Jeg kender ikke Berlin som min egen bukselomme, men det er tæt på. I hvert fald i området omkring vores lejlighed, og jeg har de store linier på plads, når jeg ser byen for mig. Der er stadig masser af områder, jeg endnu ikke har udforsket, men jeg vil her forsøge at fortælle dig om mine yndlingssteder i Berlin.
Første gang, jeg besøgte Berlin, var med skolen i 1985. Altså før Murens fald. Vi boede i Østberlin, og jeg husker alt som gråt og beige. Præcis som i filmen ‘Das Leben der Anderen’. Men der hang røde bannere med slagord overalt. Selvom det var solskin på hele turen, var det lidt trist.
Anden gang, jeg besøgte Berlin, var med familien i 2010. Det år, hvor der var fodbold-VM i Sydafrika. Hele byen var et leben af fest og farver, storskærm ved Brandenburger Tor. Stadig solskin. En genfødt hovedstad, som havde masser at byde på, og vi forsøgte at nå det meste på en uge.
Mine highlights i Berlin
Vi har været der mange gange siden, de sidste seks år i vores egen lejlighed. Der er kommet en anden ro over vores besøg. Vi ræser ikke ud af døren om morgenen for at nå at se så meget af byen som overhovedet muligt. Men vi har stadig masser til gode. Der er rigeligt til mange flere ferier i min yndlingshovedstad.
Jeg har allerede lavet et indlæg om syv feriekager, jeg spiste mig igennem på sommerferien sidste år.
Jeg vil her forsøge at give dig highlights og must-sees, alle mine yndlingssteder i Berlin, men listen er hverken endelig eller fuldstændig. Jeg vil også nævne nogle af de ting, du skal holde udkig efter, når du bevæger dig rundt i byen.
I et andet indlæg vil jeg give tips til Berlin med børn som Zoo (der er nemlig to), naturhistorisk museum og et par andre museer.
Men hvis du kender nogle fantastiske steder, jeg ikke nævner, så beskriv dem endelig under kommentarer, så de kan komme andre besøgende i Berlin til gode.
Bil eller tog?
S- og U-bahn-systemet fungerer upåklageligt i Berlin. Det er nemt at hoppe af og på og skifte undervejs. Der findes selvfølgelig almindelige billetter og dagsbilletter – og en Kleingruppen-billet for op til fem personer. Den gælder 24 timer og koster €25,50.
Vi tog toget ind til byen de første mange gange, vi var i Berlin. Men vi har faktisk erfaret, at man kan parkere endnu billigere dernede, selv inde midt i byen.
Mange steder kan man parkere for €2,50-3 i timen, også i parkeringshuse. Det er nu muligt at betale med kort mange steder, men de kan allerbedst li’ det tyske EC-kort.
Mine yndlingssteder i Berlin
Brosten og Stolpersteine
Det er værd at se sig for, når man går i Berlin. Husk også at kigge ned, for der er både brostenslinier og Stolpersteine.
Brostenslinierne viser, hvor Berlinmuren krydsede veje og pladser. To rækker brosten markerer muren, ofte ledsaget af et skilt i fortovet. Fx ved Potsdamer Platz kan man følge muren et langt stykke og forundres over de skæve linier og pludselige knæk. Man har ikke altid en fornemmelse af, om man står i øst eller vest, men det er tilladt at gætte sig frem.
Særligt i Mitte finder man de særlige Stolpersteine, “sten man snubler over”. En lille, næsten ubetydeligt udseende brosten i messing, knap 10 cm på hver led, men hver eneste sten er et dystert mindesmærke over én, som blev deporteret af nazisterne. På hver sten står navn, fødselsdato, dato for deportationen – og hvilken skæbne den mindede led i koncentrationslejrene.
Stolpersteine findes ikke kun i Berlin. Der er 61.000 af dem, fordelt i 22 europæiske lande. Jeg har kun set én i Danmark, på hjørnet af Bredgade og Palægade i København.
Bernauer Strasse, Mitte, S: Nordbahnhof, U: Bernauer Strasse, gratis i udkigstårnet
Jeg skal helst forbi Bernauer Strasse, hver gang jeg er i Berlin. Du kender helt sikkert billedet af soldaten, som springer over pigtrådshegnet? Det er taget ved Bernauer Strasse.
