Udskriv
Æblekage med marengs. En fødselsdagskage til Bagvrk.dk.

ÆBLEKAGE MED MARENGS

En kombination af salt peanutbutter, marcipan, søde æbler og brændt marengs giver et fantastisk sammenspil i din mund.

Ret Kage
Køkken Bagværk
Nøgleord Marengs, Peanutbutter, Æble
Forberedelsestid 30 minutter
Tilberedningstid 1 time
Samlet tid 1 time 30 minutter
Antal 8 personer

INGREDIENSER

KAGE

  • 125 g blødt smør
  • 50 g peanutbutter
  • 75 g sukker
  • 60 g brun farin
  • 2 æg, st. M/L, stuetemperatur
  • 50 g revet marcipan
  • 50 g creme fraiche 9% eller 18%
  • 130 g mel
  • 11/2 tsk natron
  • 3 æbler

MARENGSTOP

  • 65 g æggehvider (2 stk.)
  • 65 g sukker
  • 65 g flormelis

SÅDAN GØR DU

KAGEN

  1. Varm ovnen op til 175°. (Alm. ovn, ikke varmluft.) Beklæd en springform med en diameter på 18 cm med bagepapir på bunden. Smør siderne godt og læg en tilklippet strimmel bagepapir i, så også ringen er dækket af bagepapir indvendigt. 

  2. Rør smør, peanutbutter, sukker og brun farin, så du har en homogen masse. Jeg bruger K-spaden i min røremaskine.

  3. Tilsæt æggene ét ad gangen og rør godt imellem hvert. Husk at skrabe siderne ned, så du får det hele med. Tilsæt revet marcipan og creme fraiche og bland igen godt.

  4. I en skål sigter du mel og natron sammen. Bland det godt, så natronen er jævnt fordelt i melet. 

  5. Vend melet i dejen med lange tag med en dejskraber ad et par omgange. Du skal hverken røre eller piske for længe, for så får du en kompakt kage. Det skal bare blandes godt, så der ikke er synligt mel.

  6. Vask æblerne og del dem i halve. Du skal ikke fjerne kernehus eller stilk, men blomsten forneden skal lige skrabes af.

  7. Hæld lidt af dejen i springformen, og glat den ud, så bunden er dækket. Top resten af dejen op i midten af formen, uden at glatte den ud.

  8. Sæt æblerne rundt langs kanten af springformen med skærefladen udad. Fordel dejen ud mellem æblerne, og glat den på toppen. Formen må ikke være mere end 3/4 fuld.

    Æblekage med marengs. En fødselsdagskage til Bagvrk.dk.
  9. Bag din æblekage på risten i den nederste rille i ovnen i ca. 60 minutter. Mærk efter med et grillspyd, om kagen er bagt, eller om der hænger dej ved. 

  10. Lad kagen afkøle i formen på en rist, indtil den er helt afkølet.

MARENGSTOP

  1. Vej dine æggehvider. Vej lige så meget sukker og flormelis af i hver sin skål. 

  2. Hæld et par dråber eddike i røremaskinens helt rene skål og tør det rundt med et stykke køkkenrulle, også på piskeriset. Det fjerner den eventuelle sidste fedthinde, der måtte være i skålen. Det er umuligt at piske hviderne stive, hvis der er den mindste smule fedt på skål eller piskeris.

  3. Hviderne piskes helt stive (vend skålen på hovedet, så du er sikker!) og tilsæt så de 65 g sukker en teskefuld ad gangen. Pisk igen, til æggehviderne er helt glatte og blanke, ca. 5-8 minutter. 

  4. Tjek, at alt sukkeret er opløst ved at gnide lidt af marengsmassen mellem fingrene. Hvis du kan mærke sukkerkorn, må du piske lidt længere. Marengsen skal være meget stiv. Flormelis sigtes i skålen og vendes forsigtigt i marengsen.

PYNTNING

  1. Tag springform-ringen af den kolde kage. Fjern forsigtigt bagepapiret fra bund og sider af kagen, og læg den på et serveringsfad.

  2. Hvis der er flydt lidt dej hen foran æblernes snitflade, kan du forsigtigt trække det af ved hjælp af en spids, ikke for stor kniv.

  3. Fordel marengsen på toppen af kagen. Rør lidt rundt i den med en dejskraber og træk op, så du får spidse toppe af marengs. 

  4. Brænd marengstoppen med en crème brûlée brænder, indtil du synes, den har en smuk, marmoreret overflade.

NOTER

Kagen er allersmukkest på dagen, da luften går lidt ud af marengs, der får lov at stå. Smagen fejler dog ikke noget dagen efter. Hvis du vil fryse den, skal du gøre det uden marengs.