En marcipansnittetærte er en stor tørkage, som er perfekt til at dele. En bund af mørdej, et lag mazarin, nougat og et marcipanlåg.
Marcipansnittetærten var research
Når vi engang imellem køber kager hos bageren, kalder vi det research;-) Det er ikke alt på bloggen, jeg selv har opfundet. Man må gerne smage på andres kager og finde inspiration i dem. I Odense har vi en ganske god bager (Wienerbageriet Døckerslund på Skibhusvej, hvis du er interesseret.), som Morten har haft som kunde i et tidligere job.
Wienerbageriet Døckerslund laver en tørkage/snitte, som hedder en marcipansnitte. Det er et ret stort stykke kage med en tynd mørdej nederst, et lag mazarin, et lag nougat og et lyserødt marcipanlåg. Jeg kan godt nøjes med en halv kage, så stor er den:-) Men den er god og har leveret inspiration til denne marcipansnittetærte.
Vi havde taget en marcipansnitte med hjem til junior (vores blev spist i bilen, for vi var ret kagesultne den dag), og hans første kommentar var: “Mor, sådan en her skal du prøve at bage, for den smager godt nok godt.” (Og han har ret.)
Tærteringen
Jeg har en lækker, perforeret tærtering, som jeg slet ikke får brugt nok. En tærtering er en stålring med små huller i, som både hjælper til med at holde dejen på plads i ovnen, så den ikke glider ned i formen, men også sørger for, at tærtebunden bliver jævnt bagt og sprød over det hele. – Og så er jeg vild med de knivskarpe kanter, mine tærter får.
Jeg har en perforeret bagemåtte, som jeg lægger den på, før jeg lægger den udrullede dej i. På den måde kan luften også slippe ud under bunden, så den ikke buler op, især når jeg lægger bagemåtten på risten, når det hele skal i ovnen.
Både tærtering og bagemåtte er fra det franske firma De Buyer. Jeg har selv betalt det og deler kun min begejstring og anbefaling. Min tærtering måler 24 cm i diameter.
Jeg har faktisk kun brugt tærteringen én gang før, nemlig til denne nemme citrontærte.
Du kan sagtens bage denne marcipansnittetærte, selvom du ikke har en tærtering. Du kan godt bruge en almindelig tærteform eller en springform, hvis det er.
Pynten
Min marcipansnittetærte er fin og feminin. Jeg har perforeret låget med et tilfældigt mønster af cirkler og ovenpå marcipanlåget har jeg lagt små forårsvioler fra haven. Vores violer får lov at så sig selv, hvor de har lyst, så de står lidt tilfældigt i bede, græsplænen og mellem fliser, hvor de kan finde en lille smule jord at gro i.
Du kan bruge andre spiselige blomster, hvis du vil. Eller små chokoladekugler. Eller ingenting.
Marcipansnittetærte
Ingredienser
Mørdej
- 50 g mandelmel
- 180 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 50 g sukker
- 100 g smør, koldt
- ½ æg, str. M/L, koldt
Mazarinmasse
- 50 g blødt smør
- 50 g sukker
- 75 g marcipan, groftrevet
- 1 æg, str. M/L
- 2 tsk. hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
Nougatlag
- 150 g nougat, koldt
Marcipanlåg
- 100 g marcipan
- 50 g flormelis
- 7 g glukosesirup
Pynt
- Violer eller andre spiselige blomster
Sådan gør du
Mørdejen
- Bland mandelmel, hvedemel og sukker i blenderskålen. Tilsæt smørret i små tern og pulsér, indtil blandingen har konsistens som groft sand. Pisk ægget let sammen og hæld det i dejen. Pulsér igen, indtil dejen har samlet sig. Brug ikke mere æg, end at dejen let kan samles.
- Ælt dejen kort igennem, form den til en flad skive, læg den i en frysepose og læg dejen i køleskabet i en times tid.
Mazarinmasse og bagning
- Varm ovnen op til 175° (alm. ovn, ikke varmluft). Smør en tærteform på 24 cm og stil den på en bageplade.
- Hvis du bruger en tærtering som min, er det ikke nødvendigt at smøre den, men du skal sætte tærteringen på en perforeret bagemåtte, så luften også kan slippe underud. Så slipper du for at prikke huller i bunden, og tærten bliver knivskarp at se på.
- Rul dejen tyndt ud på et let meldrysset bord, til den er stor nok til at kunne dække bund og sider i formen. Flyt på dejen, mens du ruller den ud, så den ikke sidder fast i bordet – og tryk ikke med kagerullen, bare rul frem og tilbage.
- Flyt dejen over i formen. Fyld den ud i formens facon ved at løfte i kanten af dejen, mens du fører en let hånd ud mod siden. Hvis dejen sprækker, kan du lappe den sammen ved at presse den sammen omkring revnen, eller bruge noget af den overskydende dej fra kanterne. Den overskydende dej skæres af med en skarp kniv langs formens kant. (Du kan evt. gemme dejresterne fra kanterne i fryseren til en hurtig omgang hindbærsnitter eller småkager.)
- Hvis du bruger en almindelig tærteform, skal du prikke bunden med en gaffel, så evt. luftlommer kan komme ud.
- Til mazarinen rører du smør og sukker godt sammen, før du tilsætter marcipan, mel og æg og rører, til du har en ensartet masse. Fordel mazarinmassen ovenpå mørdejen.
- Bag din marcipansnittetærte i nederste tredjedel af ovnen i ca. 25 minutter, til kanten er flot gylden.
Nougatlaget
- Skær nougaten i tynde skiver, mens tærten bages. Når tærten er færdigbagt, fordeler du nougaten i et jævnt lag ovenpå tærten, og lader den blive blød, så du kan fordele den med en spatel eller dejskraber. Sæt evt. tærten tilbage i ovnen i 2 minutter, så nougaten smelter. Lad din marcipansnittetærte køle helt af. Fjern tærteringen.
Marcipanlåget
- Ælt marcipan, flormelis og glukosesirup sammen til en jævn masse. Rul marcipanen ud i ca. 2 mm tykkelse på et bord drysset med et tyndt lag flormelis. Flyt jævnligt på marcipanen, mens du ruller den ud, så den ikke klistrer fast til bordet.
- Brug tærteringen som skabelon, og skær et rundt låg ud. Udstik et mønster i låget, fx ved at bruge to sprøjtetyller med rund spids. Mine målte 5 og 10 mm. Dyp udstikkeren i flormelis, så du får et helt skarpt snit, og marcipanen ikke klistrer fast til din udstikker.
- Flyt forsigtigt marcipanlåget over på den kolde marcipansnittetærte og pynt med spiselige blomster.
Skriv et svar