Det er supernemt selv at koge marmelade, og du kan koge det af alle slags frugter og bær. I dag kogte jeg abrikos-gulerodsmarmelade med hakkede mandler. [Reklame for Dr. Oetker. Læs mere nederst i indlægget.]
Geleringspulveret til marmelade indeholder konserveringsmiddel (men fås også uden). Derfor skal du ikke tænke mere over holdbarheden, når du bruger pulveret til at tykne din marmelade. Det er ikke nødvendigt at tilsætte andet.
Geleringspulveret skal blandes med en spiseskefuld sukker, før det røres i marmeladen. Så er det nemt at fordele.
Abrikos-gulerodsmarmelade
Den varmt gyldne farve på marmeladen lyser af efterår ligesom gråvejret udenfor, selvom vi kun er i starten af august. Det er ligesom om, sommeren slet ikke har været her. Naboens æbler er alle blæst ned, og ligger på græsplænen, mens skader og solsorte skiftes til at spise af dem.
Abrikos-gulerodsmarmeladen er blød og ensartet, men får lidt bid af hakkede mandler. Hvis du aldrig har prøvet at putte mandler i en marmelade før, er det ikke for tidligt, du gør det. Forestil dig også en kirsebærmarmelade med vanille og hakkede mandler i. Næsten som risalamande på et stykke brød.
Abrikos-gulerodsmarmeladen er kogt med friske abrikoser, som blot er halveret og udstenet, mens guleroden er skrællet og revet groft.
Mandlerne skal ikke smuttes, men blot hakkes, før de kommes i marmeladen, når den er blendet med en stavblender.
Smag din abrikos-gulerodsmarmelade til med mere sukker eller citronsaft, så den smager, som du kan li’ den.
Har du lyst til en anden, lækker marmelade, vil jeg anbefale dig min blommemarmelade med vanille og rosmarin.
Syltning og hygiejne
Det er vigtigt at holde en god hygiejne, når du sylter. Hav altid rene hænder, brug helt rene skeer, skærebræt og knive. Skyl og rens frugterne, og skær dårlige steder fra.
Sørg for at skolde glassene med kogende vand og koge lågene, så du er sikker på, der ikke er nogen urenheder, som kan gøre din marmelade dårlig eller forkorte holdbarheden. Du kan evt. skylle glassene med et konserveringsmiddel som Atamon.
Låget skal være tætsluttende, og syltetøjsglasset skal være af glas, så det kan tåle at blive kogt eller skoldet.
Hæld den kogende marmelade på glas med det samme, og skru låget på. Lad den derefter køle af.
Når du hælder marmeladen i glasset, så tør spildt marmelade af kanten af glasset med et stykke køkkenrulle, før du skruer låget på.
Brug mindre glas, for holdbarheden forkortes, når du først har taget hul på glasset.
Marmelade skal opbevares mørkt og køligt. Når du har taget hul på et glas marmelade, skal det opbevares i køleskab.
Marmelade med mindre sukker har kortere holdbarhed end marmelade med mere sukker.
Hvis der kommer mugpletter på din marmelade, skal det hele smides ud. Du skal ikke skrabe det mugne af og spise resten, da svampesporerne breder sig ned i resten af marmeladen.
Hvad nu, hvis min marmelade er for tyk/tynd?
Når du har tilsat geleringspulveret og kogt marmeladen igennem, kan du tage en teskefuld marmelade og hælde den på en tallerken. Sæt tallerkenen i køleskabet, så marmeladen afkøles helt og mærk efter, om konsistensen er, som du vil have den.
Er marmeladen for tynd, kan du koge den op og tilsætte mere geleringspulver. Husk at blande pulveret med en spiseskefuld sukker, før du rører det i marmeladen.
Hvis din marmelade er blevet for tyk, kan du koge den op igen og tilsætte mere vand.
Hæld lidt marmelade på en tallerken for at tjekke, at konsistensen er rigtig, før du hælder den på rene, skoldede glas og lukker dem tæt.
Abrikos-gulerodsmarmelade med vanille og mandler
Ingredienser
- 400 g halverede, udstenede abrikoser (færdig vægt)
- 100 g groftrevne gulerødder (færdig vægt)
- 3 dl vand
- 1 vanillestang
- 350 g sukker
- 1 citron (kun saften)
- 50 g mandler, hakkede (skal ikke smuttes)
- 1 spsk sukker
- 2-3 tsk Dr. Oetker geleringspulver med konserveringsmiddel
Sådan gør du
- Vanillestangen flækkes, og kornene skrabes ud.
- Læg abrikoser, gulerødder, vand, citronsaft, vanillestang, -korn og sukker i en gryde, og kog det op. Lad marmeladen simre ved lav varme under låg i 15 minutter, før du tager låget af og lader det simre videre i 10 minutter, indtil abrikoserne er bløde og nemt kan trykkes i stykker med en ske. Rør i marmeladen af og til under kogningen.
- Fisk vanillestangen op, og blend marmeladen med en stavblender, til den er jævn og ensartet.
- Bland resten af sukkeret og geleringspulveret. Kog marmeladen op igen, tilsæt de hakkede mandler, og rør geleringspulveret i. Lad marmeladen koge et par minutter og tjek, om den har den rigtige konsistens ved at lægge en skefuld af den på en tallerken og lad den køle af.
- Hæld den varme marmelade på skoldede glas, og luk dem straks tæt til. Lad marmeladen køle af.
Noter
PS: Geleringspulver til marmelade har jeg modtaget som gave fra Dr. Oetker. Jeg har ikke tjent en krone på at skrive dette indlæg og bruge pulveret, men Forbrugerombudsmanden kræver, at alle opslag med omtale af gaver tydeligt markeres, så du ved, at jeg har fået det gratis. Du finder linket til Dr. Oetkers produktsortiment her.
Heidi
Smager dejligt og var meget nemt at lave! Jeg måtte undlade mandlerne men alligevel lækkert. Tak for endnu en skøn opskrift, Lene :-).
Lene Tranberg
Hej Heidi:-)
Tusind tak for din søde besked:-)
Jeg er sikker på, den også smager dejligt uden mandler.
God aften!
Kh Lene
Bente Larsen Hansen
Hej
Hvad med citronen?
Vh Bente
Lene Tranberg
Hej Bente:-)
Ja, hov, citronsaften er da hoppet ud af opskriften…
Den skal i sammen med vandet;-)
Det får jeg lige rettet til, tak:-)
Kh Lene
Bente Larsen Hansen
…..dejlig opskrift 🙂 tak
Lene Tranberg
Det er mig, der takker, Bente:-)
Marianne
Hej. Kan jeg bruge tørrede abrikoser?
Lene Tranberg
Hej Marianne:-)
Nej, det kan du ikke, når det er marmelade. Hvis du ikke kan få fat i abrikoser, kan du bruge ferskner eller nektariner i stedet.
God fornøjelse.
Kh Lene
Marianne
Tak for hurtigt svar. Det må jeg prøve
Ingrid
Jo selvfølgelig. Lad dem ligge i blød natten over. Så dur de 🥰