“Skal man virkelig kassere resten af den gamle surdej, når man fodrer den?” Jeg har fået spørgsmålet en del gange. Svaret er: Nej. Man kunne også bruge den til at bage krydrede kiks med surdej;-)
Man er nødt til at friske sin surdej op, så den holdes frisk og i god vigør. Når man fodrer, fjerner man derfor en del af den gamle, meget syrlige surdej og tilfører nyt mel og vand, så surdejen igen bliver aktiv. Ellers vil den blive mere og mere slap og sur.
Du skal naturligvis have en surdej, før du kan gå i gang med at bage kiks med surdej. Du finder min vejledning til at starte en surdej i det her blogindlæg.
Når jeg frisker min surdej, Alfred, op, bruger jeg 75 g mel (50 g hvedemel og 25 g rugmel), 75 g vand og 75 g surdej, som blandes godt, før det stilles i køleskabet igen. Dvs. at jeg potentielt smider 150 g gammel surdej ud hver 14. dag, når jeg har fodret.
Kiks med surdej
Jeg har søgt inspiration rundt omkring, men det var først, da jeg stødte på King Arthur Flour’s hjemmeside, at jeg fandt, hvad jeg ledte efter. Deres slogan er: “Try it once, trust it always.” Genialt, for der er da ikke noget værre end at være usikker på, om ens mel er godt nok, til det man gerne vil bage, vel?
Opskriften er ret simpel og tager hverken flere timer at røre sammen eller bage. Antallet af kiks kommer selvfølgelig an på, hvor tyndt du ruller dejen ud, og hvor store stykker, du skærer kiksene ud i. Men regn med knap to bagepladefulde kiks med surdej.
Du kan bruge alle slags krydderurter eller krydderier. Jeg havde lyst til kiks med oregano, rosmarin og timian, men du bestemmer. Det kan sagtens være paprika eller chili i stedet for.
Hvis du ikke drysser salt ovenpå kiksene, skal du putte lidt salt i dejen i stedet. Eller du kan blande vanillesukker og lidt sukker i dejen og få søde kiks.
Husk at prikke kiksene med fx en pålægsgaffel. Ellers bobler kiksene op og bliver hule, og det er ikke meningen.
Krydrede kiks med surdejsrester
Ingredienser
- 150 g gammel surdejskultur
- 70 g mel (hvedemel eller ⅔ hvedemel og ⅓ rugmel)
- 35 g blødt smør
- 4 tsk. tørrede krydderurter, fx rosmarin, timian og oregano
Til pensling
- Olivenolie
- Flagesalt
Sådan gør du
- Når du har fodret din surdej, blander du resten af den gamle surdejskultur med mel, tørrede krydderurter og det bløde smør til en glat og smidig dej (som ikke klistrer, men den må heller ikke blive for tør).
- Del dejen i to, og pak dem ind i husholdningsfilm. Lad dejen hvile i køleskabet i minimum 30 minutter, men gerne et par timer.
- Varm ovnen op til 175° (alm. ovn, ikke varmluft).
- Rul dejen helt tyndt ud på et stykke bagepapir. (Du kan også gøre det mellem to stykker bagepapir, hvis du vil.) Det skal ikke være tykkere end 1½-2 mm.
- Flyt bagepapiret over på en bageplade. Pensl kiksene med lidt olivenolie og drys med flagesalt. Skær dejen ud i passende kiks. Det gøres nemmest med et pizzahjul. Du behøver ikke skille kiksene ad eller flytte på dem. De vokser ikke sammen, men holder deres form.
- Prik kiksene med en gaffel eller et grillspyd, så de ikke bobler op og bliver hule under bagningen.
- Bag kiksene i nederste tredjedel af ovnen i 18-20 minutter, hvis de er smalle som mine, til de er gyldne i kanterne. Hvis dine kiks med surdej er større, skal de måske have op til 25 minutter.
Anne-Mette
God ide som helt klart må prøves
Lene
Ja, Anne-Mette, det er du nødt til;-)
Cindie Rosenkilde
Hej Lene Har du prøvet at udskifte smør med svinefedt, komme Chilli flager el paprika og salt på. Smag på dejen før du kommer salt på, hvis fedtet er meget saltet, skal det selvfølgelig ikke på.
Så sno dem
Det en meget gammel opskrift, jeg tit har bagt. Men på grund af mange sygdomme- operationer osv, har jeg ikke bagt dem de sidste 5 år og nu opskriften selvfølgelig væk men der var svinefedt i, husker ikke om det var blandet med smør el ej.
Måske du vil prøve, med svinefedt i din opskrift og så skrive til mig hvordan det blev.
Min opskrift var ikke med surdej, men mel og vand og en lille bitte klump gær skulle røres sammen og stå ca 2 timer på køkkenbordet til det boble. Husker bare ikke målene og hvordan
Bage knuzz Cindie
Lene Tranberg
Hej Cindie:-)
Jeg tror ikke, jeg kommer til at bage noget med svinefedt, for jeg bryder mig ikke om lugten af det;-)
Jeg tror dog sagtens, du vil kunne bruge det i denne opskrift og bare bruge en lille klump gær, som du nævner:-)
Kh Lene
Cindie Rosenkilde
Jeg bryder mig heller ikke om det, men man smager det faktisk ikke
Trine Andersen
God idé, men undre mig lidt iver om mon ikke man ville kunne bruge den dej til en nem tærte-lignende eller galette agtigt bund
Lene Tranberg
Hej Trine:-)
Jo, det er jeg sikker på, du kan.
Det lyder lækkert:-)
Kh Lene
Tina
Virkelig lækre kiks – jeg tror, jeg prøver at tilføre lidt revet parmesan næste gang.
