Kig op i Berlin! – Og ned! Og rundt omkring dig! Jeg har samlet nogle af de kuriøsiteter og helt almindelige ting, som du skal huske at holde udkig efter, når du besøger Berlin. Listen er helt sikkert for kort og ufuldstændig, men hvis du har tilføjelser, skal du ikke holde dig tilbage for at tilføje dem som en kommentar her nedenfor.
Kig op i Berlin
Fernsehturm
Det første tegn på, at du er i Berlin er Fernsehturm/TV-tårnet. Det kan ses fra mange retninger, og hvor end du bevæger dig rundt i byen, er det nemmest at placere geografien efter, hvilken retning du kan se tårnet i. Fernsehturm “photobomber” mange af dine feriebilleder, og hvis du lægger billederne på Instagram, kan du bruge hashtagget #thattoweragain ligesom de mange andre, som har taget billeder, hvor tårnet er med.
Stolpersteine
Jeg har skrevet lidt om Stolpersteine, “snublesten” i min tidligere guide til Berlin. Primært i bydelen Mitte, kan du finde messing-brosten i fortovet på knap 10 cm på hver led. Hver eneste sten er et dystert mindesmærke over én, som blev deporteret af nazisterne. På hver sten står navn, fødselsdato, dato for deportationen – og hvilken skæbne den mindede led i koncentrationslejrene.
Der Ampelmann
Ampelmann eller “lyskrydsmanden” er den lille, muntre mand i lyskurven ved fodgængerfeltet. Han er designet i 1961 af Karl Peglau.
Karl Peglau mente, at befolkningen lettere ville overholde trafiksignalerne, hvis de blev mødt af en venlig figur frem for de stringente, traditionelle trafiklys. Ampelmann (eller Ampelmännchen, fordi der både er en rød og en grøn, lille trafiklysmand) blev brugt i det tidligere DDR og var truet af udryddelse, da trafiklysene skulle ensrettes efter Tysklands genforening.
Der rejste sig en hel folkebevægelse til Ampelmann’s bevarelse. Ampelmann fik lov at blive og er i dag en hel industri af souvenirs, som fås overalt i Berlin.
Tidligere var det nemt at se, om man var i Øst- eller Vestberlin ud fra, om manden i lyskurven var en Ampelmann eller en almindelig mand. Nu er han spredt over hele byen, så du kan ikke længere regne med det som tommelfingerregel.
På sporet af muren
Overalt i Berlin bliver man mindet om, at byen engang var delt i to: Østberlin og Vestberlin. Opdelingen var tydelig for enhver, fordi der var bygget 160 km mur med pigtråd, vagttårne og patruljerende vagter. Alle steder, hvor muren krydsede en vej eller et fortov, er den i dag markeret med to rækker brosten og et mindesmærke i jern.
Andre steder, hvor Østberlins vagter kørte langs muren, er der i dag et sti-system, som er skiltet med et hvidt og grønt skilt med teksten “Mauerweg”. Der findes endda et årligt ultraløb på 160 km langs den tidligere mur.
Man ved ikke altid, om man står i øst eller vest, men man må gerne gætte sig frem.
Siegessäule – Guld-Else
Midt i den store rundkørsel på Straße des 17. Juni, står sejrssøjlen med den gyldne gudinde, Viktoria på toppen. Hun hedder i Goldilse i folkemunde, så hos os er hun døbt Guld-Else.
Anledningen til byggeriet af sejrssøjlen var prøjsernes sejr over danskerne i 1864. Nogle af de danske kanoner blev slæbt med til Berlin, og udgør en af kransene med de forgyldte kanoner omkring søjlen.
Inden søjlen stod færdig, havde man også besejret østrigerne i 1866 og franskmændene i 1870/-71, hvorfor der nederst på soklen er tre bronzerelieffer, som afbilder de tre krige.
Husk at kigge op i Berlin – og ned.
Skriv et svar