En smuk og lys citrontærte med lemoncurd i en sprød mørdejsbund. Bliver du træt bare ved tanken om først at skulle koge lemoncurd, piske marengs til toppen, som skal brændes, så det får den rigtige farve? Bare læs videre. Jeg har fundet en genvej, hvor det ikke tager så lang tid;-)
Naturligvis var jeg nødt til at skære noget fra. Det blev marengstoppene i det her tilfælde. Der er kun et fint drys flormelis ovenpå tærten. Men jeg synes stadig, den er lys og smuk. Og citronfyldet er ikke en kogt lemoncurd, men et supernemt fyld, som bare er hakket i foodprocessoren. Med hele citronen i.
Vil du gerne have marengstoppe på din kage, kan du finde opskriften på marengsen her.
Jeg fandt inspirationen på Instagram. Hos en blogger, der henviste til en anden blogger, som igen henviste til inspiration fra en fransk bagebog.
Jeg valgte at lave min citrontærte anderledes, fordi jeg gerne ville have mandelmel i mørdejen. Du behøver ikke købe mandelmel. Du kan sagtens blende mandler til fint mel. Du behøver ikke engang smutte dem først.
Citrontærte i en perforeret ring
Jeg købte mig en perforeret tærtering fra det franske firma De Buyer. Jeg valgte den, som har en diameter på 24 cm, for den passer til det meste.
Måske har du set ringene i Den Store Bagedyst? De perforerede ringe sikrer, at tærtedejen bliver mere sprød, og at den ikke buler op under bagningen, fordi luften kan slippe væk.
Jeg har en perforeret bagemåtte, som jeg lagde den på, før jeg lagde den udrullede dej i. På den måde kunne luften også slippe ud under bunden, især når jeg lagde bagemåtten på risten, da det hele skulle i ovnen.
Jeg smurte ikke tærteringen, for der var smør nok i dejen til, at det ikke var nødvendigt til tærten. Det var heldigvis rigtigt, for tærteringen slap lige så fint, og kanterne var fine, skarpe og lodrette. Det fungerede lige så fint, som jeg forestillede mig, da jeg købte den. Jeg anbefaler den gerne.
Citrontærte i almindelig tærteform
Du kan sagtens bage tærten uden en perforeret ring. Hvis du bruger en almindelig tærteform, skal du prikke bunden med en gaffel, så evt. luftlommer kan komme ud. Læg bagepapir eller alufolie ned ovenpå dejen og fyld op med bagelinser, kikærter eller ris.
Bunden buler ikke op, og siderne på dejen bliver stående langs kanten. Bag bunden i nederste tredjedel af ovnen i ca. 18 minutter. Fjern ærter og bagepapir og bag bunden i yderligere 5 minutter.
Citronfyldet
Tilbage til den der lemoncurd. Lemoncurd skal koges, for at den tykner. Derefter skal den bages i tærten. Men hvis man nu kunne lave en creme af en hel citron med skal og det hele, smør, sukker og æg og bage det i den forbagte bund?
Tanken lød forjættende, og jeg var nødt til at afprøve det. Det er vigtigt, at både smør og æg har stuetemperatur, når du går i gang med citronfyldet, for ellers skiller det og vil ikke blendes jævnt.
Du skal selvfølgelig bruge en økologisk (ikke overfladebehandlet) citron. Når du skærer den over, skal du tjekke, hvor tyk den hvide hinde er under skrællen. Hvis den er tyk, skal du fjerne noget af hinden, for ellers bliver fyldet for bittert. Hvis det hvide lag er tyndt, skal du bruge citronen, som den er.
Du laver både mørdej og citronfyld i en foodprocessor. Det er også en af grundene til, at jeg tillader mig at kalde det en nem citrontærte.
Nem citrontærte
Ingredienser
Mørdej
- 50 g mandelmel
- 180 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 50 g sukker
- 100 g smør, koldt
- 1 æg, str. M/L, koldt
Citronfyld
- 1 økologisk citron
- 300 g sukker
- 2 spsk Maizena
- 100 g smør, stuetemperatur
- 4 æg, str. M/L, stuetemperatur
Derudover
- Pynt: Et drys flormelis.
- Derudover skal du bruge kikærter eller lignende til blindbagning, hvis du bruger en almindelig tærteform.
Sådan gør du
Start med mørdejen
- Bland mandelmel, hvedemel og sukker i blenderskålen. Tilsæt smørret i små tern og pulsér, indtil blandingen har konsistens som groft sand. Pisk ægget let sammen og hæld det i dejen. Pulsér igen, indtil dejen har samlet sig.
- Ælt dejen kort igennem, form den til en flad skive, læg den i en frysepose og læg dejen i køleskabet i en times tid.
- Varm ovnen op til 190° (alm. ovn, ikke varmluft). Sæt den perforerede tærteform på en hulplade eller et perforeret bageark.
- Rul dejen ud på et let meldrysset bord, til den er stor nok til at kunne dække bund og sider i formen. Flyt på dejen, mens du ruller den ud, så den ikke sidder fast i bordet. Tryk ikke med kagerullen, bare rul frem og tilbage.
- Flyt dejen over i formen. Fyld den ud i formens facon ved at løfte i kanten af dejen, mens du fører en let hånd ud mod siden. Hvis dejen sprækker, kan du lappe den sammen ved at presse den sammen omkring revnen, eller bruge noget af den overskydende dej fra kanterne.
- Den overskydende dej skæres af med en skarp kniv. Du kan evt. gemme resten af dejen i fryseren til en hurtig omgang hindbærsnitter eller småkager.
- Læg bagepapir eller alufolie ned ovenpå dejen og fyld op med bagelinser, kikærter eller ris. På den måde buler bunden ikke op, og siderne på dejen bliver stående langs kanten. Bag bunden i nederste tredjedel af ovnen i ca. 18 minutter. Fjern ærter og bagepapir og bag bunden i yderligere 5 minutter.
Citronfyld
- Sænk varmen i ovnen til 175° (alm. ovn og ikke varmluft).
- Vask citronen grundigt og tør den. Skær citronen over for at se, om den hvide hinde er tyk. Hvis den hvide hinde er for tyk, bliver kagen for bitter, og så skal du fjerne den hvide hinde på den ene halvdel af citronen. Hvis den hvide hinde er tynd, skal du bruge hele citronen.
- Skær citronen i tynde skiver og pil kernerne fra. Sigt maizenaen ned i sukkeret og bland det godt. Læg citronskiver, sukker og det bløde smør ned i foodprocessorens skål og blend det, indtil det har en jævn konsistens uden klumper. Skrab skålens sider ned, så du får det hele med.
- Tilsæt æggene ét ad gangen og blend ind imellem hvert æg, så blandingen bliver jævn og ensartet.
- Hæld citronfyldet i den tærtebunden og bag din citrontærte i ca. 40 minutter. (Min fik 38 minutter.) Når tærten er færdig, bevæger citronfyldet sig stadig lidt, når man ryster med den, og overfladen er lysebrun.
- Lad din citrontærte køle helt af i formen, før du tager den ud af formen og sætter den på et lagkagefad. Drys flormelis gennem en sigte på toppen af din kolde kage og server den.
Rie Sørensen
Hej vil det sige at du ikke bruger det “bagepapir” der følger med når man køber formen? Men bruger formen med dejen direkte i ?
Venlig hilsen Rie
Lene Tranberg
Hej Rie:-)
Der fulgte ikke “bagepapir” med til min form. Jeg bruger blot den perforerede form direkte.
Hvis du har gode erfaringer med bagestrimlen, så brug blot den.
God bagelyst.
Kh Lene