For nogle år siden bagte jeg vaniljekranse efter min mors nabos opskrift, men var en smule skuffet. Jeg syntes ikke helt, de smagte som dem, jeg var vokset op med.
Udseendet var heller ikke de fine striber, som jeg huskede fra min mors køkken, når vi stod og tog imod dejen, som Kenwood’en spyttede ud i en lind strøm.
Udseendet med regelmæssige takker lader stadig lidt tilbage at ønske. Jeg skyder skylden på udstyret. Selvfølgelig er der forskel på ekstraudstyr til en Kenwood og en kødhakker til 100,- fra det lokale supermarked. Det må jeg leve med.
Der fås småkageudstyr til min KitchenAid, men jeg har ikke lyst til at betale så meget for en ting, jeg kun bruger én gang om året. Selvom, da jeg var barn lavede min mor vanille-tal og -bogstaver af dejen til vores fødselsdage. Måske kunne man tage den tradition op igen?
Er vaniljekranse bare vaniljekranse?
Jeg har lavet en ny opskrift. Sidste år prøvede jeg Mette Blomsterbergs med hakkede mandler. De var vældig fine med takker på pladen, men når de kom ud af ovnen, var alle takkerne forsvundet. Smørret smeltede ned i dejen, og takkerne blev væk. Bevares, de smagte da fint, men smukke var de ikke.
Malene fra min mødregruppe delte sin hemmelighed: Hun bruger halvt margarine og halvt smør. Smørret giver den rigtige smag, og margarinen giver takkerne. Prøv det, hun har helt ret:-)
Opskriften er Amos, tricket er Malenes. Jeg kan kun tage æren for udførelsen, teksten og billederne;-)
Du bestemmer, om du vil sprøjte vaniljekransene ud med en sprøjtepose (så skal dejen kun hvile ca. 20 minutter i køleskabet) eller om du vil bruge en kødhakker med stjerneform foran – eller en småkagesprøjte.
Resten af vanillestangen kan du lægge i et glas sammen med lidt sukker. Når du har samlet vaniljestænger nok – jeg plejer at bruge 6-7 stykker sammen med ca. 150 g sukker – kan du blende det godt og sigte det, så du har fint vaniljesukker.
Vil du allerhelst sprøjte vaniljekransene ud af en sprøjtepose, skal du prøve de her vanillekranse med marcipan og smør. De er nemme og smager forrygende.
Vaniljekranse
Ingredienser
- 250 g mel
- 100 g mandelmel
- 125 g sukker
- 1 stang vanilje
- 100 g smør, koldt
- 100 g margarine, koldt
- 1 æggeblomme
Sådan gør du
- Del vaniljestangen og skrab vanillekornene ud. Bland dem med lidt af sukkeret, så kornene bliver skilt ad.
- Hæld de tørre ingredienser i en skål, og smuldr smør og margarine i mindre tern ind i melet, indtil det har konsistens som groft sand. Ælt æggeblommen ind i dejen, til den er samlet.
- Læg dejen i en frysepose og lad den hvile i køleskabet i minimum en time. Varm ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft), og gør et par bageplader klar med bagepapir.
- Kør dejen gennem kødhakkeren og lav stykker på 10-12 cm, som du samler som kranse og lægger på bagepapiret.
- Husk, at hvis nogle af kransene får en forkert facon, eller stykkerne bliver for lange eller for korte, kan du bare køre dejen gennem kødhakkeren igen.
- Dine vaniljekranse kan ligge ret tæt på pladen, for de flader ikke ud og hæver ikke op. De holder formen.
- Bag småkagerne midt i ovnen i 10-12 minutter til de er gyldne.
- Lad dine vaniljekranse køle helt af på en bagerist, før du putter dem i en kagedåse med tætsluttende låg.
Sandie
Hej hvilke smør / margarine bruger du til julebag?
LT
Hej Sandie:-)
Hvis jeg skriver smør, mener jeg rigtigt smør og ikke et blandingsprodukt som Kærgården. Lurpak er tit på tilbud, men ellers bruger jeg også discountsmørret.
Når jeg skriver margarine, mener jeg det i en firkantet blok, og helst bagemargarine.
Kh Lene
Jette Sørensen
hva er pointen ved både at bruge smør og margarine, jeg plejer altid at bage med smør
Lene
Hej Jette:-)
Fordelen ved at bruge både smør og margarine er, at margarinen bedre holder på formen (de flotte takker), mens smørret giver smørsmagen.
Jeg håber, du har lyst til at prøve at bage dem.
God weekend:-)
Kh Lene
Jette Sørensen
kan man ikke bare bruge smør da jeg ikke har margarine, jeg har kun flydende
Hilsen Jette
Lene
Hej Jette:-)
Margarinen er i for at holde bedre på takkerne, så de ikke forsvinder under bagningen. Du kan godt bruge rent smør, men de bliver lidt mindre markante i rillerne.
God bagelyst!
Kh Lene
Lærke
Jeg har lavet disse vaniljekranse af flere omgange sidste jul, fordi de smagte så godt, at de simpelhen blev revet væk, og jeg fik så mange komplimenter, så de kan bestemt anbefales.
Lotte Frandsen
Hej Lene
Vil hører om man kan lave dejen i god tid og fryse den og bage vaniliekransene senere. ?
Jeg bagte dem sidste år, og de er SÅ gode at de skal bages igen i år.
