En talkage er en af de allermest populærer kager på Instagram og Pinterest lige nu. Her er en udførlig opskrift med vejledning, så du kan bage din egen.
½vanillestang, flydende vanille eller 2 tsk. vanillesukker
3¼dlmælk
4æggeblommer
100gsukker
30gMaizena
KONDITORCREME I ØVRIGT
Al vanillecremen
4bladehusblas
3¼dlpiskefløde
LAGKAGEBUNDE
250gsmør, stuetemperatur
250gsukker
2tskvanillesukker
5æg, str. M/L, stuetemperatur
250ghvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
2tskbagepulver
ØVRIG PYNT
2modne bananer i helt tynde skiver
3spskMalibu
200gjordbær
4-5macarons
Krymmel, skumfiduser, spiselige blomster, eller hvad du nu har lyst til
Sådan gør du
MARENGSEN
Start med marengsen. Den kan sagtens laves flere dage i forvejen og opbevares i tætlukkede kagedåser. Hæld et par dråber eddike i røremaskinens helt rene skål og tør det rundt med et stykke køkkenrulle, også på piskeriset. Det fjerner den eventuelle sidste fedthinde, der måtte være i skålen. Det er umuligt at piske hviderne stive, hvis der er den mindste smule fedt på skål eller piskeris.
Hviderne piskes helt stive (vend skålen på hovedet, så du er sikker!) og tilsæt så de 30 g sukker en teskefuld ad gangen. Pisk igen, til æggehviderne er helt glatte og blanke, ca. 5 minutter.
Tjek, at alt sukkeret er opløst ved at gnide lidt af marengsmassen mellem fingrene. Hvis du kan mærke sukkerkorn, må du piske lidt længere. Marengsen skal være meget stiv. Flormelis sigtes i skålen og vendes forsigtigt i marengsen.
Klargør en engangssprøjtepose med en rillet tyl og sæt posen ned over et glas. Dyp et trægrillspyd i pastafarven og tegn et par tynde striber indvendig i posen, helt ned i tyllens spids. Jeg brugte citrongul og pink pastafarve til mine marengs.
Fyld marengsmassen i sprøjteposen og afsæt små marengs på bagepapir. Tør marengsen ved 80° varmluft i ca. 2 timer. Når marengsen er færdig, skal de slippe papiret med lethed. Sæt en grydeske i klemme i ovnlågen, så den står på klem og lad marengsen stå i ovnen, til den er helt kold, gerne natten over.
VANILLECREMEN
Flæk vanillestangen på langs, skrab kornene ud, og bring stang og korn i kog med mælken. Kom æggeblommerne i en skål og pisk dem godt med sukkeret, til blandingen bliver lysere. Sigt maizenaen i, og bland det godt. (Hvis du bruger vanillesukker, kan du bare piske det i æggene sammen med sukkeret.)
Hæld den kogende mælk i æggeblandingen under piskning. Hæld det hele tilbage i gryden og bring det i kog under stadig omrøring. Lad cremen koge i et par minutter under kraftig omrøring. Pas på, det ikke brænder på. Først bruser cremen op, og derefter bliver den tyk.
Sigt cremen over i en skål, så vanillestangen sigtes fra. Dæk cremen til med husholdningsfilm helt ned på overfladen og sæt den i køleskabet. Lad vanillecremen afkøle til stuetemperatur. (Hvis du laver vanillecremen i god tid, så tag den ud af køleskabet en halv time, før du går videre med resten af konditorcremen, så vanillecremen ikke er iskold.)
SÅDAN BLIVER DET TIL KONDITORCREME
Læg husblassen i blød i koldt vand i 20 minutter. Varm fire spiseskefulde af fløden op i en lille gryde. Tag gryden af varmen. Tryk husblassen fri for vand og læg den i gryden, så den smelter i fløden. Bland den godt med de fire skefulde fløde, og lad husblassen afkøle til højest lillefingervarmt.
Pisk resten af fløden, til den danner bløde toppe. Den må ikke piskes helt stiv. Hvis du er lidt utålmodig, kan du sænke temperaturen på husblassen ved at røre en spiseskefuld flødeskum i.
Pisk den afkølede vanillecreme godt igennem, så den er glat. Når husblassen er afkølet, hældes den i vanillecremen, mens du pisker, til det er blandet godt. Vend nu ¼ af flødeskummet i vanillecremen, til cremen er jævn.
