Start med kagerne. Varm ovnen op til 180° (alm. ovn, ikke varmluft) og læg 12 papirforme i en muffinform med 12 huller.
Hæld smør og Guinness i en lille gryde og varm det op, til smørret smelter. Tilsæt kakaoen og rør til det er jævnt og uden klumper. Sæt gryden til side.
Bland mel, sukker og natron i en skål med et piskeris. I en anden skål pisker du æg og creme fraiche til en glat masse. Tilsæt kakaoblandingen til æg/creme fraiche og rør igen.
Nu lægger du piskeriset og griber en dejskraber i stedet! Hæld melet i og vend dejen rundt med en dejskraber, indtil alt er blandet godt, og der ikke er tørre klumper af mel.
Fordel dejen i de 12 muffinforme og bag kagerne midt i ovnen i ca. 18 minutter. Mærk efter med en tandstikker, om de er gennembagte, eller der følger dej med op.
Lad dine cupcakes afkøle i formen i fem minutter, før du tager dem ud og lader dem afkøle helt på en bagerist.
Imens laver du whiskey ganachen
Hak den mørke chokolade og læg den i en skål. Varm fløden op til kogepunktet i en lille gryde og hæld den over chokoladen. Lad det stå et par minutter, så chokoladen begynder at smelte. Rør med en dejskraber fra midten og ud, indtil det hele har samlet sig, og al chokoladen er smeltet.
Tilsæt smør og Jameson whiskey og bland det hele godt. Lad ganachen afkøle indtil stuetemperatur, mens kagerne køler af.
Når kagerne er helt kolde og ganachen er tyknet, fjerner du forsigtigt papirformen. – Den her del er ikke strengt nødvendigt, men jeg synes, det er nemmere at håndtere en så høj kage, som alligevel skal spises med kagegaffel, uden papir.
Fjern midten af kagen og grav ca. 2/3 ned i kagen. Du kan enten spise midten eller gemme dem i fryseren til popcakes eller romkugler. Fyld ganachen i en engangssprøjtepose eller en frysepose, klip spidsen af og fyld al whiskey ganachen ned i kagernes huller.
Flødebolleskummet
Lav skummet i en røremaskine, så du har begge hænder fri;-) Det er klart nemmest.
Varm sukker, vand og glukosesirup op i en gryde og lad det koge, til det når præcis 117°. Imens pisker du æggehviderne næsten stive, før du tilsætter den sidste skefuld sukker og vanillesukkeret.
Når sukkeret har nået de 117°, slukker du straks under gryden og hælder siruppen i æggehviderne i en tynd stråle, mens du pisker på medium hastighed. Når du har hældt al siruppen i, skruer du op for hastigheden og pisker for fuld skrue, indtil skålen bliver koldere udvendigt, og flødebolleskummet er helt stift. Det tager 12-15 minutter.
Flødebolleskummet er meget tykt og samler sig om piskeriset, når det er klart.
Fyld skummet i en engangssprøjtepose, som du har gjort klar med en åben stjernetyl. Sprøjt flotte toppe på kagerne og drys med grønne trekløvere.
Hvis du vil lave bølger i skummet, som jeg gjorde, holder du tyllen en cm over kagen og trykker skummet ud, mens du meget langsomt hæver spidsen af tyllen. Lad skummet nå kanterne af kagen, før du begynder at løfte den op.
Noter
Hvis du vil fryse dine whiskey cupcakes, skal det være uden topping. Holdbarheden er ca. 3 måneder.