Udskriv
Durumburgerboller - En luftig opskrift fra Bagvrk.dk.

DURUMBURGERBOLLER

Luftige, velsmagende burgerboller med et drys af durum.

Ret Aftensmad, Brød
Køkken Bagværk
Nøgleord Boller, Burger
Forberedelsestid 15 minutter
Tilberedningstid 13 minutter
Hævetid 1 time 50 minutter
Samlet tid 28 minutter
Antal 10 stk.

INGREDIENSER

  • 10 g gær
  • 31/2 dl kærnemælk
  • 1/2 dl neutral olie, fx rapsolie
  • 1 æg, str. M/L
  • 1 spsk sukker
  • 1 tsk groft salt
  • 150 g fint durummel
  • 450 g hvedemel, glutenindhold 12%

TIL DRYS

  • Groft durummel

SÅDAN GØR DU

  1. Smuldr gæren og opløs den i kærnemælken. Tilsæt olie, æg, sukker og salt og bland det godt.

  2. Ælt først durummelet i, og derefter hvedemelet ad et par omgange. Ælt dejen i ca. 5 minutter, til den slipper skålens sider, men den skal stadig være blød og lidt klistret. 

  3. Dæk skålen til med en opklippet frysepose, som du fastgør med en elastik, før du sætter dejen til hævning et lunt sted i en times tid.

FORMNING

  1. Ælt dejen kort igennem og del den i 10 lige store stykker. (Jeg vejer dejen af, for jeg vil gerne have mine boller lige store.) Hæld det grove durummel i en dyb tallerken.

  2. Stram bollerne op og tril dem runde under en hul hånd på bordpladen, gerne uden mel. Bollens overflade bliver glat og stram på denne måde. Hvis dejen klistrer for meget, kan du dyppe hånden i mel, men lad være med at drysse bordet.

  3. Læg bollen ovenpå drysset med samlingen opad. Tryk den let ned, så durummelet sætter sig godt fast.

  4. Sæt bollerne med god afstand på to bageplader, beklædt med bagepapir. 

HÆVNING OG BAGNING

  1. Dæk bollerne til med et hårdt opvredet viskestykke og lad dem hæve i 20 minutter.

  2. Fjern viskestykket, læg et stykke bagepapir henover bollerne og derefter fx et skærebræt. Pres langsomt skærebrættet ned, så bollerne bliver ensartet flade og ca. en cm høje.

  3. Fjern skærebrættet og bagepapiret, dæk dine durumburgerboller til med det fugtige viskestykke og lad dem hæve yderligere 30 minutter. 

  4. Det sidste kvarter af hævetiden varmer du ovnen op til 200°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)

  5. Bag dine burgerboller, en plade ad gangen, i nederste tredjedel af ovnen i 12-14 minutter.

  6. Når de varme burgerboller kommer ud af ovnen, dækker du dem til med det fugtige viskestykke, som holder på fugtigheden i bollerne, så de bliver bløde og lækre.

  7. Durumburgerboller kan naturligvis varmes i ovnen eller på grillen før servering.

NOTER

Durumburgerboller holder sig fint i fryseren i op til 3 måneder.