Tak for inspirationen!
Bedste hilsner Tina
Lene Tranberg
Hej Tina:-)
Ja, parmesan gør noget rigtig godt for kiks:-) Velbekomme.
Kh Lene
Mette
Har bagt mange af dine ting.
Sidst krydrede kiks med surdej.
Vil mægtig gerne gi’ dig ros for den.
Lene Tranberg
Hej Mette:-)
Tusind tak for din søde besked<3
Ha’ en skøn dag!
Kh Lene
Josephine
I de her surdejstider 😉 har jeg bagt et par portioner.
Den første opgang med Provence krydderi – og de er altså lige så farlige at have stående fremme, som en skål peanuts er!
Næste omgang her er med 2 tsk paprika og 2 tsk chiliflager. Også drøngode!
Jeg tænker, der er lagt op til tapas, hummus, gedeostedip, grøntsagsstænger og hygge med de kiks! Perfekt til påskedage på terrassen.
Tak for en dejlig opskrift
Lene Tranberg
Hej Josephine:-)
Hvor er det dejligt at høre, at du varierer opskriften. Der er jo uendelige muligheder:-)
Kh Lene
Marie
Mon lidt kardemomme el helt finthakket tørre frugt også kan fungere i den søde version. Tak for inspiration
Lene Tranberg
Hej Marie:-)
Ja, det kan du helt sikkert;-) og velbekomme.
Kh Lene
Anne
De er virkelig lækre som snacks til et køligt glad på terrassen
Lene Tranberg
Hej Anne:-)
Ja, det er de:-) Også hvis man bare har lyst til lidt lækkert en aften foran fjernsynet.
Kh Lene
Carsten Troelsgaard
Jeg fik lavet min surdej og ville prøve om ‘overskudet’ ved fodring lige kunne steges på panden … for at gøre det enkelt. Det er jo for lidt at bage med. Heldigvis var jeg lidt glemsom, så jeg fik en kæmpe, sprød rugbrøds-kiks ud af det .. og den smagte godt.
Min gamle surdej var for slap .. uden hvedemel, men med 2 dele rug- og én del hvede har jeg fået en ny lækker dej på godt en uge. Jeg véd, at boblerne er CO2 og identisk med syrligheden, så jeg har været påpasselig med at lade brødet hæve længe nok (og slået ned én gang) til at få tid til at absorbere CO2’en. Jeg hældte noget kogende vand over (vist nok) nogle hvede-kerner, og det kom vist til at stå i 3 dage. Jeg har ikke rigtig held med hverken at komme salt eller sesam/solsikker i dejen. Men dejen bløder meget op og alt det ‘løse’ hænger godt fast uden på!
Jeg har næsten spist et halvt nybagt rugbrød med margerine i dag … det er bare så lækkert .. det knaser og kernerne er som små syrebomber!
Lene Tranberg
Hej Carsten:-)
Det er nemlig en rigtig god idé bare at kaste sig ud i det og prøve sig frem.
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Susanne
Uhmmenummenum
Puttede rosmarin og chiliflakes i – og masser af salt ovenpå.
Der var kun en fejl i den opskrift : der var ALT for lidt !! Men heldigvis har jeg masser af overskudssurdej i køleskabet
God påske
Dbh Susanne
Lene Tranberg
Hej Susanne:-)
Jeg beklager den lille portion, men dejligt, at du kunne li’ dem;-)
Også dejlig påske til dig og familien!
Kh Lene
Susanne
Hej igen
Så blev der bagt dobbeltportion. (Den første portion holdt ca 2 dage )
Denne gang har jeg tilsat hørfrø og solsikkekerner. Og så er der drysset krydderier ovenpå. Nogle med rosmarin, chili og salt. Nogle med kanel og lidt salt. Og nogle med røget paprika og chipotle.
Efter første bid af den sidste variant, sagde min datter : uhmm min nye favorit ✌
Tak for en super opskrift. Jeg er så glad for at bruge surdejsresterne til noget bedre end at fodre skraldespanden.
Og så sker der ikke noget ved at ‘glemme’ dejen i køleskabet i et par dage, når man pludselig får travlt med noget andet
God påske !!
Dbh Susanne
Lene Tranberg
Hej Susanne:-)
Nej, nogle gange kommer livet på tværs af en surdej, og kiks er bestemt en god udnyttelse af glemsomheden;-)
Dejlig påske til jer!
Kh Lene
solveig
jeg leder på det sidste overalt efter sjove saltkiks opskrifter.
min surdej er af rugmel og dine kiks blev simpelthen en mega succes!!! jeg kan slet ikke nå at bage i trit med hvor hurtigt de bliver spist!
selv min yngste datter, som ikke spiser noget som helst, har allerede bedt om at jeg skal bage nogle flere!
Lene Tranberg
Kære Solveig:-)
Det glæder mig, at kiksene falder i (især i din småtspisende datters) smag hos jer:-)
Det er heldigt, at de er nemme at bage, så du ikke halter alt for langt bagefter de sultne munde ved kagedåsen;-)
Ha’ en dejlig sommer!
Kh Lene
Susie
Hej Lene
Skal kuglerne rulles ud på hver deres plade – siden der skal laves to i stedet for en?
Jeg har de to kugler klar i køleskabet – og i øvrigt tak for en god vejledning til at lave surdejen.
Mange hilsner
Susie
Lene Tranberg
Hej Susie:-)
Beklager det sene svar.
Ja, de skal rulles ud på hver sin plade.
God bagelyst og tak for din søde besked.
Kh Lene
Dorte
Hejsa
Vil man mon kunne tilføje noget revet cheddar og lave en ostekiks eller er det smelte ost ikke godt i kiksen?