4tsk.tørrede krydderurter, fx rosmarin, timian og oregano
Til pensling
Olivenolie
Flagesalt
Sådan gør du
Når du har fodret din surdej, blander du resten af den gamle surdejskultur med mel, tørrede krydderurter og det bløde smør til en glat og smidig dej (som ikke klistrer, men den må heller ikke blive for tør).
Del dejen i to, og pak dem ind i husholdningsfilm. Lad dejen hvile i køleskabet i minimum 30 minutter, men gerne et par timer.
Varm ovnen op til 175° (alm. ovn, ikke varmluft).
Rul dejen helt tyndt ud på et stykke bagepapir. (Du kan også gøre det mellem to stykker bagepapir, hvis du vil.) Det skal ikke være tykkere end 1½-2 mm.
Flyt bagepapiret over på en bageplade. Pensl kiksene med lidt olivenolie og drys med flagesalt. Skær dejen ud i passende kiks. Det gøres nemmest med et pizzahjul. Du behøver ikke skille kiksene ad eller flytte på dem. De vokser ikke sammen, men holder deres form.
Prik kiksene med en gaffel eller et grillspyd, så de ikke bobler op og bliver hule under bagningen.
Bag kiksene i nederste tredjedel af ovnen i 18-20 minutter, hvis de er smalle som mine, til de er gyldne i kanterne. Hvis dine kiks med surdej er større, skal de måske have op til 25 minutter.
Noter
Sprøde kiks med surdej skal selvfølgelig opbevares i en tætlukket kagedåse, så de ikke bliver bløde.Spis dine kiks med dip, med ost eller bare, som de er.