Flæk vanillestangen og skrab kornene ud. Gem vanillestangen.
Bring vandet i kog i en tykbundet gryde og tilsæt grødrisen. Lad det koge i to minutter. Tilsæt mælk, salt, vanillekorn og -stang. Bring det i kog og lad det simre under låg ved svag varme i 35 minutter, mens du jævnligt rører i det, så det ikke brænder på.
Imens smutter du mandlerne og hakker dem groft. Husk at tage en hel mandel fra, hvis der er mandelgave.
Når risene er færdigkogt, fisker du vanillestangen fra og rører sukker og de hakkede mandler i. Lad grøden afkøle helt.
Pisk fløden til let skum/bløde toppe og rør først halvdelen af fløden i den kolde risengrød, så den bliver lind. Vend derefter resten af fløden i med lange tag med en dejskraber, så din risalamande bliver let og luftig.
Lad risalamanden trække i køleskabet en times tid, før du smager den endeligt til med vanillesukker og flormelis eller sukker. – Flormelis er at foretrække, hvis den skal serveres kort efter, så du ikke skal tygge i sukkerkorn. Skal den trække længere, kan du fint bruge sukker.