Berlin var delt af Berlinmuren fra 1961 til 1989. Forestil dig et spejlæg, hvor det gule var Vestberlin, og det hvide var Østtyskland, inkl. Østberlin. Vestberlinerne kunne ikke bare sætte sig i bilen og køre mod vest. Der var en stor del af Østtyskland at skulle køre igennem, og det fik man ikke uden videre lov til.
Når man står i Berlin, er det nogle gange umuligt at orientere sig, om man står i øst eller vest. Eller at forestille sig, hvordan det var at leve i en delt by.
Langs Bernauer Strasse kan man danne sig en idé om det. Her står stadig et stykke komplet mur med for-, bagmur og vagttårn. På den anden side af gaden er et udkigstårn, og når man går derop, kan man kigge ind over muren og se, hvordan ingenmandslandet var bygget op med sand, lamper, snubletråd og kørebane.
De rustne rør
En del af muren er illuderet med høje, rustne rør, så man kan se, at muren ikke bare var en lige streg, men at den knækkede og bugtede sig. Nærmest Nordbahnhof kan man se en miniature i jern med et større overblik over området.
Berlinmuren blev ikke bygget på en nat. I starten var det kun et pigtrådshegn. Folk blev skilt fra deres familier, mens de var på arbejde i en anden bydel og kunne ikke komme hjem. Derefter begyndte man at bygge en rigtig mur. Og jo flere gange østberlinerne forsøgte at bryde igennem muren og flygte, jo stærkere blev muren udbygget.
Bernauer Strasse var et af de steder, hvor “muren” i starten kun var husene. Man spærrede gaderne af, så folk ikke kunne passere. De første dage sprang man ud ad vinduerne på første sal for at komme til Vesten. Så blev de vinduer blændet af. Derefter sprang man ud af vinduerne på anden sal. Så blev de vinduer blændet af. Og sådan fortsatte det. Husene blev revet ned og erstattet af en mur.
Langs mindesmærket i Bernauer Strasse er der billeder af dem, der omkom under flugtforsøg. Og der er mange billeder…
Læg også mærke til de sten, der ligger som fodgængerfelter i græsset. Omkring Bernauer Strasse var jordforholdene nemlig anderledes end andre steder i byen, fordi man her kunne grave tunneller under muren og flygte derigennem.
De er markeret med de store, firkantede sten. Men er der ikke en tunnel, som går langs med en husmur? Jo. Det er der. Det er en lille tunnel, som Stasi gravede for at kunne lytte, om der var andre, som var ved at grave en flugttunnel.
Besøg stedet, det er en oplevelse værd:-)
Reichstag, Platz der Republik, S og U: Brandenburger Tor, besøg i kuplen er gratis
Rigsdagsbygningen blev indviet i 1892 og har siden 1894 fungeret som regeringshovedsæde, først i kejserriget, siden Weimar-republikken og derefter som nazisternes rigsdag frem februar 1933, hvor den brændte. Nazisterne satte ikke bygningen i stand efter branden og under 2. Verdenskrig blev bygningen yderligere ødelagt. Efter krigen og Berlins deling lå Reichstag i Vestberlin, kun få meter fra Østberlin og Muren.
Da Tyskland blev genforenet påbegyndte man en total ombygning og restaurering af Rigsdagsbygningen med arkitekten Norman Foster i spidsen. Kun ydermurene stod tilbage, og der blev bygget en ny kuppel med adgang for offentligheden.
Besøget skal reserveres hjemmefra. Det gøres nemt på Rigsdagens hjemmeside, hvor du også kan finde oplysninger om åbningstider. Husk, før du begynder tilmeldingen, at du skal bruge fornavn, efternavn og fødselsdato på alle deltagere på din reservation.
Fernsehturm, Alexanderplatz, Mitte, S og U: Alexanderplatz
Se din by fra tårnets top… Fra Fernsehturm har du udsigt over HELE Berlin. Når vejret er til det, altså. Fra udsigtsplatformen i 203 meters højde kan du se 42 km væk.
Du skal ikke være bange for at skulle gå op ad trapperne. Man kører skam med elevator både op og ned og med vanlig tysk punktlighed, bliver man lukket ind i tårnet på det tidspunkt, der står på ens billet. Der er kø for at købe billetter, og måske skal du fordrive en time eller to, før du kan komme op i tårnet.
