Har du en favorit blandt kammerjunkere? Jeg må tilstå, at jeg altid har syntes bedst om Karen Volfs. Det skal være den originale med “fuld sukker”. Ingen grove, ingen fedt- eller sukkerreducerede! Jeg har skam smagt dem, men de smager bare ikke rigtigt.
Hvis jeg frit kan vælge spiser jeg kun overne. Altså, de buede kammerjunkere;-) Men jeg er jo voksen og ved godt, at man ikke må sidde og fiske…
Hvad er kammerjunkere?
Kammerjunkere er en slags tvebak. Altså, den er bagt to gange. Det er hverken en småkage eller en kiks.
En kammerjunker var den allerlaveste i hoffets hieraki. Hans opgaver var primært at opvarte adelige og øvrige ved hoffet og lå længere nede på rangstigen end en kammerherre. Derfor mener man, at kammerjunkeren har fået sit navn, fordi den lå nederst i bagningens hieraki og ikke regnedes for noget særligt.
Måske mindede den bare om en skaldet kammerjunker, som navngiveren har kendt? Første gang kagen og navnet optræder på skrift er i en artikel i Politiken i 1903.
Kammerjunkere skal kunne knuses med lethed og være lige så fine i krummen, som de Mariekiks, jeg bagte i går. Men hvor Mariekiks nærmest pulveriserer helt, når de knuses, må der gerne være større krummer i min koldskål.
Kammerjunkerne er bagt med flormelis ligesom kiksene, men der sneg sig noget fuldkornsspeltmel ind i min opskrift. På den måde kan jeg måske bilde mig ind, at kammerjunkerne er sunde(re)? Men sig det endelig ikke til nogen. Det svarer næsten til at putte rugmel i pebernødder? 😉
Kammerjunkere er klassisk tilbehør til koldskål, men kan også bruges som bund under en cheesecake eller moussekage. Her i huset er det Morten, der laver koldskål. Han bruger opskriften fra Anders Ands kogebog og fylder en masse frugt i. Opskriften på Mortens koldskål finder du her. Vil du hellere have en mere fyldig koldskål med jordbær i, finder du opskriften her.
Det er overhovedet ikke svært at lave kammerjunkere. Det tager selvfølgelig lidt tid, fordi de skal bages to gange. Jeg brugte bagemargarine i mine. Karen Volf bruger heller ikke smør i sine. Du må gøre, som du har lyst til. Der blev knap 200 kammerjunkere af opskriften.
Kammerjunkere
Ingredienser
- 400 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 100 g fuldkornsspeltmel
- 150 g flormelis
- 2 tsk bagepulver
- 1 spsk vanillesukker
- 150 g margarine eller smør, koldt
- 2 æg, str. M/L
- ¾ dl mælk
Sådan gør du
- Bland alle de tørre ingredienser i en røreskål. Skær margarinen i mindre stykker, og ælt det i melblandingen, indtil det har konsistens som groft sand. Bland æg og mælk, og rør det i blandingen lidt efter lidt. Ælt ikke dejen for længe.
- Når konsistensen er jævn, fylder du dejen i en frysepose, og lægger den i køleskabet i en time.
- Varm ovnen op til 200°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)
- Tril dejen til kugler med en diameter på ca. 2 cm og sæt dem med lidt afstand på bageplader med bagepapir. Jeg brugte silikone-engangshandsker, da jeg trillede dem, for dejen er lidt klistret.
- Bag kammerjunkerne én plade ad gangen i 8-10 minutter. Lad dem afkøle et øjeblik, før du flækker dem og lægger dem tilbage på pladen.
- Skær dem over, mens de stadig er varme, ellers smuldrer de. Det er bedst, hvis dine kammerjunkere vender med skærefladen opad. På den måde tørres de bedst, når dampen kan slippe ud.
- Når den sidste plade er bagt, stiller du ovnen over på varmluft, stadig 200°, og sætter de flækkede kammerjunkere ind i ovnen i 10-15 minutter, til de er helt tørre.
Helle
Kære Lene
Ingen kammerjunkere uden kardemomme. Jeg har bemærket, at netop denne vigtige ingrediens i dagens Danmark er faldet ud af opskrifter på kammerjunkere. Det det smager bare så vidunderligt.
Ellers tak for dine mange dejlige opskrifter.
Hilsen
Helle
Lene
Kære Helle:-)
Ja, det kan du da have ret i. Kardemomme er helt uundværligt i boller fx, så det vil også være oplagt at putte i kammerjunkerne. Forslaget er hermed givet videre:-)
Kh Lene
Hanne
Virkelig nemme kammerjunkere.
De smager dejligt.
Tak for opskriften. Det er en keeper.
Lene Tranberg
Hej Hanne:-)
Jeg giver dig helt ret. De smager virkelig godt.
Kh Lene