Opløs gæren i det lunkne vand. Tilsæt salt, sukker og fuldkornsspelt og bland det godt. (Jeg bruger K-spaden i røremaskinen, indtil ca. halvdelen af melet er rørt i. Herefter skifter jeg til dejkrogen, som ælter det sidste. På den måde er jeg sikker på, at alt bliver æltet godt ind i dejen.)
Når halvdelen af hvedemelet er æltet ind i dejen, tilsætter du det bløde smør og blander godt, til det er absorberet af dejen. Ælt resten af melet i og lad røremaskinen køre i 10-12 minutter, til du har en smidig dej.
Dæk skålen til med en opklippet frysepose, som du fastgør med en elastik og sæt dejen til hævning et lunt sted i en time. (Jeg hæver dej i min ovn ved 37°, men du kan også stille dejen til hævning i en slukket ovn, hvor du kun tænder ovnlyset, hvis din ovn ikke kan gå så langt ned i temperaturen.)
Formning og damphævning
Ælt dejen kort igennem og del den i 24 lige store stykker. Jeg vejer dejen af (ca. 62 gram pr. stk.), triller hver klump til en bolle og lægger den under den opklippede frysepose på køkkenbordet, mens jeg vejer resten af dejen af. På den måde bliver dejen strammet op.
Hver bolle får lov at hvile nogle minutter på bordet, bliver ikke tørre på overfladen og er derefter nemme at forme videre. De tages selvfølgelig ud igen i samme rækkefølge, som de blev lagt ind under plasten, så alle får lov at hvile.
Beklæd to bageplader med bagepapir. Tag hver bolle, vend den med bagsiden opad, træk den lidt aflang og rul den sammen fra den lange side, som du ville rulle et stykke papir om en blyant. Rul brødet på bordet, til det måler ca. 15 cm i længden og ca. 2 cm i tykkelsen.
Læg pølsebrødene i to rækker á 6 stk. med et par centimeters afstand på en bageplade og fortsæt, indtil du har formet 24 pølsebrød. Husk at lægge samlingen nedad og pres enderne lidt ind, så de ikke er spidse.
Sæt begge plader med pølsebrød til hævning i ovnen ved 37° i 20 minutter. (Alternativt i slukket ovn med lyset tændt.)
Forbered en bradepande til dampbadet og kog ca. en liter vand. Når de 20 minutter er gået, tager du pladerne ud. Læg et stykke bagepapir henover pølsebrødene og pres et skærebræt eller en bageplade jævnt nedover brødene, så de presses flade (ca. 1 cm tykke).
Sæt begge plader i ovnen igen, stil bradepanden ind i bunden af ovnen og hæld det kogende vand i bradepanden. Lad dine pølsebrød hæve 40 minutter med damp i ovnen.
Tag forsigtigt begge plader ud – og bradepanden med vandet og varm ovnen op til 200°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)
Bag brødene én plade ad gangen (den plade, som du formede først, skal selvfølgelig også bages først) i 10-12 minutter.
Husk at pølsebrød ikke skal være mørke og sprøde, når de kommer ud af ovnen, for de skal kunne tåle at varmes eller ristes, inden pølsen kommer i. Læg et tørt viskestykke over brødene, mens de køler af på en rist.
Noter
Opbevar dine pølsebrød i en frysepose og læg resten i fryseren i op til 3 måneder.