(Anmeldereksemplar) “Drej kun universet helt omkring, vend kun op og ned på alle ting, jorden med, thi den er falsk og hul, rør blot ikke ved min gamle jul.” Peter Faber havde kun delvis ret, da han skrev ‘Sikken voldsom trængsel og alarm’. Man skal holde fast i nogle traditioner, og så skal man forny nogle gamle. ‘Julebag’ gør begge dele’
‘Julebag’ af Annemette Voss Fridthjof er udgivet på Politikens Forlag og koster vejl. kr. 170,- Bogen udkom den 1. okotober 2018.
Annemette Voss Fridthjof
Du kender Annemette Voss som vinder af Den Store Bagedyst i 2013. De seneste fem år har hun udgivet flere bagebøger, lavet TV, videoer med bagetricks og delt ud af sig selv på sin blog, som du finder her.
Jeg havde fornøjelsen af at møde Annemette for to år siden, da hun signerede bøger i en boghandel her i Odense. Dengang havde jeg ikke været sygemeldt så længe, og jeg tog alt ind og havde det virkelig dårligt, når jeg var udenfor hjemmets trygge rammer.
Min deltagelse på et “kommunekursus” gjorde, at jeg alligevel var i byen den fredag formiddag. Det var Black Friday. Angsten for menneskevrimlen gjorde, at jeg nær var kørt direkte hjem. Men jeg havde læst, at Annemette skrev autografer i Bog & Idé, og jeg ville så gerne sige ‘Hej’.
Annemette stod med sin søn Luca på armen. Smilede, delte krammere ud, lod sig fotografere sammen med mig. Og signerede den bog, jeg naturligvis købte;-) Sød, naturlig og imødekommende. Og jeg var en lille smule starstruck og stod der i hættetrøje og uden makeup;-D
Julebag
Bogen er let og overskuelig. Julebag er delt ind i tre kapitler: Klassisk julebag, Moderne julebag og Nytårsbag. I kapitlet om det klassiske julebag finder man naturligvis klejner, vanillekranse og æbleskiver. Blandt moderne julebag er der bud på nye, fremtidige klassikere som en risalamandetærte med amarena eller en julelagkage med kanelcreme og blommer – og under nytårsbag er der naturligvis både opskrift på kransekagetårn, macarons med pebermynte og en festlagkage med nougatcreme og hindbær.
Forrest i bogen forklarer Annemette Voss detaljeret om temperering af chokolade. (Det er min akilleshæl, for det er ikke mig, der står for konfekten her i huset, men måske kaster jeg mig snart over det…) Der er gode tips til småkager og opbevaring samt en julemarmelade, som går igen i nogle af opskrifterne i bogen.
Sidst i bogen er naturligvis et overskueligt stikordsregister, samt et personligt tak fra Annemette. Både over julen, sin familie, sit team og den læser, der sidder med bogen i hænderne. Jeg tager hendes taknemmelighed helt ind og glædes over den, før jeg sender noget af den retur igen.
Billederne
Bogens billeder er fotograferet af Stine Christiansen. Stemningen i bogen er holdt i afdæmpede farver, som gør bagværket indbydende og fremmer ro og julefred.
Stine bor i København og arbejder som professionel fotograf. Hendes madbilleder kan få mundvandet til at løbe, selvom du er mæt – og interiørbillederne får dig til at ønske, at du selv boede sådan. Du finder flere af Stines billeder på hendes hjemmeside her.
Hvad synes jeg?
Julebag er et rigtigt fint supplement til de juleklassikere, jeg altid selv bager. Bogen er letlæst og overskuelig, og billederne viser fint slutresultatet af opskriften, uden at der er sat alt for meget stemningsskabende julepynt ved siden af. Jødekager er jødekager, og finsk brød er finsk brød.
Det er ved alle opskrifter angivet, at ovnen skal stå på varmluft. Forrest i bogen står dog, at temperaturen skal skrues 10% op, hvis man bruger almindelig over- og undervarme, som jeg ville gøre, eftersom min ovn bager ujævnt ved varmluft.
Det er ved alle opskrifter angivet, om opskriften er let, medium eller svær, så man ved, hvad man skal forvente.
Er der noget, jeg savner?
Det eneste, der kunne gøre bogen mere komplet, er min families opskrift på pebernødder. Den kender Annemette af gode grunde ikke, selvom den ligger på min blog;-)
Nej, ‘Julebag’ har alt, hvad jeg forlanger af en bog: Smukke billeder, gennemredigeret tekst, korrekturlæst, overskuelige opskrifter, stikordsregister.
