Udskriv
Store, bløde burgerboller. En udførlig opskrift fra Bagvrk.dk.

BURGERBOLLER MED NIGELLAFRØ

Store, bløde burgerboller, som kan rumme alt det fyld, du kan finde på at putte i dem.

Ret Brød
Køkken Amerikansk, Bagværk
Nøgleord Boller, Burger
Forberedelsestid 10 minutter
Tilberedningstid 13 minutter
Hævetid 1 time 50 minutter
Samlet tid 2 timer 13 minutter
Antal 10 stk.

INGREDIENSER

  • dl. mælk
  • 1 dl. vand
  • 10 g gær
  • 2 spsk. sukker
  • 1 tsk. salt
  • 1 æg
  • 50 g smør, blødt, stuetemperatur
  • 1 spsk. nigellafrø (valgfrit)
  • 600 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
  • Nigellafrø, sesamfrø eller hvad du har lyst til

SÅDAN GØR DU

  1. Bland mælk og vand og varm det op til lillefingervarmt. Smuldr og opløs gæren i væsken. 

  2. Tilsæt sukker, salt og ægget, før du ælter halvdelen af melet ind i dejen. Ælt derefter nigellafrøene og det bløde smør ind, så det er godt fordelt. 

  3. Tilsæt resten af melet lidt ad gangen og ælt dejen godt i ca. fem minutter, til dejen er blød og smidig og slipper skålens sider. 

  4. Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik, og lad dejen hæve et lunt sted i en time.

FORMNING

  1. Ælt dejen kort igennem og del den i 10 lige store stykker. (Jeg vejer dejen af, så burgerbollerne bliver lige store.) Hæld kernerne til drys i en dyb tallerken.

  2. Stram dejen op og tril bollerne runde under en hul hånd på bordpladen. Friktionen mod bordet gør dejens overflade glat og stram. 

  3. Vend bollerne med samlingen opad, læg dem på sesamfrøene i tallerkenen og pres dem let ned, så kernerne sætter sig godt fast. 

  4. Fordel bollerne på to bageplader klargjort med bagepapir, så der er god afstand mellem bollerne, fem boller på hver bageplade.

HÆVNING OG BAGNING

  1. Dæk bollerne til med et hårdtopvredet viskestykke og lad dem hæve tildækket i 20 minutter. 

  2. Når dine burgerboller har hævet 20 minutter, fjerner du viskestykket, lægger et stykke bagepapir henover dejen, derefter fx et skærebræt og så presser du ned, så bollerne bliver flade og ensartet tykke. De skal være ca. en centimeter tykke.

  3. Fjern skærebræt og bagepapir og lad bollerne hæve yderligere 30 minutter, tildækket med viskestykket. Det sidste kvarter af hævetiden varmer du ovnen op til 200°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)

  4. Bag dine burgerboller i 12-14 minutter i den nederste tredjedel af ovnen. 

  5. Når de varme burgerboller kommer ud, dækkes de til med et hårdtopvredet viskestykke, så det holder på fugten i bollerne og gør dem bløde. 

  6. Burgerboller skal ikke være for mørke, når du bager dem (men skal selvfølgelig være gennembagte), hvis de skal varmes, før du spiser dem.

NOTER

Burgerboller med nigellafrø er fryseegnede i op til 3 måneder.