Fortsæt med at vende resten af flødeskummet i ad et par omgange. Vend det nænsomt i med en dejskraber, så du ikke presser luften ud af flødeskummet.
Hvis du har lyst til at indfarve noget af cremen, kan du tage lidt af cremen fra og forsigtigt vende pastafarve i cremen. Som du kan se på billederne, har jeg brugt lidt pink pastafarve og en rillet tyl.
Klargør en engangssprøjtepose med en rund tyl og sæt den ned over et stort glas. Fyld konditorcremen i sprøjteposen, luk posen med en klemme og læg posen på køl i minimum en halv time, til den har sat sig, så du kan sprøjte runde dutter på din kage, uden at de flyder ud.
BUNDENE TIL DIN TALKAGE
Varm ovnen op til 210° (alm. ovn, ikke varmluft). Læg et stykke tilklippet bagepapir i bunden af din form (og smør siderne, hvis det ikke er en silikoneform som min).
Pisk smør, sukker og vanillesukker lyst og luftigt. Rør æggene i ét ad gangen og rør godt imellem hvert æg.
Bland mel og bagepulver godt sammen og sigt det ned i dejen. Vend det i dejen med lange tag med en dejskraber. Du må ikke røre for meget, for så bliver dine lagkagebunde kompakte.
Del dejen i to og fordel den i formen. Dejen er tyktflydende, og det er vigtigt, at den færdige bund bliver så lige som muligt. Derfor skal du lade dejen i kanterne være en smule tykkere end på midten. Kanterne bager nemlig hurtigst, mens midten hæver mere op, før den stivner. Bag bunden i 10-11 minutter.
Da bagetiden er så kort, kan du godt nøjes med én form og så lade resten af dejen vente imens. Lad bundene afkøle i formen et par minutter og løsn dem langs kanten. Læg et stykke bagepapir ovenpå kagen og vend den ved hjælp af en bageplade. Fjern bagepapiret under bunden og vend kagen tilbage igen. Lad den afkøle helt.
UDSKÆRING AF TALLET
Mens kagerne køler af, skal du have lavet en skabelon. Mål på den bagte kage, hvor stort tallet eller bogstavet kan være og husk at trække ca. to centimeter fra på hver led, så du kan skære kanterne fra. Vi vil kun have lige og pæne skæringer på vores kage!
Tegn skabelonen op på et stykke papir og klip den ud. Læg skabelonen på den afkølede kage (som selvfølgelig ligger på et skærebræt eller en bageplade, så dit underlag er stabilt og lige) og skær kagen ud. Jeg syntes, det var nemmest at bruge et pizzahjul til at skære halvvejs ned i kagen efter skabelonen og derefter fjerne skabelonen og skære kagen helt nøjagtigt ud. Dermed kunne jeg skære med en skarp kniv med et tyndt blad de steder, hvor pizzahjulet ikke kunne komme til, fx. inde i spidserne på M’et.
Gentag processen med udskæringen på den anden kagebund også. Begge bunde skal have knivskarpe kanter, og du skal børste alle løse krummer væk.
SAMLING AF DIN TALKAGE
Skyl jordbærrene, men lad blomsterne bliver på. Dup dem tørre og halver dem.
Læg en bund på et plant fad eller en plade, så den er støttet hele vejen rundt. Dryp kagebunden med Malibu (eller hvad du nu har lyst til). Skær bananerne i helt tynde skiver og læg dem taglagt på midten af kagen. Der skal være en kant hele vejen rundt om, så man ikke kan se bananerne i den færdige kage, men kun cremetoppene.
Sprøjt runde toppe af konditorcreme, først rundt langs hele kanten, og derefter i midten af kagen. Hold sprøjteposen lodret, mens du trykker, så toppene kommer til at stå lodret.
Løft den anden bund forsigtigt op og læg den på cremetoppene, så den passer ovenpå den nederste bund. Igen sprøjter du cremetoppe over hele kagen. Gør dig umage og forsøg at lave dem ens.
Fortvivl ikke, hvis din creme slipper op undervejs (men mængden passede til min kage). Du kan piske noget flødeskum stift og fylde ud med det, hvis det går helt galt.
Tilbage er kun at pynte din talkage med marengs, macarons, jordbær – eller hvad du ellers synes om. Vent med marengs til lige før servering, for ellers bliver de bløde.
Lad kagen stå på køl og lad den gerne trække et par timer før servering.
Noter
PS: Husk lige at klappe dig selv på skulderen, fordi du lavede så smuk en talkage! Det er godt gået:-)