Udskriv
Pitabrød

PITABRØD

Jeg troede, det var svært at bage pitabrød. Det er det overhovedet ikke. Man skal kun overholde nogle få regler og booste varmen på bagepladen. 

Ret Brød
Køkken Bagværk
Nøgleord Gærdej, Madbrød
Forberedelsestid 40 minutter
Tilberedningstid 9 minutter
Hæve- og hviletid 1 time 55 minutter
Samlet tid 39 minutter
Antal 8 stk.

INGREDIENSER

  • 4 dl lunkent vand
  • 25 g gær
  • 1 tsk. sukker
  • 1 tsk. salt
  • 1 spsk. olivenolie
  • 600 g Manitoba mel

SÅDAN GØR DU

  1. Smuldr og opløs gæren i det lunkne vand. Tilsæt sukker, salt, olie og halvdelen af melet og bland det godt. Tilsæt resten af melet ad et par omgange og ælt dejen i ca. 12 minutter, i starten ved lav hastighed og derefter lidt hurtigere.

  2. Dæk skålen til med en opklippet frysepose og fastgør den med en elastik. Stil dejen til hævning et lunt sted i en time. Jeg bruger min ovn til at hæve i og sætter temperaturen på 37°.

  3. Når dejen har hævet, skrabes den ud på et rent bord, som ikke er drysset med mel. (Vi vil ikke have mere mel i dejen end højst nødvendigt, for så får du boller i stedet for hule pitabrød.) Stræk og fold dejen et par gange, før du deler den i 8 lige store stykker.

ET PITABRØD TAGER DEN TID, ET PITABRØD SKAL TAGE

  1. Tril dejstykkerne til boller (se i videoen, hvordan jeg gør) og læg dem under et hårdtopvredet viskestykke. Lad bollerne hæve på bordet i 20 minutter.

  2. Rul alle bollerne ud til 5 mm tykkelse på et meget let meldrysset bord. Vend dem en kvart omgang engang imellem, så er det nemmere at få dem runde. Hold hele tiden det, der var oversiden af bollerne, opad, så du får pæne, glatte pitabrød.

  3. Tænd for ovnen med bagestålet i andennederste rille på 260° varmluft og lad det blive gennemvarmt. Det tager ca. 45 minutter.

  4. Dæk pitabrødene til med det fugtige viskestykke og lad dem hvile 20 minutter, før du ruller dem ud til 5 mm tykkelse igen.

  5. Dæk dejskiverne til med viskestykket en sidste gang og lad dem hæve færdigt i 15 minutter.

BAGNINGEN

  1. Bag nu pitabrødene på bagestålet i ca. 4 minutter. Den pæne, glatte overflade skal selvfølgelig vende opad. Dine pitabrød skal puffe helt op som balloner. Du skal ikke vende dem undervejs. (Du vender jo heller ikke dine boller på hovedet, når de er halvvejs, vel?)

  2. Før du putter næste hold brød i ovnen, skal du lade stål og ovn varme op igen i 10 minutter, så stålet er rygende varmt, når de sidste fire brød skal bages.

  3. Når pitabrødene er færdigbagte (gyldne under bunden og lyse på oversiden) lader du dem køle af på en bagerist under det fugtige viskestykke. På den måde bevarer du fugten og smidigheden inde i brødet.

  4. Hvis du ikke spiser brødene, så snart de er kølet af, kan du fryse dem ned – eller lægge dem i en frysepose. Du må ikke mase dem ned i posen, der er stadig luft inde i brødene. – Og i fryseren må de ikke blive mast, for så revner de naturligvis under presset.

SÅDAN VARMER DU PITABRØD OP IGEN

  1. Varm ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft). Skyl pitabrødene ganske kort under vandhanen og læg dem på en rist. Varm brødene i ovnen i 4-5 minutter. Pak dem ind i et tørt viskestykke, så de holder sig bløde, indtil de skal spises.

NOTER

PS: Skriver du til Jacob, at han godt må holde pause?