Har du været på julemarked i Tyskland, kender du de store honningkagehjerter og de små, runde kager med chokoladeovertræk: Lebkuchen.
Lebkuchen på mange måder
Jeg har researchet lidt på området, og jeg tror, der findes lige så mange forskellige opskrifter på Lebkuchen, som der findes familier i Tyskland. Næsten. Ligesom danske familier har hver sin opskrift på pebernødder. Næsten.
Jeg lavede et sammenkog af flere og endte med denne, hvor der er hakket chokolade, mandler og tranebær i.
Mange opskrifter på danske honninghjerter skal startes op i august/september, hvor honning og mel blandes og står i minimum tre måneder i et køkkenskab. Dejen til de her skal trække 4-6 dage i køleskabet, så ligesom mine hurtige honninghjerter, tager det ikke så lang tid.
Mine Lebkuchen smager næsten som honninghjerter, men konsistensen er en lidt anden. De har lidt mere bid, men bliver blødere, som de skal, når de har stået nogle timer på køkkenbordet. Smagen er himmelsk. Intet mindre. Og så er det en smuk, lille kage, pyntet med hakkede mandler og strimler af tranebær.
Lebkuchen
Ingredienser
- 65 g mørk chokolade
- 65 g tørrede tranebær
- 65 g mandler
- 350 g honning
- 125 g farin
- 375 g mel
- 1 tsk hjortetaksalt
- ½ tsk stødt kanel
- ½ spsk mørk kakao
- ¼ tsk stødte nelliker
Til pynt
- 170 g mørk chokolade
- 1 tsk kakaosmør
- 20 g mandler
- 25 g tørrede tranebær
Sådan gør du
- Hak chokolade, tranebær og mandler meget fint, fx. i en foodprocessor. Du kan også gøre det med en kniv, hvis du ikke har en maskine til det.
- Rør honning og farin til en jævn masse. Sigt mel, hjortetaksalt, kanel, kakao og nelliker ned i en anden skål. Sørg for, at det hele bliver blandet godt, så hjortetaksalten fordeles. Bland chokolade, tranebær og mandler med melet og ælt det ind i honning/farin-massen.
- Når dejen er en jævn masse, fyldes den i en frysepose, som lægges i køleskabet i 4-6 dage, så dejen får lov at trække smag.
4-6 dage senere
- Varm ovnen op til 170° (alm. ovn, ikke varmluft). Klargør bageplader med bagepapir.
- Del dejen i passende stykker. (Jeg vejede mine af i klumper á 17 gram.) Dejen smuldrer lidt, men det gør intet. Tril dem til runde kugler og sæt kuglerne med lidt afstand på en bageplade. Dejen samler sig nemt til en kugle med varmen fra dine håndflader. Kagerne bliver fine, buede kager i ovnen, så du skal ikke trykke dem flade.
- Bag dine Lebkuchen i nederste tredjedel af ovnen i ca. 13 minutter. Lad dem køle på pladen i fem minutter, før du flytter dem til en rist og lader dem afkøle helt. Kagerne er faste og lidt hårde, når de er kølet af.
Overtræk og pynt
- Hak mandlerne fint og skær tranebærene i tynde strimler. Læg dem i hver sin skål.
- Hak chokoladen fint og smelt den over vandbad sammen med kakaosmørret. Sluk under gryden, når chokoladen er jævn og flydende.
- Dyp hver Lebkuchen i chokoladen ved at holde den på kanten af bunden. Lad lidt af chokoladen dryppe af i skålen, mens du holder bunden opad og sæt derefter kagen på en rist med chokoladen opad.
- Drys lidt mandler på den ene halvdel af kagen og sæt nogle tranebærstrimler på toppen.
Lene E jensen
Hvis du har andre ordinære opskr. Såsom sachertorte
.m.m.er jeg vild m.egns.opskr. /Gamle opskr. PÅ FORHÅND TUSIND TAK LENE JENSEN
LT
Hej Lene:-)
Tak for din besked. Sachertorte har jeg ikke afprøvet endnu, men det var en af mine yndlingskager, da jeg var bagerjomfru som ung.
Jeg er oprindeligt fra Vestjylland og har en del af min mors og bedstemødres opskrifter på lager til fremtidige indlæg.
Et eksempel er min farmors falske makroner, som jeg dog har twistet til en opskrift på påskekyllinger: https://bagvrk.dk/paaskekyllinger-bedstes-falske-makroner/
Ha’ en dejlig dag.
Kh Lene
Karina
Hej Jeg har bagt dine Lebkuchen i dag, men de er meget hårde selv efter at have stået ude med chokolade på i 5 timer. Nogen gode råd? Karina
Lene
Hej Karina
Jeg har to råd til hårde kager, hvad enten der er honningkager eller Lebkuchen: Det ene er at sætte kagerne i en kold ovn på risten sammen med en skål med kogende vand. Så vil dampen gøre dem blødere.
Alternativet er at putte kagerne i en plasticbøtte og lægge et opvredet viskestykke henover (uden at viskestykket rører kagerne).
Begge tricks vil dog ikke pynte på chokoladen, når du har overtrukket dem:-(
De har nok fået et øjeblik for længe i ovnen…
Jeg krydser fingre for, at det lykkes for dig.
Kh Lene
Pia
Hej Lene
Dejen var ret hård i det og kagerne flød ikke meget ud. Men smagen er ret fantastisk.
Har du evt. et ide, så dejen er mindre hård? (.. lidt mælk?)
Mvh Pia
Lene Tranberg
Hej Pia:-)
Jeg ville ikke tilsætte mælk, men du kan evt lade dejen stå ude et stykke tid, så honningen bliver mere blød og føjelig.
Måske lidt vand kunne gøre den nemmere?
Kh Lene
Pia
Tak for dit svar, i første omgang prøver jeg at lade dejen stå ude, inden jeg former dem. 😉
Prøver evt med lidt vand næste gang jeg laver en portion.
Bedste hilsner
Pia
Lene Tranberg
Velbekomme:-)
Annette
Har anden omgang på køl nu
De smager jo fantastisk uden tranebær
Men syntes de er til den hårde side
Evt et fugtigt klæde over …???
Som alm honningkager ???
Eller er første omgang bare bagt for meget
Tak for alle dine skønne opskrifter
Lene Tranberg
Hej Annette:-)
Et fugtigt klæde som ved honningkager er bestemt en mulighed.
Det er lige med at ramme den helt rigtige bagetid, men ellers bruger du bare tricket ovenfor;-)
Selv tak og tak for din søde kommentar:-D
Kh Lene