Jeg er vokset op hos vandbakkelsesmesteren over dem alle. Min mor❤ Vi fik altid vandbakkelseskagemand til vores fødselsdage (vi var fem piger plus mine forældre, så det var tit).
Vi fik kagemand af vandbakkelser juleaftensdag. (Det var jo Jesus’ fødselsdag;-)) Vi fik walesstang og vandbakkelser med flødeskum og jordbær. Selvfølgelig havde min mor øvet sig, og er derfor stadig dygtig til at bage den perfekte vandbakkelse.
Hun har altid forstået at bage vandbakkelser til perfektion. Min mormors var altid underbagte og flade som pandekager, men aldrig min mors. Øvelse gør mester, det ved jeg godt.
Jeg havde ikke bagt vandbakkelseskagemand ret tit. Min mor bagte stadig kagemændene til vores fælles fødselsdag i starten af september, og jeg måtte nøjes med at putte glasur og slik på. (Det er jeg til gengæld ret skrap til!)
Tips til vandbakkelseskagemand
Den allerstørste faldgrube ligger i ovnen. Eller rettere i ovnlågen. Du må UNDER INGEN OMSTÆNDIGHEDER åbne ovnlågen, før vandbakkelserne er færdigbagte. Det kan simpelthen ikke understreges nok! Hvis du åbner lågen for tidligt, falder dine vandbakkelser sammen.
Det gør de også, hvis du tager dem for tidligt ud. Selvfølgelig skal du holde øje med dem, men du har lys i ovnen. Du må ikke åbne lågen for at kigge til dem!
Jeg bager altid med over- og undervarme, og kun én plade ad gangen. Jeg skal ikke risikere noget:-)
Siden jeg først bagte kagemand og vandbakkelser efter min mors opskrift, har jeg lært en masse om at bage og meget om vandbakkelser i særdeleshed.
Blandt andet har jeg fundet frem til en formel for ingredienserne, som holder 100%, så du aldrig får for meget eller for lidt æg i din dej. Den bliver helt perfekt, når du tager udgangspunkt i æggenes vægt.
Du skal bruge lige så meget vand, som æggene vejer uden skal. Du skal bruge halvt så meget smør og 2/3 så meget mel. Så simpelt er det med den perfekte opskrift.
Hvis du vil lære alle mine tips og tricks om vandbakkelser, skal du læse det her indlæg om eclairs. Der står alt, som er værd at vide.
Denne opskrift passer med en kagemand. Min ovn er indbygget, og pladerne til den er ikke så store som min mors. Derfor passer en portion til en kagemand i min ovn.
Ved min mors opskrift skrev jeg i min kinabog, at en dobbelt portion også gav dej til balloner, flag og gaver rundt om kagemanden. Men som sagt: Det er kun i min mors store ovn, ikke min.
Husk, at øvelse gør mester. Vandbakkelseskagemand er ikke så kunstig, når man først har lært at lave dejen – og ellers kan holde snitterne fra ovnen, mens den bager.
Vandbakkelseskagemand
Ingredienser
Kagemand
- 150 g vand
- 75 g smør
- 100 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
- 150 g æg (3 æg, str. M/L)
Glasur og pynt
- Flormelis
- Kogende vand
- Mørk kakao
- Evt. pastafarver
- Dit yndlingsslik
Sådan gør du
Vandbakkelseskagemand
- Varm ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft). Klargør en bageplade med bagepapir.
- Slå æggene ud i en skål og vej dem. Ret opskriften til efter vægten af dine æg, så du bruger (vægtmæssigt) lige så meget vand som vægten af æggene. Brug halvdelen af vægten i smør og to tredjedel mel i forhold til æggenes vægt.
- Varm vand og smør op i gryde, til det koger. Tag gryden af varmen. Hæld melet i på én gang, og rør dejen glat. Sæt gryden tilbage på varmen, og bag dejen godt igennem, til den er blank, glat og har en kernetemperatur på 75°.
- Hæld dejen over i en røreskål og lad den afkøle til den er højest 60° varm. Bred den lidt op ad skålens sider, så køler den hurtigere.
- Med din håndmixer eller piskeren i din røremaskine rører du ét æg i dejen ad gangen. Rør godt imellem hvert æg og skrab skålens sider ned, så dejen bliver samlet og glat, før du rører det næste æg i.
- Dejen bredes ud i et 1-1½ centimeter tykt lag på bagepapiret. Brug bagsiden af en ske. Husk, at kagemanden hæver og breder sig under bagningen, så han skal være lidt slank, når du lægger dejen på.
- Bag din kagemand i nederste tredjedel af ovnen i 20-25 minutter. Husk ikke at åbne ovnlågen før tid!
- Kagemanden skal være gyldenbrun, ikke lys og ikke mørk. Kig på billedet og gå efter den farve.
