Udskriv
Brunnerbasser - fynske berlinere - en opskrift fra Bagvrk.dk.

BRUNNERBASSER - FYNSKE BERLINERE

En berliner pfannkuchen, der fyldes med brunsvigerremonce. Det bedste af begge dele.

Ret Kage
Køkken Bagværk, Dansk
Nøgleord Dansk Klassiker, Kage, Remonce
Forberedelsestid 30 minutter
Tilberedningstid 8 minutter
Hviletid 20 minutter
Samlet tid 1 time 30 minutter
Antal 12 stk.

INGREDIENSER

BRUNSVIGERFYLD

  • 0,8 dl mælk
  • 1 æggeblomme
  • 30 g sukker
  • 1/2 tsk vanillesukker
  • 2 tsk Maizena majsstivelse
  • 50 g margarine (eller smør)
  • 100 g brun farin

BERLINERDEJ

  • 1 dl mælk, håndvarm
  • 25 g gær
  • 1 æg, str. M/L, stuetemperatur
  • 250 g hvedemel
  • 25 g sukker
  • 1/4 tsk fint salt
  • 30 g blødt smør, stuetemperatur

TIL KOGNING OG DRYS

  • 2 l smagsneutral olie
  • 1 dl sukker
  • Resten af brunsvigerfyldet

SÅDAN GØR DU

START MED FYLDET

  1. Mens du varmer mælken op til kogepunktet i en lille gryde, pisker du æggeblommen godt med sukker og vanillesukker. (Bare med et håndpiskeris.) Sigt Maizenaen ned i æggemassen og bland det godt.

  2. Når mælken koger, hælder du den i en tynd stråle ned i skålen med æggemassen, mens du pisker godt. Hæld blandingen tilbage i gryden, og varm den op under konstant omrøring.

  3. Cremen må ikke bulderkoge, og du skal passe på, den ikke brænder på. Først bruser cremen op, og derefter bliver den tyk, mens bruset lægger sig. 

  4. I en anden gryde varmer du farin og margarine op under omrøring, indtil margarinen er smeltet. Tag gryden af varmen og pisk vanillecremen i. Lad fyldet køle af.

BERLINERDEJ

  1. Lun mælken til lillefingervarm. Smuldr gæren i, og rør den ud. Tilsæt ægget og bland det godt.

  2. I en skål blander du mel, sukker og salt. Hæld halvdelen af melet i skålen til de våde ingredienser og rør, indtil det er blandet godt. 

  3. Tilsæt det bløde smør og ælt det ind i dejen, indtil der ikke er mere synligt smør. Tilsæt resten af melet, og ælt i 10-12 minutter, indtil du har en blød og smidig dej, der slipper skålens sider. 

  4. Lad dejen hvile i 5-10 minutter, mens du rydder op. Hæld brunsvigerfyldet i en sprøjte klargjort med en spids, der kan sprøjte fyldet ind i berlinerne. Alternativt så klargør en engangssprøjtepose med en fyldetyl.

  5. Rul dejen ud i 1 1/2 cm tykkelse på et bord drysset meget let med mel. Udstik cirkler med en diameter på 6 cm, og læg dem på en bageplade eller lignende. Husk, hvilken rækkefølge, du lagde dem i.

  6. Udrul dejen igen, indtil du har 12 kager. (Brug så lidt mel som muligt under udrulningen, så de sidste ikke bliver tørre.) 

KOGNING OG PYNT

  1. Læg et hårdtopvredet viskestykke over kagerne, og lad dem efterhæve i 10-15 minutter, mens du varmer fritureolien op til 175°. Hvis du varmer olien op i en gryde, så tjek temperaturen med et stegetermometer, så den ikke bliver for varm.

  2. Hæld sukkeret i en dyb tallerken.

  3. Fyld brunsvigerfyldet i to berlinere ad gangen. Du kan se, at berlineren svulmer op, når du fylder den. Tryk sammen omkring hullet, så fyldet ikke løber ud. 

  4. Kog brunnerbasserne to ad gangen i olien, 3-4 minutter på hver side, indtil de er gyldne. Vend dem af og til. 

  5. Lad berlinerne dryppe af på en bagerist et øjeblik, før du triller dem i sukker. Efterfyld evt. med remonce, hvis du ikke har puttet nok fyld i fra starten.

  6. Anret dine berlinere på et fad, og dryp den resterende brunsvigerremonce hen over dem som striber. 

NOTER

Brunnerbasser skal helst spises, mens de er friskkogte. (Indenfor et par timer efter friturekogning.) Hvis de skal fryses, kan det gøres inden friturekogning, eller før du vender dem i sukker.