølede af på pladen efter bagning.
Smør >< margarine spørgsmålet
Hvis du insisterer på at bruge smør i dejen, ville jeg gribe fyldet anderledes an. Jeg ville pensle med smeltet smør og fordele sukkerblandingen ovenpå, før jeg folder dejen sammen. På den måde er der ikke så meget smør, der kan smelte i fyldet.
Du skal ikke blive bange, hvis der løber fyld ud af dine kanelgifler, selvom du bruger margarine. Det kan ikke undgås, når du bager noget med fyld af fedtstof og sukker, fordi det smelter. Men der er så meget fyld i giflerne, at der gerne skulle blive meget tilbage. Lad dem køle af på pladen og klistre fast til det kanelfyld, der ligger under dem. Så bliver de gode alligevel.
Jeg brugte smør i dejen, også i anden portion, som lykkedes over al forventning. Størrelsen blev den rigtige, og de blev stående. Kanelgifler skal stå MEGET tæt på bagepapiret. Så har de nemlig ikke plads til at vælte omkuld. Og skulle de yderste i rækken alligevel gøre det, hjælper du dem lige på plads med en paletkniv, når de kommer ud af ovnen og stadig er varme.
Er rørsukker bare rørsukker?
Det korte svar er: Nej! Min rørsukker er meget finkornet og holder derfor godt på fedtstoffet, så fyldet ikke flyder ud. Det kan godt betale sig at blende sit sukker, når det er til fyld. Jo mere overflade sukkeret har, jo bedre holder det sammen på fyldet. Mange fine korn er bedre end få, grove sukkerkorn.
Til dejen tog jeg udgangspunkt i min kæmpekanelsnegl. (Hvis du ikke har prøvet den, så burde du. Du er virkelig gået glip af noget!) Jeg halverede dejen og rettede lidt til. Jeg skar ned i gærmængden, så mine kanelgifler ikke ville hæve så voldsomt. Og endelig rullede jeg dejen endnu tyndere ud. De endte med at blive helt fantastiske:-)
Lad være med at bage giflerne for længe. De må gerne være lidt lyse og bløde. Jeg penslede ikke mine, men hvis du vil, kan du pensle med lidt sammenpisket æg.
Det er også vigtigt, at du husker at lægge et hårdtopvredet viskestykke over de varme kanelgifler, så fugten bevares indeni brødet i stedet for at fordampe.
Velbekomme – og tak, fordi du læste med:-)
Kanelgifler
Ingredienser
Dej
- 1 dl mælk
- 10 g gær
- 1 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 2 spsk sukker
- 1 nip salt
- ¼ tsk kardemomme
- 50 g blødt smør
- 280 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
Kanelfyld
- 150 g bagemargarine, stuetemperatur
- 100 g farin
- 50 g rørsukker, finkornet
- 2 spsk kanel
- 2 spsk Maizena
- Evt. lidt sammenpisket æg til pensling
Sådan gør du
Dejen
- Lun mælken, til den er håndvarm og opløs gæren heri. Tilsæt æg, sukker, salt, kardemomme og halvdelen af melet og bland det godt sammen. Ælt det bløde smør ind i dejen og tilsæt herefter resten af melet. Ælt dejen i 8-10 minutter, til den er blød og smidig. (Dejen er stadig lidt klistret. Det skal den være, hvis du ikke vil have tørre kanelgifler.)
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og stil dejen til hævning et lunt sted i en times tid, til den har fordoblet sin størrelse. (Jeg hævede min dej i ovnen ved 37°.)
- Imens rører du kanelfyldet sammen til en ensartet masse. Bare lad det stå ved stuetemperatur, så det er nemt at fordele på dejen.
Udrulningen
- Ælt dejen kort igennem på et let meldrysset bord. (Jo mindre mel, du ælter ind, jo bedre resultat får du.) Rul dejen tyndt ud til en rektangel på ca. 40×45 cm. Flyt på dejen undervejs, så den ikke klæber fast til bordet.
