Hvordan gør man flødeboller til juleflødeboller? Ved at bruge en helt særlig bund, som smager lidt mere af jul end en almindelig bund af marcipan eller vaffel.
Jeg har ikke lavet flødeboller før. Men det er der faktisk ikke så mange ben i. Der er kun ganske få regler, du skal overholde, så lykkes det helt sikkert også for dig. Jeg har kigget Mette Blomsterberg over skulderen, for er der nogen, der kan lave flødeboller, må det være hende:-)
Jeg fik lavet for meget flødebolleskum, derfor har jeg halveret portionen, så den passer til de to poser P-tærter. Resterne brugte jeg til at lave flødeboller af nogle tranebærcookies, som også blev overtrukket med chokolade. (Og de små pebernøddeflødeboller, som har fået sig eget indlæg.)
Altså, står du med for meget flødebolleskum, så gå på jagt i kagedåserne og brug, hvad du har stående alligevel. Der er ingen regler, der siger, at man skal bruge marcipan- eller kransekagebund, vel?
Mine juleflødeboller fik to forskellige slags pynt, så jeg kunne se, hvilke der var med hhv. orange og mint. Jeg lavede nogle små, karamelliserede orangegrene af appelsinskal til den ene slags, og til de andre knuste jeg en sukkerstok til drys.
Flødebollefælderne ved juleflødeboller
Der er et par regler, du skal overholde, når du laver flødeboller:
Temperaturen på sukkerlagen
Når du hælder sukkerlagen i de letpiskede æggehvider, skal lagen have kogt op til præcis 117°. Du skal ikke røre i sukkerlagen, den skal bare have lov at stå og simre, til den når temperaturen.
Når lagen når de 110°, starter du røremaskinen og pisker æggehvider og sukker til let skum. Ikke stive, ikke for flydende.
Den varme sukkerlage skal hældes i en tynd stråle, mens piskeriset kører, så det bliver pisket ind i æggehviden.
Du skal piske læææænge
Jeg vil anbefale dig at bruge røremaskinen til at piske flødebolleskummet, for det tager lang tid. Det tog over 20 minutter, før mit var fast nok. (Jeg lavede dobbelt portion af denne opskrift, men det tager altså lang tid!)
Efter sukkerlagen er tilsat, skal hastigheden på piskeriset skrues op på fuld hastighed, og så skal skummet piskes, indtil det er så tykt, at det samler sig omkring piskeriset og næsten slipper skålens kant. Det skal VIRKELIG være stift, så dine flødeboller ikke bliver slappe og vælter omkuld, når du har sprøjtet flødebolleskummet på.
Lad dem tørre
Nogle opskrifter anbefaler, at man lader flødebollerne tørre i ovnen ved 80°, for at der skal komme en hinde på flødebolleskummet og gøre det nemmere at dyppe dem i chokoladen. Det er selvfølgelig ikke en mulighed, når der er bund af P-tærter under dine juleflødeboller.
I stedet lod jeg flødebollerne stå ved stuetemperatur i to timer, før jeg begyndte at smelte chokoladen. På det tidspunkt havde skummet fået en fast overflade.
Hæld chokoladen over
Det ser så nemt ud, når de dygtige flødebollemagere dypper flødeboller i chokolade. Men jeg kan ikke undgå at få det på fingrene og nærmest helt op til albuerne.
Derfor har jeg fundet en anden teknik. Sæt dine juleflødeboller på en gaffel, brug en lille sovseske og hæld chokoladen henover flødebollen!
Chokoladen løb lige så fint ned og dækkede flødebolle og P-tærte, det overskydende løb af, og jeg kunne nemt skubbe flødebollen fra gaflen og over på et stykke bagepapir.
Du skal smelte rigeligt chokolade. Du kan altid smelte resten om eller hakke det i småstykker til en portion cookies, hvis du får noget til overs.
Juleflødeboller
Ingredienser
- 1 pose Carletti P-tærter orange
- 1 pose Carletti P-tærter mint
Sukkerlage
- 125 g sukker
- 38 g vand
- 55 g glukosesirup
Flødebolleskum i øvrigt
- 70 g æggehvider
- 2 tsk sukker
- 1 tsk vanillesukker
Overtræk og pynt
- 300 g mørk chokolade
- evt. 40 g kakaosmør
- 1 knust sukkerstok
- 6 stk karamelliseret appelsinskal
Sådan gør du
Flødebolleskum
- Bring sukker, vand og glukosesirup i kog i en lille gryde. Lad det simre, til det når temperaturen 110°. Lad det simre videre, mens du pisker æggehviderne.
- Hæld æggehvider, sukker og vanillesukker i en helt ren røreskål og pisk det skummende. Det må ikke blive stift.
- Når sukkerlagen når 117°, tager du gryden af blusset, tænder røremaskinen igen og hælder lagen i æggehviderne i en tynd stråle. Pisk godt.
- Skru nu op for hastigheden og pisk for fuld skrue, indtil massen er så stiv, at den samles omkring piskeriset og nærmest slipper skålens sider. Det tager laaang tid, så du må være tålmodig. Skålens sider bliver koldere undervejs.
- Fyld flødebolleskummet i en engangssprøjtepose, klargjort med en stor rund tyl på ca. 2 cm i diameter.
- Læg P-tærterne med toppen opad på en bageplade med bagepapir. (Husk at holde de to slags adskilt, så du ved, hvad der er hvad.) Sprøjt flotte, lige toppe af flødebolleskum ud på P-tærterne.
- Hold sprøjteposen lodret, en til to cm over P-tærten. Sprøjt langsom ud, indtil skummet når kanten af bunden. Løft langsom sprøjteposen opad, mens du fylder skum på, indtil du har nået den højde, du vil have.
- Lad flødebollerne tørre et par timer ved stuetemperatur, indtil de næsten kan røres forsigtigt med en fingerspids, uden at du får guf på fingrene.
Overtræk og pynt
- Temperer chokoladen. Knus sukkerstokken og gør appelsinpynten klar hver for sig.
- Gør evt. chokoladen tyndere ved at smelte kakaosmør i chokoladen.
- Sæt en flødebolle på en gaffel (det må gerne være en konfektgaffel med god plads mellem tænderne, så chokoladen kan dryppe af).
- Øs chokolade op over flødebollen, så den bliver helt dækket. Lad den dryppe af, før du forsigtigt skubber den af gaflen på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Drys pynt på den våde chokolade, alt efter hvilken P-tærte der er under flødebollen. Lad chokoladen størkne og server.
Skriv et svar