Men det er et sats at bestille billetterne hjemmefra, for hvordan er vejret? Hvis du på forhånd har tjekket vejrudsigten og vælger en dag, hvor du er sikker på klart vejr, så bestil endelig billetterne hjemmefra og spring køen over.
Det er en oplevelse at spise i restauranten i 207 meters højde. Her skal I også reservere bord hjemmefra. Restauranten drejer langsomt om tårnets akse. Det tager en time for en tur rundt inde i kuplen. Her er udsigt over hele byen og smukt om aftenen. Sammenlignet med danske restaurantpriser er priserne yderst rimelige – men du skal naturligvis også indregne billetprisen til tårnet.
Det er lidt finurligt at gå på toilettet, som ligger i kernen af tårnet – for når man kommer ud igen, er bordet ikke at finde i den samme retning, hvor man forlod det, fordi restaurantens gulv er drejet.
KaDeWe, Tauentzienstrasse 21-24, U: Wittenbergplatz
Kaufhaus Des Westens er bestemt et højdepunkt på turen til Berlin. Uanset om man er til shopping eller ej, kan man ikke undgå at blive imponeret over udvalget. Især når man kommer op på mad-etagen på 6. sal. Eller restauranten på 7. sal, hvor man kan spise de lækreste kager med udsigt over byens tage.
På 6. sal har de ALT, hvad hjertet begærer. Gå en tur, drik et glas champagne i en af de to champagnebarer. Spis lækkerier fra alverdens lande. Eller kig på det enorme udvalg af skinker og pølser fra alle regioner i Europa.
På de øvrige etager er der naturligvis mode, sko, legetøj, bøger, køkkengrej, ja, alt, tror jeg. KaDeWe siges at være fastlandseuropas største stormagasin. (Det overgås naturligvis af Harrods i London, men det er jo ikke fastlandseuropa, vel?)
Før murens fald lå KaDeWe i Vestberlin. Stormagasinet åbnede i 1907 og råder i dag over 60.000 m². Dagligt besøges KaDeWe af ca. 50.000 kunder, i julemåneden af op til 100.000.
– Men da Muren faldt i november 1989, besøgtes KaDeWe af 200.000 kunder om dagen! Varehungrende østtyskere ville se slaraffenlandet.
Det “tilsvarende” stormagasin i Østberlin var Galeria Kaufhof på Alexanderplatz. Dengang hed det Warenhaus am Alex, og som 15-årig dansker var jeg ikke imponeret, da vi besøgte det i 1986. Halvtomt, gråt, beige, beton… Hvorimod KaDeWe var som at komme i himlen efter en lille uge i DDR. I dag er Galeria Kaufhof dog helt på højde med vestlige stormagasiner og har flere butikker i Berlin og resten af Tyskland.
Hackescher Markt og -Höfe, U: Hackescher Markt
Omkring Hackescher Markt og Hackescher Höfe finder du mange af de Stolpersteine, jeg omtalte først i indlægget.
Hackescher Markt en en plads, hvor der altid er liv. Under jernbanebuerne er der restauranter for enhver smag. De har udeservering, når vejret tillader det, og der står altid en musikant eller to, en gøgler med sæbebobler og en mand der sælger aftryk af kloakdækslerne.
På Restauration 1840 kan man købe øl i helliters krus og god, tysk mad. En liter øl hedder ‘ein Maß’. Min mand er vild med tanken om, at man kan sætte kruset for munden, slukke sin tørst, og så har man stadig en halv liter øl tilbage;-)
Die Hackeschen Höfe er en lille labyrint af 8 sammenhængende baggårde med små butikker, gallerier, restauranter og værksteder.
Området er bygget i Jugendstil i 1906 og har været fredet siden 1977. De indvendige mure i gårdene er udsmykkede med glaserede sten i flere farver.
En af mine yndlingsbutikker er Golem, som forhandler fliser og kakler i jugendstil. Her kan jeg hurtigt falde i svime over den rigdom af farver og mønstre, der findes. Jeg drømmer om en dag at have så mange penge, at jeg kan få en frise af Golem fliser i mit køkken.
Mauermuseum am Checkpoint Charlie, U: Kochstraße, voksne €17,50
Vi har delte meninger om Mauermuseum am Checkpoint Charlie i familien. Vi besøgte det første gang i 2010. Da vi nåede op ad trapperne, gik jeg til venstre sammen med drengene, min mand gik til højre sammen med sin datter.