Mvh Lotte
Lene Tranberg
Hej Lotte:-)
Det kan du sagtens. Du kan endda forme kransene og bage dem senere.
God bagelyst!
Kh Lene
Jette Sørensen
hvis jeg nu vil bruge rigtige mandel stk i skal jeg så også bruge mandelmel
hilsen Jette
Lene Tranberg
Hej Jette:-)
Jeg tror ikke helt, jeg forstår dit spørgsmål. Du kan godt bruge almindelige mandler, som du blender til mandelmel. Der skal du bare bruge samme mængde som mandelmelet.
Hvis det ikke var det, du mente, så skriv endelig igen:-)
Kh Lene
Heidi Walden
Hej, da jeg er helt blank på julebag og ikke har en kødhakker, kan jeg da bruge sprøjtepose? Prøvede at bage vanillekranse, den anden dag, med kunne ikke få dejen ud af posen.
Venlig hilsen og god jul
Heidi
Lene Tranberg
Hej Heidi:-)
Du skal i så fald ikke sætte dejen i køleskabet, men sprøjte den direkte ud.
Tricket til at få dejen trykket ud af posen er, at du deler dejen op ca midt i posen, drejer posen et par gange rundt ved delingen (som på et ballondyr) og kun bruger kræfter på at trykke den nederste del ud. Når den er ude, presser du mere dej nedad i posen og fortsætter. På den måde har du bedre kontrol over dejen og skal ikke bruge så mange kræfter;-)
God jul til dig og god bagelyst!
Kh Lene
Dorte
Hej Lene
Vil dejen kunne ligge i køleskab til næste dag?
Tak for en fantastisk hjemmeside. Du er min meget værdsatte bageguru
Lene Tranberg
Hej Dorte:-)
Tak for din søde besked:-)
Det er der ingen problemer i. Den kan sagtens holde sig nogle dage i køleskabet.
God bagelyst og god weekend!
Kh Lene
Tony
Tak for en fantastisk opskrift, det er de bedste vaniliekranse jeg har bagt, de er bare så gode at jeg med det samme smed en ny portion på køl til senere bagning, håber bare der nogen tilbage til manden kommer hjem
Glædelig jul til dig,tak for din fantastiske opskrifter og fine FB side
Lene Tranberg
Hej Tony:-)
Tusind tak for din søde besked:-)
Jeg håber, din mand har tidligt fri, så han når at smage vanillekransene. Ellers kan du jo heldigvis hurtigt bage en ny portion;-)
Ha’ en dejlig dag!
Kh Lene
Grith
Hej Lene
Jeg har også prøvet Blomsterbergs kranse og mine blev fuldstændig flade og flød helt ud (og jeg følte mig som en punkteret ballon!).
Er det vigtigt at dejen hviler på køl? Gør det noget for at kransene holder på formen eller er det kun kombi af smør og margarine?
Jeg har den der veganske blok fra Naturli som er en sammensætning af forskellig olier. Tror du den kan bruges som margarine?
På forhånd tak for hjælpen.
Lene Tranberg
Kære Grith:-)
At sætte dejen på køl inden bagning vil helt klart hjælpe, så de bedre holder formen. Dejen samler sig mere, når den lægges på køl.
Kombinationen af smør og margarine hjælper også, fordi margarine har et højere smeltepunkt end smør.
Jeg vil tro, du kan bruge blokken fra Naturli som margarine, men jeg har desværre ikke selv testet den.
Prøv evt denne opskrift, hvis du gerne vil lave vanillekransene med sprøjtepose: https://bagvrk.dk/vanillekranse-med-sproejtepose
God bagelyst og glædelig jul:-)
Kh Lene
Du ønskes en
Mette Bonde Sørensen
Hej Lene
Tak for dine gode opskrifter og hjemmeside
Jeg har en af de gamle kødhakker man sætter på bordet, men jeg kan aldrig huske hvordan jeg samler den, når jeg skal lave vaniljekranse, kan du hjælpe mig
Lene Tranberg
Hej Mette:-)
Jeg står også altid og er i tvivl, fordi det er så sjældent, jeg bager vanillekranse. Derfor er det rart at få skrevet ned, hvordan man samler kødhakkeren til vanillekranse.
Du skal ikke bruge hakkeren (krydset) eller den med de små huller til hakket kød.
Først sætter du sneglen i maskinen. Håndtaget sættes på og skrues fast med den lille skrue.
Sæt hullet fast foran på maskinen, sæt stjernehullet i og skru det fast med den store ring med gevind.
Rigtig god bagelyst.
Kh Lene
Malene
Hvis man vil bruge rent smør og beholde formen så er tricket da bare at de skal på køl eller et lynvisit i fryseren inden de bages. Så flyder de ikke ud. Det er det bedste trick jeg har lært efter jeg skitede kødhakkeren ud med en pose og tyl.
Lene Tranberg
Hej Malene:-)
Ja, det vil man typisk gøre med en dej, der trykkes ud med sprøjtepose.
God bagelyst.
Kh Lene
Dorte Lidsmoes
Jeg bagt disse sidste år de bedste jeg har smagt, jeg puttede fint hakkede mandler i dejen ud over mandel mel de smagte helt fantastiske 🎅🏼
Lene Tranberg
Hej Dorte:-)
Tusind tak for din tilbagemelding.
Ha’ en skøn jul.
Kh Lene