Du har helt sikkert smagt churros i sommerlandet, i Tivoli, på markeder eller måske endda i Spanien. Men har du også smagt churromuffins? Sikkert ikke, men det er de bedste muffins, jeg har bagt i meget lang tid.
Churros er en opbagt dej, lidt lige som vandbakkelsesdej, som sprøjtes ud i varm olie med en sprøjtepose og koges i olien, til de er gyldne og sprøde, før de drysses med kanelsukker. Nogle opskrifter er der æg i, andre ikke. Dejen findes også med og uden vanille. Nogle er der kun salt i, ikke engang sukker.
Churros smager helt vidunderligt, når de lige er hevet op af olien, men ligesom klejner (og pommes frites) mister de en del af charmen, når de ikke længere er nykogte.
Churromuffins
Disse churromuffins derimod… Det er en blød og luftig kage. Saftig, fordi den er bagt med creme fraiche. Luftig, fordi den er hævet med natron. Knasende, fordi kagerne er penslet med smeltet smør og rullet i kanelsukker. Ualmindelig lækker! – Og med en længere holdbarhed, fordi de også smager godt dagen efter – eller kan fryses ned og tøes op igen.
Jeg er heldig, at jeg har nogle små randforme i silikone, som jeg kunne bage mine churromuffins i, så de fik et fint mønster – og dermed mindede endnu mere om churros.
Jeg blev inspireret af et billede på Pinterest, hvor en dej var bagt i en stor randform og derefter drysset med kanelsukker. Sådan en ville jeg også bage. Bare i lille format:-)
Det er ikke nødvendigt at have små randforme til at bage dem i. Du kan godt bage dem i almindelige muffinforme, hvis det er det, du har. De bliver bare lige en tak pænere i randformene, men smagen er akkurat den samme.
Jeg har købt mine silikoneforme i Lidl på et tidspunkt. De er af mærket Ernesto, som af og til dukker op som spotvare i Lidl. Det er de samme forme, som jeg brugte, da jeg bagte små ingefærmuffins sidste år.
Guldtippet
Et godt tip, når du skal have kager ud af silikoneforme igen: FRYS DEM NED! Det er svært at få en blød og saftig kage hel ud af en silikoneform, uden at der knækker noget af eller lidt af siderne sidder fast tilbage i formen.
Hvis du sætter kagen i fryseren, til siderne begynder at blive faste og frosne, kan du nemt krænge silikoneformen af kagen. Det gælder også alle mulige andre figurforme i silikone.
Churromuffins
Ingredienser
- 80 g smør, stuetemperatur
- 150 g sukker
- 1 tsk vanillesukker
- 1/2 tsk kanel
- 2 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 3/4 dl creme fraiche 18%, stuetemperatur
- 150 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 1/2 tsk natron
Til drys
- 40 g smeltet smør
- 3 spsk sukker
- 1 tsk kanel
Sådan gør du
- Tag smør, æg og creme fraiche ud af køleskabet i god tid, så det opnår stuetemperatur. På den måde undgår du, at dine kager falder sammen, fordi ingredienserne ikke har samme temperatur.
- Tænd ovnen på 170o (alm. ovn, ikke varmluft). Skyl de små silikoneforme med koldt vand og sæt dem på en bageplade. (Eller klargør muffinforme ved at sætte 12 papirforme i en fast muffinform.)
- Pisk smør, sukker, vanillesukker og kanel godt sammen, så det bliver lyst og luftigt. Rør æggene i ét ad gangen og pisk godt imellem hvert æg. Husk at skrabe skålens sider ned, så du får det hele med.
- Rør creme fraichen i. Nu skal du ikke bruge røremaskine/håndmixer længere, men vende melet i med en dejskraber eller grydeske.
- Sigt mel og natron sammen i en skål og bland det godt, så natronen er godt fordelt i melet.
- Vend melet i dejen ad et par omgange. Rør ikke for meget i dejen, efter melet er kommet i, for så får du kompakte kager. Melet skal kun lige blandes i, så du ikke kan se det længere.
- Fordel dejen ligeligt i de 12 muffinforme. Sæt formene i ovnen og bag dine churromuffins i ca. 18 minutter.
- Mærk efter med en tandstikker af træ, om kagerne er gennembagte, eller der følger dej med op.
- Lad dine churromuffins køle af på en rist, og sæt dem derefter i fryseren, indtil du kan krænge silikoneformen af uden at ødelægge kagerne. (Hvis du bruger almindelige muffinforme i papir, skal du bare lade kagerne køle af.)
- Smelt smørret. Bland sukker og kanel i en lille skål. Pensl kagerne med smeltet smør og dyp og rul dem i kanelsukkeret, så der kommer drys på kagerne.
Marianne
Hej. Jeg har 6 randforme i een form,ligesom muffinsforme i metal,skal der laves noget ved opskriften ang. tid i ovnen,når de er så tæt på hinanden?
Lene
Hej Marianne:-)
Det kan være, at kagerne skal have et minut eller to mere, men det er det hele:-) Prøv at stikke i dem, når du synes bagetiden er ved at være gået.
Kh Lene
Marianne
Hej igen. Det er små Gugelhupfform jeg har.
Lene
Jeg tænker et par minutter ekstra. Husk at smøre formene godt og drysse dem med mel, så du kan få kagerne ud igen.
Jenny
Nigella Lawson har også en opskrift på churro muffins i hendes første bog
Lene
Hej Jenny:-)
Jeg har desværre kun en af Nigellas bøger:-(
Kh Lene
Gitte Pedersen
Kære Lene
Tak for den skønne opskrift. Jeg har selv de små forme fra Lidl. Har mange gode køkkenredskaber derfra iøvrigt.
Jeg har “ udvidet “ din opskrift så jeg jeg væder dem med dette: ( undlader så drysset )
Sukkerlage :
Reven skal af 1 usprøjtet appelsin, saft af to appelsiner, ca 2 dl., saft af en citron, ca 1 dl. 70 gram rørsukker
Alt koges og når det er kølet ned prikker jeg kagerne og hælder lagen over, uhm
Idag har jeg ingen appelsiner ,men vil forsøge med en lækker mango juice
Tak dine gode opskrifter. Er det for tidligt at ønske glædelig jul.pyt , jeg gør det alligevel. Kh Gitte
Lene Tranberg
Kære Gitte:-)
Jeg bagte de første julesmåkager i august for at kunne tage billeder af dem, så du må gerne ønske glædelig jul nu;-) Tak og i lige måde.
Din version med både appelsin og den nye med mango lyder megalækre. Rigtig god idé:-)
God bagelyst!
Kh Lene
Lene
Bliver de bedst, hvis jeg fryser dem med eller uden smør/drys?
Har ingen smarte randforme (endnu), så denne gang må de bages i muffinforme.
Passer bagetiden i opskriften til randformene du selv bruger eller til alm. muffinforme? 🙂
Lene Tranberg
Hej Lene:-)
Bagetiden er omtrent den samme i almindelige muffinforme. Måske skal de have et minut længere, men det er lige deromkring.
Hvis du vil fryse dem, bliver de bedst uden drysset, for sukkeret udenpå vil smelte, når de tør op.
Rigtig god bagelyst:-)
Kh Lene
Lene
Okay, det var jo let nok så 🙂
Årh, ja det duer jo ikke! Men godt de kan fryses, det sparer mig for noget tid senere 😉
Tak for svar Lene! 😀