Der gik ikke ret lang tid, før de kom forbi os på vej mod udgangen. “Jeg bliver dårlig af at se det.” Hvorimod vi brugte lang tid på at se udstillingen og tale om de ting, vi så. Vi var anderledes muntre og opløftede efter besøget.
Derfor bør du vide følgende: Hvis du går til højre, kommer du til den del af udstillingen, som handler om tortur og menneskerettigheder i nyere tid. Jeg har nemlig set lidt af den siden, og giver Morten helt ret. Det er ikke for sarte sjæle. Der er bl.a. vist, hvordan man behandler mennesker i Nordkorea. Medmindre du er særligt forhærdet eller meget interesseret i emnet, så gå bare forbi.
Men hvis du går til venstre, får du fortalt historierne om nogle af de spektakulære flugtforsøg under den kolde krig, hvor man flygtede fra DDR til Vesten. Om en hjemmebygget luftballon, en dreng i en indkøbstaske, en kæreste i en benzintank og en flugttunnel, gravet af en flok pensionister.
Guld-Else/Goldilse, Siegessäule, Großer Stern, U: Hansaplatz, S: Tiergarten eller Bellevue, voksne €3,50
Midt i den store rundkørsel på Straße des 17. Juni, står sejrssøjlen med den gyldne gudinde, Viktoria på toppen. Hun hedder i Goldilse i folkemunde, så hos os er hun døbt Guld-Else.
Anledningen til byggeriet af sejrssøjlen var prøjsernes sejr over danskerne i 1864. Nogle af de danske kanoner blev slæbt med til Berlin, og udgør en af kransene med de forgyldte kanoner omkring søjlen.
Sejrssøjlen blev først opført ved Rigsdagen, men blev i 1939 flyttet til sin nuværende plads.
Inden søjlen stod færdig, havde man også besejret østrigerne i 1866 og franskmændene i 1870/-71, hvorfor der nederst på soklen er tre bronzerelieffer, som afbilder de tre krige.
Det er muligt at komme op i tårnet. Man kommer ud til midten af rundkørslen via en af fodgængertunnellerne, går op ad de 285 trin og kan fra toppen i 50 meters højde nyde udsigten over Tiergarten, Brandenburger Tor og Potsdamer Platz.
Lige i nærheden ligger Bundespræsidentens officille bolig, Bellevue, som dog ikke er offentligt tilgængelig.
Man bliver aldrig færdig med Berlin
Som sagt, der er MASSER af steder, der skal udforskes i Berlin. Hvis du er til shopping, er der både området omkring Friedrichstraße i øst, The Mall of Berlin LP12 ved Potsdamer Platz og hele området omkring KaDeWe med Tauentzienstraße og Kurfürstendamm (Ku’Damm).
Jeg kunne lave en uendelig lang liste med museer og mindesmærker, parker og åndehuller, seværdigheder og mærkværdigheder.
Sæt dig på en bænk på en af byens befærdede pladser og iagttag det liv af anderledes mennesker, som passerer forbi. (Vogt dig for at kommentere på de forbipasserende, for sandsynligheden for at møde en dansker i Berlin er stor.)
Køb en sandwich eller en salat og bliv væk i Tiergarten. Tag et pusterum midt i byen, mens du samler kræfter til at kaste dig ud i det pulserende liv igen.
Eva Bjarnø
Berlin er skøn, vi har lige været dernede. Et tip omkring billetter i Berlin, hvis man kun er 2 personer, er der rabat, hvis man køber 4 i automaten. Einzelnfahrscheine rækker til 2 timer, så man kan have ophold undervejs, men man må ikke køre ud og tilbage igen.
Hvis det er varmt, og det sker, så kan man komme på sejlture fra Alt Tegel, eller komme i landlige omgivelser i Alt Lubars. Eller måske en tur til Pfaueninsel, Påfugleøen.
Lene
Tak for din kommentar, Eva:-)
Vi var en tur omkring Potsdam i weekenden. Der er også skønt og lidt svalere end i Berlins centrum.
Pfaueninsel har jeg til gode endnu.
Der er også fine bademuligheder ved Wannsee, nu når sommeren har bidt sig fast;-)
Kh Lene