Bland mel, sukker, kardemomme, hjortetaksalt og citronskal i en skål. Smør eller margarine smuldres ud i de tørre ingredienser, til det har konsistens som groft sand.
Æggene æltes i ét ad gangen, så dejen samles. Tilsæt evt. en smule koldt vand, hvis dejen er meget tør.
Dejen rulles ud i ca. 2 mm tykkelse, skæres med en klejnerulle eller -spore, vrides til klejner og stilles køligt til næste dag – eller minimum en halv time i køleskab.
(At vride en klejne betyder, at man tager en af endespidserne, putter den gennem hullet i midten og trækker den forsigtigt ud.)
Hvis du bruger en frituregryde med termostat, varmes olien op til 180°.
Hvis du bruger en gryde: Olien varmes op i en lille gryde (“lille bund, ikke for dyb”, har jeg noteret i parentes, så det lyder som en af min mors tilføjelser), til det syder omkring en tændstik. (Og har du et termometer, så tjek temperaturen, så den holder sig på de 180°.)
Klejnerne koges nogle stykker ad gangen i olien, til de er gyldne. Vend dem undervejs, så de bliver kogt på begge sider. Tag klejnerne op med en hulske og læg dem til afkøling på køkkenrulle.
Noter
Opbevar dine klejner i en kagedåse med tætsluttende låg.Du kan fryse de færdigvredne, ukogte klejner ned, så du hurtigt kan koge en portion friske klejner. Du behøver ikke tø dem op først.