Lun mælken, til den er håndvarm og opløs gæren heri. Tilsæt æg, sukker, salt, kardemomme og halvdelen af melet og bland det godt sammen. Ælt det bløde smør ind i dejen og tilsæt herefter resten af melet. Ælt dejen i 8-10 minutter, til den er blød og smidig. (Dejen er stadig lidt klistret. Det skal den være, hvis du ikke vil have tørre kanelgifler.)
Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og stil dejen til hævning et lunt sted i en times tid, til den har fordoblet sin størrelse. (Jeg hævede min dej i ovnen ved 37°.)
Imens rører du kanelfyldet sammen til en ensartet masse. Bare lad det stå ved stuetemperatur, så det er nemt at fordele på dejen.
Udrulningen
Ælt dejen kort igennem på et let meldrysset bord. (Jo mindre mel, du ælter ind, jo bedre resultat får du.) Rul dejen tyndt ud til en rektangel på ca. 40×45 cm. Flyt på dejen undervejs, så den ikke klæber fast til bordet.
Fordel kanelfyldet jævnt på dejen. Skær dejen igennem på midten, så du har to halvdele på 20×45 cm. Fold fra midten af dejen (ikke rulle, for du vil ikke have runde kanelgifler), så du starter med at lægge tre cm af dejen ind over fyldet hele vejen hen og derefter folde den videre, så du har “rullet” en flad rulle, der er 45 cm lang. Afslutningen af dejen skal være nederst.
Skær enden af rullen og del den i stykker á 3½ cm bredde. Kanelgifler skal stå ret tæt på pladen; i rækker med skærefladerne mod hinanden. Der skal kun være 3-4 mm mellemrum. På den måde kan de læne sig lidt op ad hinanden i ovnen, så de ikke triller helt rundt. Dæk giflerne til med et viskestykke, vredet hårdt op i varmt vand og lad dem efterhæve et lunt sted i 30 minutter.
Imens varmer du ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft). Pensl dine gifler med lidt sammenpisket æg, hvis du vil.
Bagningen
Bag dine færdighævede kanelgifler i nederste tredjedel af ovnen i 10-12 minutter. (Hvis de bliver meget skæve i ovnen, kan du efter 8 minutters bagetid åbne ovnen og skubbe hver række gifler tættere sammen med to paletknive, så de står helt tæt og oprejst.) Gifler skal ikke være mørke og sprøde, men lidt lyse.
Når du tager pladen ud, så ret evt. rækkerne til med to paletknive, så de står pænt på pladen og ikke er skæve. Læg igen det hårdtopvredne viskestykke over dine kanelgifler og lad dem køle af.
Der skal hverken glasur eller noget andet på kanelgifler, men det vil jeg lade være helt op til dig. Du får alligevel fedtede fingre af at spise dem, så hvorfor ikke også slikke glasur af fingrene?
Noter
Kanelgifler er fryseegnede, men ellers holder de sig også fint i en frysepose ved stuetemperatur. Hvis du vil lune dem inden servering, så varm ovnen op til 200°, kør hurtigt giflerne ind under den kolde hane og sæt dem på bagepapir, før du luner dem i ovnen i ca. 5 minutter.