Udskriv
Bedstefars skæg

BEDSTEFARS SKÆG MED NYE RABARBER

En nytænkning af den klassiske Bedstefars skæg med sukkerbrødsbund, rabarber og marengs på toppen.

Forberedelsestid 1 time
Tilberedningstid 35 minutter
Samlet tid 1 time 35 minutter
Antal 24 stykker

INGREDIENSER

  • 3 æg stuetemperatur
  • 150 g sukker
  • 1 tsk. vanillesukker
  • 150 g smør eller margarine
  • 150 g mel
  • 75 g kartoffelmel
  • tsk. bagepulver
  • ca. 400 g rabarber
  • MARENGS
  • 3 æggehvider
  • Et nip salt
  • 175 g sukker

SÅDAN GØR DU

  1. Start med at rengøre rabarberne, skære stilk-enderne af og skylle dem grundigt. Skær dem i en 45° vinkel og 4 cm lange stykker. Jeg lavede en skabelon, jeg kunne skære efter, så jeg var sikker på, at alle stykkerne var samme længde. Læg dem til side.
  2. Pisk æg, sukker og vanillesukker tykt og skummende over vandbad. Smelt smør og lad det afkøle lidt, før det røres i æggemassen. Sigt mel, kartoffelmel og bagepulver i en skål og vend det i dejen med lange tag med en dejskraber.
  3. Hæld dejen i en lille bradepande, 20×30 cm, foret med bagepapir. Skær rabarberstykkerne igennem på den lange led, ét par ad gangen, så du kan holde styr på hvilket par, der hører sammen. Læg rabarberne i zigzag-mønster ovenpå dejen.
  4. Bag kagen i ca. 35 minutter midt i ovnen. Tjek, at der ikke følger dej med op, når du stikker et trægrillspyd i kagen. Køl kagen af og skær den ud i 24 stykker.
  5. LAV KUN HALVDELEN AF MARENGSPORTIONEN, hvis du bager kagen med mønster, som skal være synligt for marengsen!

  6. Hæld æggehvider, sukker og salt i en helt ren røreskål og sæt den over vandbad, til sukkeret er smeltet. Rør i den med en dejskraber. Når sukkeret er smeltet, pisker du marengsen helt stiv, blank og luftig, så marengsen følger med, når du løfter piskeriset op. Det tager 7-10 minutter.
  7. Fyld marengsmassen i en engangssprøjtepose med en stjernetyl og sæt den i fine toppe på kagestykkerne. Brun marengsen med en créme brûlee-brænder og pynt dem med rød skovsyre eller en anden spiselig blomst.

NOTER

DEN ORIGINALE OPSKRIFT

Ingredienserne er de samme som ovenfor, men rabarberne skæres ud i ca. 1 cm. lange stykker. Når dejen er hældt i bradepanden, fordeles rabarberne ud over dejen. Kagen bages i 25 minutter ved 180°. Imens laves marengsen (hele portionen denne gang) og fordeles over kagen, før den bages yderligere 20 minutter. Derefter køles Bedstefars skæg af.