Du har sikkert spist hundredevis af dem. Og købt endnu flere. Det er der ingen grund til, for brunkager er nemme at bage selv.
Når du selv bager dine julesmåkager, kan du tilpasse dem din egen smag. Bryder du dig fx ikke om sukat eller syltet appelsinskal, er det tilladt at springe dem over. Dog er de med til at give brunkagerne den karakteristiske brunkagesmag.
Brug en skarp kniv
Jeg har aldrig bagt brunkager før i år. Jeg syntes, det lød ret besværligt, for mange har problemer med at skære dem tynde nok, og jeg nægter simpelthen at have en pålægsmaskine eller brødskærer stående i skabet hele året for at bage en portion brunkager til jul;-)
Det viste sig slet ikke at være noget problem at skære dejen helt tyndt med en skarp kniv. Husk blot, at dejen skal skæres (= at skære frem og tilbage med kniven) og ikke bare trykkes ned igennem.
Skiverne skal være 1-2 mm tykke. 1 mm er minimum, 2 mm er maksimum, så 1,5 mm er passende;-)
Bliver skiverne for tynde, kan du altid lægge to af dem sammen til en kage. De tykke kan du godt bage, men de skal have længere tid end de øvrige, så dem skal du bage på en plade for sig selv.
Brunkager er en juleklassiker
Brunkager er en juleklassiker på linje med pebernødder og vanillekranse. Krydringen af brunkager er karakteristisk for middelalderen, men den tynde, sprøde småkage, som vi kender den, er fra sidste halvdel af 1800-tallet.
Før jernkomfurerne blev almindelige, var det nemlig svært at sikre en så ensartet afbagning, som en plade brunkager kræver. Der skal ikke mange sekunder ekstra til, før de brænder på.
Du skal derfor holde øje med dine brunkager i ovnen. Mine blev allerbedst, da de fik 4 minutter og 45 sekunder i ovnen i stedet for 5 minutter.
Til gengæld er de blevet så gode, at jeg overvejer at hente en ekstra tallerkenfuld i tillæg til den, jeg har siddet og guffet i mig, mens jeg har skrevet på det her indlæg.
Ha’ en skøn dag!
PS: Vil du bage andre dejlige julesmåkager, skal du bage vanillekranse, jødekager eller mine yndlingssmåkager: Pebernødderne.
Brunkager
Ingredienser
- 200 g smør
- 100 g sukker
- 100 g brun farin
- 150 g lys sirup
- 60 g finthakket, syltet appelsinskal eller sukat
- 1 tsk stødte nelliker
- ½ tsk stødt ingefær
- 2 tsk stødt kanel
- 1 tsk stødt allehånde
- 100 g mandler, grofthakkede, ikke smuttede
- 2 tsk potaske
- 2 spsk vand
- 425 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
Sådan gør du
- Smelt smør, sukker, farin og sirup sammen. Tilsæt appelsinskal og krydderier. Lad det afkøle til det er fingervarmt, og hæld det op i en røreskål.
- Opløs potasken i vandet og tilsæt det sammen med mandlerne. Hæld alt melet i på en gang og saml dejen. Fyld dejen i en frysepose, og lad den hvile i køleskabet i en halv time.
- Del dejen i to og rul den til to tykke pølser med en diameter på 5 cm. Rul hver pølse stramt ind i et stykke bagepapir og læg dem i en frysepose i køleskabet. Lad dejen hvile mindst to timer, til den er gennemkold, gerne til dagen efter. Du kan sagtens lade dejen hvile i køleskabet i op til en uge.
- Varm ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft) og beklæd bageplader med bagepapir.
- Tag dejen ud af køleskabet en rulle ad gangen. Skær dejen i tynde skiver på ca. 1½ mm tykkelse med en skarp kniv. Læg dem med lidt afstand på bagepladerne.
- Bag hver plade i ca. 5 minutter. Brunkagerne må ikke blive for mørke. Lad dem køle lidt på bagepladen, før du flytter dem til en bagerist og lader dem afkøle helt. Kagerne er først sprøde efter afkøling.
Connie Moisen
Hej Lene
Jeg har bagt dine brunkager…smagte skønt 🙂
Til at starte med skar jeg dem lidt for tykke er jeg klar over nu
men 300 brunkager… forstår ikke at du kan få det ud af den portion dej ??
vh connie moisen
Lene Tranberg
Hej Connie:-)
Jeg skar dem også meget tyndt. Jeg rundede endda lidt ned på antallet.
Ha’ en dejlig jul:-)
Kh Lene
Connie Moisen
Det må jeg nok sige … jeg skar endda anden rulle ud på min pålægsmaskine.
God jul til dig og din familie
vh Connie Moisen