Kryddersmør er perfekt til grillmad, på en steak, på brød eller en bagt kartoffel. Lad dig inspirere til nye varianter.
Blomsterkarse eller tallerkensmækker?
Min far spurgte til, hvordan det gik med de blomsterkarseplanter, jeg havde fået med hjem i maj? Jo tak, de stortrives og breder sig ud over de rammer, de er blevet tildelt. Men en plante med sådan en frodighed og smukke blomster kan man tilgive meget. “Har du så prøvet at bage noget med dem?”
Det har jeg. Lækre, krydrede flutes drysset med sort peber.
I dag tager vi noget supernemt, vi skal nemlig lave kryddersmør.
Blomsterkarse har mange navne. Det latinske navn er Tropaeolum, andre danske navne er Nasturtium og Tallerkensmækker. Jeg synes, Blomsterkarse er det mest dækkende, fordi det beskriver smagen (lidt stærkt af karse og sort peber) og det faktum, at der kommer de dejligste orange eller gule blomster på planten, som kryber hen ad jorden.
Kryddersmør
Både blomster og blade er spiselige og dekorative i fx en salat. Jeg foretrækker at hakke mine krydderurter til kryddersmør i stedet for at pulverisere dem i foodprocessoren, men det må du gøre, som du vil.
Smør til kryddersmør skal ikke være fuldstændig blødt. Tag det ud af køleskabet cirka en halv time til tre kvarter, før du skal bruge det. Når en skive smør er bøjeligt i stedet for at knække, har det en passende konsistens.
Selvfølgelig ved du, at man kan lave kryddersmør med alle mulige krydderurter. Du får her lidt inspiration:
- Hvidløgssmør – klassikeren til brød og hvidløgsflutes.
- Persillesmør – perfekt til nye kartofler.
- Soltørrede tomater – til steaks og grillet kød.
- Tandoori krydderi – til indisk mad. Lækkert på toppen af risene.
- Citronskal – til kylling.
- Dild – til fisk.
- Purløg – til bagte kartofler.
- Estragon, citron og lidt løg – som erstatning for bearnaise saucen.
- Ramsløg og lidt sennep – det smager lidt af hvidløg, men er alligevel helt sin egen.
- – men i princippet kan du tilsætte alle krydderier og krydderurter i kombination.
Kryddersmør skal på køl i mindst to timer, efter du har lavet det, men det kan sagtens fryses ned, hvis du vil være i god tid.
Læg stenen til servering i fryseren et par timer, så den er iskold og så smørret ikke smelter så hurtigt.
Kryddersmør med blomsterkarse
Ingredienser
- 100 g smør
- 5 blomsterkarseblomster
- 5 blade af blomsterkarse
- Lidt salt
Sådan gør du
- Tag smørret ud af køleskabet 30-45 minutter før, så det kan blive blødt.
- Skyl blomster og blade godt og sørg især for at ryste de små biller, som ofte gemmer sig dybt i blomsterne, ud. Hak blomster og blade fint.
- Rør smørret blødt med en gaffel og rør de hakkede krydderurter i sammen med lidt salt. Smag smørret til. Rør ikke for længe, smørret må ikke blive helt blødt.
- Læg et stykke bagepapir på bordet og læg smørret på papiret. Rul smørret ind i papiret og sno det godt i enderne, så dit kryddersmør bliver til en stram rulle. Læg rullen i køleskabet i mindst to timer, men gerne længere, så smagen kan udvikle sig endnu mere.
- Når du serverer det, så skær kryddersmørret i skiver og læg det på en flad sten, som du har haft i fryseren et par timer i forvejen. På denne måde forhindrer du, at smørret smelter på en varm sommeraften.
Bonnie
Hej Lene
Er det en alm. strandsten, du har brugt til anretning af smørret?
Vh Bonnie
LT
Hej Bonnie:-)
Ja, det er en almindelig strandsten, som min søn har slæbt med hjem. Det smarte er, at vi lægger den i køleskabet (eller fryseren) på forhånd, så den holder på kulden:-)
Kh Lene
Bonnie
Tak for svar 🙂 Har selv været på stranden i dag efter sten, som jeg skal bruge i weekenden.
Har du rengjort den på en speciel måde? Tænker, der må være en del skidt på sådan en sten, der har ligget x antal år i vandet/på stranden.
LT
Jeg vaskede den bare grundigt med en børste og opvaskemiddel