Udskriv

GROVBRØD FOR BEGYNDERE

Et lækkert groft brød med kerner. Nemt at bage og anvendeligt som morgenbrød, sandwichbrød, boller eller som madbrød og tilbehør.

Ret Brød
Køkken Bagværk
Nøgleord Grovboller, Gærdej, Kerner, Madbrød
Forberedelsestid 30 minutter
Tilberedningstid 35 minutter
Hævetid 1 time 15 minutter
Samlet tid 2 timer 20 minutter
Antal 12 stk.

INGREDIENSER

UDBLØDTE CHIAFRØ

  • 3 spsk chiafrø
  • 1 dl lunkent vand

KERNER OG FRØ

  • 50 g solsikkekerner
  • 50 g sesamfrø
  • 50 g boghvedeflager
  • 25 g græskarkerner

RESTEN

  • 6 dl lunkent vand, lillefingervarmt
  • 25 g gær
  • 1 tsk groft salt
  • 1 spsk sukker
  • 150 g groft fuldkornshvedemel
  • 700 g hvedemel
  • 75 g blødt smør, stuetemperatur

DRYS

  • 2 spsk sorte sesamfrø eller andre kerner

SÅDAN GØR DU

UDBLØD CHIAFRØENE

  1. Bland vand og chiafrø med en gaffel, så alle chiafrøene bliver våde og kan suge vand. Lad dem trække i 20 minutter.

  2. Hvis du ikke bruger chiafrø i dit grovbrød, skal du udelade både vand og frø.

KERNER OG FRØ

  1. Bland kerner og frø og rist dem på en tør pande over god varme. 

    Kernerne skal begynde at tage farve og dufte. Tag panden af varmen og lad dem afkøle i en skål.

SÅDAN LAVER DU DEJEN

  1. Hæld det lunkne vand i en skål eller stor gryde (minimum 4 liter). Smuldr gæren og rør den ud i vandet. 

    Det gøres lettest med hånden, så du kan piske med fingrene og mærke, hvornår gæren er opløst.

  2. Tilsæt salt, sukker og det grove fuldkornsmel. Rør godt.

  3. Hæld halvdelen af hvedemelet, chiafrøene, alle kerner og frø i og rør godt med grydeskeen, til alt er blandet godt.

  4. Rør det bløde smør ind i dejen. Tilsæt resten af melet ad et par omgange og ælt dejen med grydeskeen, indtil du har en ensartet dej. 

  5. Dejen vil hænge fast i hænder og grydeske, men hvis du tilsætter for meget mel, vil brødet blive tørt og kompakt.

  6. Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgør den med en elastik og stil dejen til hævning et lunt sted i 45 minutter. (Og ellers kan du bruge et rent, hårdtopvredet viskestykke til at lægge over.)

FORMNING OG BAGNING

  1. Klargør en bradepande på ca. 22x32 cm ved at beklæde den med bagepapir eller smøre den godt med smør eller margarine. Det er nemmest at få bagepapiret helt ud i hjørnerne, hvis du gør papiret vådt og vrider det op som en karklud. 

  2. Skrab dejen ud i bradepanden. Hæld vand i skålen og dyp hænderne deri. På den måde kan du glatte dejens overflade og skubbe den helt ud i hjørnerne, uden at hænderne hænger fast. Hvis dejen klistrer, dypper du blot hænderne igen.

  3. Dyp en dejskærer, en kniv eller en pizzaskærer i skålen med vand og skær ned igennem dejen, hvor brødet skal deles, så det er nemt at skære ud efter bagning. Dyp kniven jævnligt, så dejen ikke hænger fast.

  4. Drys dejens overflade med fx sorte sesamfrø - eller de kerner du nu godt kan li'.

  5. Læg et fugtigt viskestykke over bradepanden og lad brødet efterhæve på køkkenbordet i 30 minutter, mens du varmer ovnen op.

  6. Varm ovnen op til 200°. (Almindelig ovn, ikke varmluft.)

    Bag dit grovbrød i nederste tredjedel af ovnen i ca. 35 minutter, til brødet lyder hult, når du banker på det. (Eller til et stegetermometer måler temperaturen i midten af brødet til 98°.)

  7. Løft brød og bagepapir ud af bradepanden, så snart du kan røre ved det, og sæt det på en bagerist.

    Læg det fugtige viskestykke over brødet igen, mens det køler af på en rist. Viskestykket holder på noget af fugtigheden i brødet, så det ikke bliver hurtigt tørt.

NOTER

Grovbrød opbevares i fryseposer og kan fint holde sig friskt ved stuetemperatur i et par dage. Brødet er også fryseegnet i op til tre måneder.