Udskriv
Årets lyshus som et Kähler Urbania - fra Bagvrk.dk.

LYSHUS SOM KÄHLERS URBANIA

Et grafisk lyshus med plads til fantasien.

Ret Kage, Småkage
Køkken Jul
Nøgleord DIY, Jul, Til pynt
Forberedelsestid 1 time
Tilberedningstid 17 minutter
Hviletid 3 timer
Samlet tid 4 timer 17 minutter
Antal 1 stk.

INGREDIENSER

  • 150 g blødt smør eller margarine
  • 150 g sukker
  • 1 æg, str. M, stuetemperatur
  • 300 g hvedemel

GLASUR

  • 60 g æggehvide
  • 300 g flormelis, ca.

UDSTYR

  • Kagerulle
  • Afstandspinde til udrulning, 5 mm
  • Urtekniv
  • 1 engangssprøjtepose
  • 2 mm rund tyl
  • En kødnål
  • En blød, fin pensel
  • En fugtig klud
  • Et glas vand til at rense penslen i
  • LED-lyskæde til batteri
  • Fint salt

SÅDAN GØR DU

  1. Rør (pisk) det bløde smør godt med sukker, til det er lyst og let. Tilsæt ægget og rør igen. Ælt melet godt ind i dejen, form den til en flad skive, læg dejen i en frysepose, og lad den hvile i køleskabet i 30 minutter.

  2. Rul dejen ud til en tykkelse på 5 mm på et let meldrysset bord. Behold den samme overflade opad på dejen og flyt på dejen en gang imellem, så den ikke hænger fast i bordpladen. 

  3. Brug så lidt mel som muligt, når du ruller ud, for jo mere mel, jo mere stiv bliver dejen, så de sidste kager bliver ikke så pæne som de første.

  4. Skær dine husdele ud efter skabelonen med et pizzahjul. Jeg brugte en af afstandspindene som lineal. Flyt delene forsigtigt over på bagepladen, beklædt med bagepapir. 

  5. Fortsæt med at rulle dejkanterne ud, udstikke fx juletræer og køle dem ned, indtil du har brugt al dejen.

  6. Sæt dejen i køleskabet i minimum en halv time, til den er fast. Arbejd gerne med en husflade ad gangen, så resten af dejen holdes nedkølet. Når dejen bliver blød, skal den tilbage i køleskabet, og du kan arbejde videre med en ny del.

  7. Skær vinduer med fx en urtekniv efter fri fantasi, eller kig efter et billede på nettet. Jeg skar firkanter ud, hvor jeg syntes, der manglede huller - og i forskellige størrelser for at gøre huset mere levende.

    Årets lyshus som et Kähler Urbania - fra Bagvrk.dk.
  8. Når du har skåret alle vindueshuller ud, skal dejen i køleskabet i minimum en halv time, så den er helt kold, når den skal i ovnen. Varm ovnen op til 180° (alm. ovn, ikke varmluft).

  9. Bag dit lyshus i nederste tredjedel af ovnen i 15-17 minutter, alt efter størrelse. Kagerne skal være gyldne i kanterne. Juletræerne skal have et par minutter mindre.

  10. Lad kagerne afkøle på pladen i et par minutter, før du flytter dem over på en bagerist, og lader dem afkøle helt.

GLASUR OG PYNTNING

  1. Pisk æggehviden i en skål med et håndpiskeris, indtil det begynder at skumme let. Tilsæt flormelis lidt ad gangen, mens du rører det godt med piskeriset. Når glasurens konsistens er passende, fylder du det i en engangssprøjtepose, klargjort med en 2 mm tyl.

  2. Husk, kun at arbejde med en husdel ad gangen!

  3. Tegn vindueskanterne op med kantglasuren i lige streger. Prøv at komme så tæt på kanten som muligt, men uden at det løber ned over. Brug den tid, det tager og gør dig umage. Bagefter laver du nogle striber indenfor stregerne. Du skal ikke fylde feltet helt ud.

  4. Med en kødnål blander du de to glasurer (kanten og det inden i) sammen med små, cirkulære bevægelser. Det er også med kødnålen, at du kan rette lidt skæve kanter til. 

  5. Ved at blande glasurerne sørger du for, at kagerne får et ensartet og jævnt udseende. Fjern evt. luftbobler i glasuren ved at prikke hul i dem og blande glasuren henover. Hvis du har små toppe, eller der er detaljer, der skal fjernes, kan du gøre det med en fugtig pensel.

  6. Fortsæt, til du har fyldt husfladerne helt ud. Lad dem tørre, indtil glasuren er helt fast.

  7. Varm limpistolen op. Lim siderne sammen med limpistolen. Sæt taget på til sidst. 

  8. Dæk de synlige kanter med resten af glasuren og lad huset tørre. Ret evt. lidt til med den fugtige pensel, så kanterne bliver så glatte som muligt.

  9. Læg lyskæden indeni huset (med batteridelen udenfor) og sæt huset fast med et par klatter lim til det fad, det skal stå på.

  10. Lim evt. et par af juletræerne fast til fadet med limpistolen. Dæk fadets bund med lidt fint salt, så det ligner sne.