Påskekyllinger er en nem opskrift på min farmors falske makroner. “Falske” makroner kaldes også æggeblommemakroner og er en god opskrift, når man fx står med blommer tilovers fra marengs.
Bedstes falske æggeblommemakroner
Min farmor hed Dagny, men blev aldrig kaldt andet end Bedste. Hun havde ti børn og 25 børnebørn. Bedste brugte gerne en sommerformiddag på at smøre franskbrødsmadder med sirup, blande en flaske saft og gå over til baneskråningen med min lillesøster og mig for at kigge på forbipasserende tog.
Bedste lavede (selvfølgelig) alting selv. I hvert fald kogte hun altid suppe selv og lavede kød- og melboller. Også selvom det var HELE familien, der kom hjem til 1. juledag: Børn, svigerbørn, børnebørn og senere oldebørn. Vi kunne være uendeligt mange i deres lille hus.
Bedste bagte også makroner. Eller, jeg troede, de hed makroner, indtil jeg bad min mor om opskriften. I min mors håndskrevne kogebog står disse småkager som “Dagnys falske makroner”, og jeg medgiver, at de ikke minder om franske makroner.
Til gengæld er de supernemme at bage, og jeg er helt sikker på, de lykkes hver gang.
Påskekyllinger
Jeg var nemlig løbet ind i en bageudfordring i weekenden. Jeg havde set et billede af nogle søde kyllinger på Pinterest, men da jeg klikkede på opskriften, skulle man bruge en citron-færdigkageblanding og to æg. (Igen typisk amerikansk, som da jeg bagte mine Kærestebreve… Tak for ingenting!)
Så i stedet for at skulle opfinde den dybe tallerken, dykkede jeg ned i familieopskrifterne og tænkte på Bedstes makroner. De kunne godt blive til kyllinger:-)
Den næste udfordring blev målene til kagen. Mængderne var angivet i kopper. Ikke amerikanske cups, men danske kopper. Hvor stor er din kaffekop? Min mors svar var, som altid: “Passende.”
Jeg har derfor målt og vejet mel og sukker i stedet for, så du slipper for at lede efter en kop i passende størrelse. Der skal margarine og ikke smør i opskriften. Sådan er det bare.
Enten kan du bage ca. 48 kyllinger som disse eller ca. 60 makroner, hvis du bare laver dem runde. Opskriften er den samme, Bedste puttede bare ikke frugtfarve i;-)
Påskekyllinger – Æggeblommemakroner
Ingredienser
- 225 g mel
- 300 g sukker
- ½ tsk hjortetaksalt
- 125 g blød bagemargarine
- 2 æggeblommer
- 1 tsk gul frugtfarve
- Glasur af flormelis, æggehvide, gul, rød og sort frugtfarve/pastafarve.
Sådan gør du
- Mel, hjortetaksalt og sukker blandes i en bunke på køkkenbordet. Margarinen lægges ovenpå og hakkes i småstykker med en kniv eller en bordskraber i metal. Når margarinen er blandet godt med melet, æltes de to æggeblommer i sammen med frugtfarven.
- Dejen samles og rulles ud til to pølser. Skær pølserne i stykker á 10 og 5 gram, og tril dem til kugler. De store kugler bliver til kroppen og de små til hovederne på kyllingerne. Tryk kuglerne lidt flade (ca. 1 cm i højden) og læg dem tæt ved siden af hinanden på bagepapir, så kuglerne vil vokse sammen i ovnen.
- Sæt figurerne med god afstand (der kan være ca. 15 på en bageplade), da de vil flyde ud under bagningen.
- Varm ovnen op til 175°. (Alm. ovn, ikke varmluft.) Bag kagerne midt i ovnen i ca. 14 minutter. Lad småkagerne køle af på en bagerist, til de er helt kolde.
- Rør imens en lidt tyk glasur af æggehvide og flormelis. Del den i to og farv den ene portion sort til øjnene og den anden orange til næb og fødder.
- Fyld glasuren i hver sin engangssprøjtepose og klip lidt af spidsen, så du får et lillebitte hul, som glasuren kan komme ud af. Dekorer de kolde småkager med øjne, næb og fødder.
Brigi
Hej Lene.
Tak for opskrift på falske makroner.
Tror ikke jeg har fået dem, siden jeg var barn, så det var et glædeligt gensyn.
Jeg husker dog barndommens smag, som om der var hjortetaksalt i kagen, hvilket jeg ikke var så vil med.
Dine er bare super. Jeg glæder mig til at byde min mor på dem på mandag, og familien har godkendt dem.
Lene
Hej Brigi:-)
Hvor er det dejligt at høre. Det er altid så dejligt, når en kage kan bringe gode minder frem<3
Jeg håber, din mor også kan li’ dem:-)
Kh Lene
Sandra
Hej Lene
Jeg har svært ved at få glasuren farvet ordentlig sort, jeg har prøvet med en pastafarve fra Bilka.
Hvad bruger du, som kan farve den hvide glasur ordentlig sort? Jeg ender altid med noget der er meget mere grå.. 🙂
Mvh Sandra
Lene Tranberg
Hej Sandra:-)
Rigtig rød og rigtig sort er de sværeste farver, fordi der skal rigtig meget farve i, før det ligner noget.
Hvis du fx blander mørk (bage)kakao i den sorte glasur, hjælper det farven på vej, men netop med den sorte kan det også hjælpe at lade glasuren stå og trække lidt, før du bruger den.
Min erfaring siger, at pastafarverne fra Progel og Sugarflair er dem, der farver kraftigst.
Kh Lene