Opskriften fra ‘Julebag’
Jeg var ikke nået langt ind i bogen, før jeg havde besluttet mig for, hvilken opskrift, jeg ville prøve. På side 28-29 er der nemlig en opskrift på Berlinere. Berliner Pfannkuchen, som i Berlin naturligvis kun hedder Pfannkuchen.
Berlinerne spiser Pfannkuchen til nytår, hvor vi i Danmark spiser kransekage. Altså, til champagnen kl. 12! De fås i mange smagsvarianter, også med glasur og æggelikør, men jeg er mest til klassikerne med hindbær eller sveske. Den 31.12. ser man lange køer af kunder foran bagerbutikkerne, fordi alle skal have Pfannkuchen nytårsaften. I KaDeWe har de sågar et afspærret område, så alle ekspederes i rækkefølge…
Jeg har naturligvis læst lidt op på Pfannkuchen i anledning af dette indlæg og har læst, at det nogle steder er en tradition til nytår, når man selv laver Berlinere, at fylde sennep i en af dem!!! Der kan man tale om at trække en nitte eller om en joke, der er gået for vidt.
Mine erfaringer
Berliner Pfannkuchen i Julebag er kategoriseret som medium sværhedsgrad. Det, som voldte mig størst problemer var at få fyldt hindbærmarmelade ind i midten af dejen, uden at den spidse fyldetylle stoppede til med hindbærkerner.
Min tylle er 4 mm i diameter, og det passer åbenbart lige i størrelsen med hindbærkernerne. Jeg fandt dog ud af at stikke et trægrillspyd ind i tyllen mellem hver fyldning, så spidsen blev renset, og så lod det sig gøre. Næste gang vil jeg enten bruge en cremet marmelade uden kerner – eller passere marmeladen gennem en sigte, så frøene ikke kommer med.
Derudover kogte jeg Berlinerne i en gryde med olie. Næste gang henter jeg frituregryden i stedet, fordi det er meget nemmere at styre temperaturen på olien, så den ikke bliver for varm, og dermed undgå at kagerne bliver for mørke. Frituregryden er også vejen frem til årets klejneproduktion, så olien/palminen ikke bliver sort og ubrugelig.
Jeg har ingen idé om, hvor længe Berliner Pfannkuchen kan holde sig efter kogning, for de blev allesammen spist i løbet af en halv time:-)
Berliner Pfannkuchen
Ingredienser
- 1 dl mælk
- 25 g gær
- 30 g blødt smør
- 250 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
- 1½ tsk kardemomme
- 25 g sukker
- ¼ tsk fint salt
- 1 æg str. M/L, stuetemperatur
og
- 1 dl hindbærmarmelade
- 2 l fritureolie
- 1 dl sukker
Sådan gør du
- Lun mælken til fingervarm. Smuldr og rør gæren ud i mælken. Slå ægget ud i mælken og bland det godt.
- I en skål blander du smør, mel, kardemomme, sukker og salt, Tilsæt gærblandingen og ælt dejen grundigt, til den slipper skålens sider. Ælt gerne dejen i 10-12 minutter, så du får en blød og smidig dej.
- Lad dejen hvile i 5-10 minutter, mens du rydder op. Sigt gerne hindbærmarmeladen, så du ikke får kerner med. Hæld marmeladen i en engangssprøjtepose, klargjort med en lang fyldetylle.
- Rul dejen ud i 11/2 cm tykkelse på et bord drysset meget let med mel. Udstik cirkler med en diameter på 6 cm og læg dem på en bageplade eller lignende. Husk, hvilken rækkefølge, du lagde dem i.
- Udrul dejen igen, indtil du har 12 kager. (Brug så lidt mel som muligt under udrulningen, så de sidste ikke bliver tørre.)
- Fyld hindbærmarmelade ind i midten af hver Berliner. Stik tyllen ind fra siden og klem let på posen. Berlineren vil føles tungere i din hånd, efterhånden som den fyldes. Klem hullet sammen med fingrene, når du har trukket tyllen ud.
- Læg et hårdtopvredet viskestykke over kagerne og lad dem efterhæve i 10-15 minutter, mens du varmer fritureolien op til 175°. Hvis du varmer olien op i en gryde, så tjek temperaturen med et stegetermometer, så den ikke bliver for varm.
- Hæld sukkeret i en dyb tallerken.Kog kagerne i olien to-tre stykker ad gangen i 3-4 minutter på hver side, indtil de er gyldne. Vend dem af og til.
- Lad Berlinerne dryppe af på en bagerist et øjeblik. Rul dem i sukker, mens de stadig er varme.
Noter
PS:
Alle billeder i denne boganmeldelse er mine egne. Billederne er taget i forbindelse med boganmeldelsen og afprøvningen af opskriften. De har derfor intet med billederne i bogen at gøre.
Skriv et svar