- Fordel kanelfyldet jævnt på dejen. Skær dejen igennem på midten, så du har to halvdele på 20×45 cm. Fold fra midten af dejen (ikke rulle, for du vil ikke have runde kanelgifler), så du starter med at lægge tre cm af dejen ind over fyldet hele vejen hen og derefter folde den videre, så du har “rullet” en flad rulle, der er 45 cm lang. Afslutningen af dejen skal være nederst.
- Skær enden af rullen og del den i stykker á 3½ cm bredde. Kanelgifler skal stå ret tæt på pladen; i rækker med skærefladerne mod hinanden. Der skal kun være 3-4 mm mellemrum. På den måde kan de læne sig lidt op ad hinanden i ovnen, så de ikke triller helt rundt. Dæk giflerne til med et viskestykke, vredet hårdt op i varmt vand og lad dem efterhæve et lunt sted i 30 minutter.
- Imens varmer du ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft). Pensl dine gifler med lidt sammenpisket æg, hvis du vil.
Bagningen
- Bag dine færdighævede kanelgifler i nederste tredjedel af ovnen i 10-12 minutter. (Hvis de bliver meget skæve i ovnen, kan du efter 8 minutters bagetid åbne ovnen og skubbe hver række gifler tættere sammen med to paletknive, så de står helt tæt og oprejst.) Gifler skal ikke være mørke og sprøde, men lidt lyse.
- Når du tager pladen ud, så ret evt. rækkerne til med to paletknive, så de står pænt på pladen og ikke er skæve. Læg igen det hårdtopvredne viskestykke over dine kanelgifler og lad dem køle af.
- Der skal hverken glasur eller noget andet på kanelgifler, men det vil jeg lade være helt op til dig. Du får alligevel fedtede fingre af at spise dem, så hvorfor ikke også slikke glasur af fingrene?
Noter
Indlægget blev udgivet første gang i marts 2017.
Anna
Hej, jeg skal da helt sikkert prøve denne opskrift, mums! Du skriver, at du brugte smør men anbefaler margarine? Fungerede det fint nok ved at pensle det smeltede smør på dejen? Hvad synes du fungerede bedst?
LT
Hej Anna:-)
Den første portion lavede jeg med smør i fyldet (i stedet for margarine) og der endte al smørret under bagepapiret. Anden portion brugte jeg margarine til, og det flød ikke nær så meget ud.
Jeg har ikke afprøvet metoden med at pensle med smeltet smør endnu. Det var ment som en løsning til dem, som ikke bager med margarine.
Hvis du prøver det, så giv mig endelig en tilbagemelding, hvordan de blev.
Kh Lene
Maja Hansen
Hej Lene.
Jeg har tænkt mig at bage disse kanelgifler i morgen, men det eneste jeg har er Stege og Bage margarine. Kan jeg bruge det?
Med venlig hilsen
Maja
LT
Hej Maja:-)
Ja, det kan du sagtens. Jeg er lige blevet gjort opmærksom på, at finkornet sukker/rørsukker holder bedre på fedtstoffet, så der ikke smelter så meget ud af fyldet. Så hvis du har mulighed for at blende sukkeret, vil du få et bedre resultat:-)
Kh Lene
Maja Hansen
Hej Lene 🙂
Tusind tak for det hurtige svar.
Jeg prøver at blende sukkeret når jeg laver kanelgiflerne 🙂
Med venlig hilsen
Maja
Maja Hansen
Hej Lene.
Så har jeg lavet kanelgiflerne 🙂
De er virkelig lækre! De bliver helt sikkert lavet igen!
Med venlig hilsen
Maja 🙂
LT
Hej Maja:-)
Jaaa, det var dejligt at høre!
Ha’ en skøn påske;-)
Kh Lene
Karina
Vi siger tak for (endnu) en skøn opskrift. Jeg har lavet to portioner af giflerne og anden gang syntes jeg, at de forsvandt lige vel hurtigt, så jeg sagde til min søn på 12: “Hmmm – jeg syntes, at der var mange gifler og nu er der næsten ingen” – hvortil han svarede: “Jamen mor, jeg kan ikke lide dem – jeg eeelsker dem!”, så det er vist det maximale antal stjerner man kan få for en opskrift 🙂
LT
Nårh, hvor er han sød❤️ Hils og sig tak Og tak for de søde ord
Kh Lene