- Når kagemanden er kølet af, skal du røre en blank, lidt tyk glasur af flormelis og kogende vand. Farv den evt. med kakao eller pastafarver, før du fordeler glasuren på kagemanden. Pynt med slik, før glasuren sætter sig.
Conny Overgaard Jørgensen
Åh hvor bliver jeg glad af at læserne din fremtrylse af kagemand.
Jeg havde næsten opgivet at bage dem indtil jeg fandt en kogebog med udførligbeskrovelse af at bage det op når melet er tilsat.
Men må altid lige lave en øve portion for at komme tilbage på sporet inden den egentlige kagemand skal fremstilles.
Tror Mette Blomsterberg misunder dig dine sprøjteteknikker og anvendelser af diverse tyller – fremragende arbejde
LT
Tusind tak, Conny
Mette Blomsterberg måtte gerne komme forbi til kaffe (siger jeg kækt, velvidende, at jeg ville dø af skræk, hvis det skete i virkeligheden)
Kate Gammelgaard
Jeg har altid været en mester i at ødelægge vandbakkelser. Men nu skal din opskrift prøves. Kan man godt bruge alm Lurpak smør istedet for margarine?
Lene
Hej Kate:-)
Ja, det kan du sagtens:-) Hvis du vil have endnu flere tips og tricks, skal du også læse dette indlæg: https://bagvrk.dk/eclairs
Ane
Ja tak. En formel på vandbakkelse var lige hvad jeg havde brug for. Æg er jo meget forskellige i størrelse og vægt. Denne her opskrift fungerer bare. Tak.
Lene Tranberg
Hej Ane:-)
Det var da kun så lidt;-) Det glæder mig, at du nu også lykkes med vandbakkelser.
Ha’ en skøn dag.
Kh Lene
Jeannie
Hej kan man godt bage whales stængerne dagen før de skal bruges? Mvh Jeannie
Lene Tranberg
Hej Jeannie:-)
Vandbakkelser er altid bedst på dagen, fordi de bliver bløde af at stå. Hvis du bager dem dagen før, kan du lægge et tørt viskestykke over og sætte dem i et køligt rum. På dagen kan du så sætte dem i en varm ovn i et par minutter, til de er sprøde igen.
God fornøjelse:-)
Kh Lene
Malene
Hej Lene
Jeg skal for første gang vove mig ud i at bage en vandbakkelsekagemand til min søns 3 års fødselsdag på lørdag. Tænker at forberede dejen fredag, smøre den ud på bagepladen og lade den stå på køl til næste dag hvor jeg skal bage den. Skal kagemanden direkte fra køl og ind i den varme ovn, eller skal den ud og temperere en smule?
Lene Tranberg
Hej Malene:-)
Kagemanden skal bare direkte fra køl og i ovnen. Du behøver ikke temperere den først.
Selv hvis dejen har været frosset, behøver man ikke tø den op først. Så skal den bare have et par minutter længere i ovnen:-)
Rigtig god bagelyst og tillykke med jeres søn.
Kh Lene
Ulla
Den allernemmeste opskrift på vandbakkelseskagemand. Den lykkes hver gang. Tak for dig og dit grundige arbejde med opskrifterne.
Mvh. Ulla
Lene Tranberg
Hej Ulla:-)
Jubiii, at du nu er en mester i vandbakkelser.
Det er en både nem og hurtig kage, når man blot ved hvordan.
Kh Lene
Benedicte Aggergaard Jensen
hvor mange bliver der ca til, med din potion ? 🙂
Lene Tranberg
Hej Benedicte:-)
Alt efter hvor kageglade I er, er der til 8-12 personer i en kagemand.
Rigtig god bagelyst.
Kh Lene
Sharon
Fantastisk opskrift👍👍det virker bare perfekt første gang efter mange andre mislykkede opskrifter:) tusind tak for alle de fine tips og tricks i eclair artiklen – tror det er slut med mislykket vandbakkelses dej:)👍👍
Lene Tranberg
Hej Sharon:-)
Beklager det sene svar.
Tusind tak for alle stjernerne og tillykke med succesen med vandbakkelserne:-)
Alle kan bage vandbakkelser. Det er jeg helt sikker på;-)
Ha’ en skøn dag.
Kh Lene
Alice Jensen
Sikke fin opskrift!
Jeg synes altid, mine kagemænd i vandbakkelsesdej klapper lidt sammen i kroppen, mens hoved, arme og ben forbliver høje.
Kan det undgås?
Vh Alice
Lene Tranberg
Hej Alice.
Kagemanden skal bage længere, hvis du oplever, at kroppen falder sammen. Det er sværere for dampen at slippe væk fra en stor flade som kroppen i forhold til arme og ben.
Måske skal kroppen være lidt tyndere (ikke så tykt et lag) eller arme og ben lidt tykkere før bagning.
Rigtig god bagelyst.
Kh Lene