Tænd ovnen på 180° (alm. ovn, ikke varmluft). Klargør bageplader med bagepapir.
Rør smør, farin, sukker og vanillesukker godt sammen (med røremaskine eller håndmixer). Tilsæt æggene et ad gangen, og rør godt imellem hvert æg.
I en skål blander du melet godt med natron. Hæld det i røreskålen sammen med nødder og chokolade. Rør det ind i dejen. Tilsæt havregrynene og rør igen, til de er godt fordelt. Dejen skal ikke æltes eller røres længe. Den skal bare samles.
Sæt evt. dejen på køl. (Så bliver den nemmere at lave kugler af.)
Sæt 9 kugler dej på hver bageplade med god afstand. Bag dine havregryncookies i nederste tredjedel af ovnen i ca. 12 minutter, til kanten bliver gylden.
Lad kagerne køle af på bagepapiret, før du flytter dem til en rist og lader dem afkøle helt, før du putter dem i en kagedåse (eller bare spiser dem direkte fra pladen).
Noter
Sæt dejen i ensartede kugler på fx en tallerken og løsfrys dem, før du lægger dem i en frysepose. Skriv på posen, hvilken temperatur og tid de skal bages ved. De ubagte havregryncookies kan fryses ned i op til 3 måneder.Hvis du laver mindre cookies, skal de selvfølgelig bage i kortere tid.