Skær halvdelen af kartoflerne i mindre stykker, og kog dem møre i usaltet vand.
Riv den anden halvdel af kartoflerne groft. Skyl dem to gange i koldt vand, så noget af stivelsen vaskes af. Lad dem dryppe af.
De kogte (varme) kartofler hældes i en skål sammen med smør, presset eller finthakket hvidløg, salt og peber. Hvis du bruger din røremaskine, så brug K-spaden. Hvis du bruger håndmixer, så brug de almindelige piskeris. Lav en tyk kartoffelmos.
Bland kartoffelmosen med de revne kartofler, æggene og osten.
Varm ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft). Kog en liter vand. Klip et stykke bagepapir til i brødformens længde, og smør formens ender. Lad bagepapiret hænge ud over siderne.
Fordel kartoffelmassen i formen, og pres den sammen med en fugtig dejskraber. Fold det overhængende bagepapir ind over kartoffelmassen, så den ikke tager farve. Sæt formen i et ildfast fad, og hæld det kogende vand i fadet omkring formen.
Bag kartoffelmassen i vandbadet i nederste tredjedel af ovnen i 40-45 minutter, til den er fast. Lad kartoflerne køle af, før du løfter dem ud af formen, og skærer dem ud i pæne firkanter med en skarp, ren kniv.
Smør et ovnfast fad med lidt smør. Sæt kartoffeltårnene med en lille smule afstand i fadet. Drys med lidt ost, vikl bacon omkring, eller drys med chili, før du gratinerer kartoffeltårnene ved 200° i ca. 25 minutter inden servering.
Noter
Ønsker du at fryse kartoffeltårnene ned, skal du gøre det inden gratinering. Tø tårnene op, før du sætter dem i ovnen igen.Min brødform er 12x30 cm, så hvis du vil have mere højde på, skal du enten lave en større portion eller bruge en mindre form. Husk at justere tiden i ovnen.