Udskriv
Påskevandbakkelser med marcipannæb - Bagvrk.dk

PÅSKEVANDBAKKELSER

Små vandbakkelser fyldt med gul vanillecreme, pyntet som små kyllinger. 

Ret Kage
Køkken Bagværk
Nøgleord Creme, Påske, Vandbakkelser, Vanille
Forberedelsestid 40 minutter
Tilberedningstid 35 minutter
Køletid 1 time
Samlet tid 2 timer 15 minutter
Antal 12 stk.

INGREDIENSER

VANILLECREME

  • 2 1/2 dl mælk
  • 1 tsk Dr. Oetker vanillepasta
  • 3 æggeblommer
  • 75 g sukker
  • 20 g Maizena majsstivelse
  • 3 blade husblas

VANDBAKKELSER

  • 100 g vand
  • 50 g smør
  • 67 g mel, proteinindhold minimum 12 g pr 100 g
  • 100 g æg (2 æg, str. M/L)

KONDITORCREME

  • Al vanillecremen
  • 2 1/2 dl piskefløde
  • Lidt gul pastafarve

PYNT

  • Flormelis til drys
  • Lidt marcipan (måske 5 g)
  • Orange pastafarve
  • Sorte sukkerkugler
  • Rød skovsyre

SÅDAN GØR DU

START MED VANILLECREMEN

  1. Udblød husblas i rigeligt, koldt vand i ca. 20 minutter, mens du rører cremen sammen.

  2. Varm mælk og vanillepasta op til kogepunktet i en lille gryde. 

  3. Imens pisker du æggeblommer og sukker godt sammen i en skål. Brug bare et håndpiskeris. Sigt Maizenaen i og bland det godt.

  4. Når mælken koger, hældes den over æggeblandingen, mens du pisker med et håndpiskeris. Hæld cremen tilbage i gryden og varm den op til kogepunktet, mens du pisker/rører konstant. Pas på, cremen ikke brænder på.

  5. Først bruser cremen op, og derefter tykner den. Det tager nogle minutter. 

  6. Tag gryden af varmen, og smelt den udblødte husblas i cremen. Bland det godt. Hæld din vanillecreme i en lav skål, og dæk den til med husholdningsfilm helt ned på overfladen, så der ikke dannes skorpe og kondens.

  7. Lad cremen afkøle, til den er håndvarm. Min stod bare på køkkenbordet, imens jeg lavede vandbakkelserne.

VANDBAKKELSER

  1. Varm ovnen op til 180° (alm. ovn, ikke varmluft). Klargør en bageplade med bagepapir.

  2. Vej dine æg, når du har slået dem ud i en skål. Mine æg vejede 100 g, og jeg skulle derfor bruge 100 g vand, 50 g smør og 67 g mel.

  3. Bring vand og smør op til kogepunktet i en lille gryde. Lad smørret smelte helt. 

  4. Sigt melet ned i en skål, så der ikke er nogen klumper. Tag gryden af varmen, og hæld alt melet i på én gang. Rør det godt sammen med en grydeske.

  5. Sæt gryden tilbage på blusset og afbag den, indtil den danner tynde skorper på grydens bund. (Hvis du måler temperaturen i dejen, skal den være 75°.)

  6. Hæld den varme dej i en røreskål og lad den afkøle nogle minutter, til den har en temperatur på 60°. Pisk æggene let sammen, og tilsæt dem ad et par omgange, mens du pisker dejen kraftigt indimellem. (Jeg bruger min røremaskine, så jeg har begge hænder fri, men du kan sagtens bruge el-pisker eller piskeris og armkræfter.)

  7. Dejen deler sig først op i små klumper, men samler sig, når du bliver ved med at piske. Når du har pisket al ægget ind i dejen, og den er ensartet, fylder du dejen i en engangssprøjtepose klargjort med en rund tyl, ca. 1 cm i diameter.

  8. Afsæt 12 flade, runde dutter på bagepapiret. Hold sprøjteposen lodret og hold tyllens spids nede i dejen, så der ikke kommer for meget højde på.

    Vandbakkelser klar til ovnen - Bagvrk.dk
  9. Hvis du ikke har fået dem lige store/ikke har brugt al dejen, kan du efterfylde dem ved at sætte spidsen ned i dejen og sprøjte mere ud. Dyp en finger i vand og dup dem på toppen, hvis der er spidser, der stikker op.

  10. Sæt pladen ind i nederste tredjedel af den varme ovn, smid en spiseskefuld vand ind i bunden af ovnen for at skabe damp, og luk straks ovnlågen.

  11. Bag dine vandbakkelser i ca. 35 minutter, til de er flot gyldne. ÅBN IKKE OVNLÅGEN UNDERVEJS.

  12. Lad vandbakkelserne køle af på en bagerist, til de er helt kolde.

KONDITORCREME

  1. Når vanillecremen er håndvarm, piskes fløden til bløde toppe sammen med lidt gul pastafarve, så fløden bliver kyllingefarvet.

  2. Rør først 1/4 af flødeskummet i cremen, så det er godt blandet. Derefter vender du resten af fløden i cremen ad 2-3 omgange, så cremen bliver mere og mere let. Pas på, du ikke rører for hårdt, så luften bliver presset ud af fløden. 

  3. Fyld cremen i en engangssprøjtepose, klargjort med den runde tyl og læg posen i køleskabet en halv times tid, til cremen begynder at sætte sig, men stadig er glat, når den kommer ud.

  4. (Man kan godt lade cremen ligge nogle timer i køleskabet eller til næste dag, men så bliver overfladen fyldt med små lufthuller og ikke glat.)

SAMLING OG PYNT

  1. Skær toppen af alle vandbakkelserne. Læg dem i samme rækkefølge som vandbakkelserne, så du ved, hvor de hører til. (Husk lige at glæde dig over, at du har bagt flotte, hule vandbakkelser;-D)

    Den færdigbagte vandbakkelse - Bagvrk.dk
  2. Sigt flormelis hen over bund og toppe, så der kommer et fint pudret lag på.

    Vandbakkelse med flormelisdrys - Bagvrk.dk
  3. Fyld konditorcremen i vandbakkelserne, så den går op over kanten. 

    Vandbakkelsestoppe med flormelisdrys - Bagvrk.dk
  4. Bland lidt orange pastafarve i marcipanen og form 12 små næb. 

  5. Sæt lågene på skrå på cremen, så det ligner toppen af ægget. Sæt to øjne og et næb på hver kylling og pynt toppen med lidt skovsyre og blomster.

    Påskevandbakkelser med marcipannæb - Bagvrk.dk

NOTER

Vandbakkelser bør ikke vente for længe, før de spises, for så bliver de bløde. (Max et par timer...)

Hvis du vil være i god tid, kan du sprøjte dejen ud på bagepapir og fryse dem ned. Vandbakkelser behøver ikke tø op før bagning, men skal blot have et minut eller to ekstra i ovnen.

Creme og pynt kan også forberedes i god tid.