Smuldr og opløs gæren i det lunkne vand. Bland sukker, salt og fuldkornsdurummelet i. Ælt det bløde smør ind i dejen, før du tilsætter hvid hvede fuldkornsmelet ad et par omgange.
Ælt dejen, til den er smidig. Det tager ca. 12 minutter i røremaskinen. Dejen er stadig lidt klistret, men det er helt OK, for den vil suge væske, mens den hæver.
Dæk skålen til med en opklippet frysepose og fastgør den med en elastik. Stil dejen til hævning et lunt sted i 1 time og 15 minutter. Jeg bruger ovnen til at hæve i ved at indstille temperaturen på 37°.
Skrab dejen ud på et let meldrysset bord og ælt dejen kort igennem. Brug ikke mere mel end højest nødvendigt. Dyp hellere hænderne i mel i stedet for at ælte mere mel ind i dejen.
Del dejen i 8 lige store stykker. Stram dejen op ved at trække hjørnerne op til midten af dejen, og derefter trækker du de nye hjørner op. Vend dejen med samlingen nedad og tril dejen til en rund bolle under en hul hånd.
Hæld sesamfrø i en tallerken. Læg bollen ned i sesamfrøene med den glatte side ned mod frøene. Tryk let, så frøene sidder godt fast. Fortsæt med de øvrige boller. Sæt bollerne på en bageplade med bagepapir, med god afstand imellem. Hvis du ikke vil have, at de vokser sammen, skal du nøjes med at bage fire burgerboller på én bageplade.
Sæt bollerne til hævning i den 37° varme ovn i 20 minutter. (Eller et lunt sted tildækket med et hårdtopvredet viskestykke.)
Når dine burgerboller har hævet i 20 minutter, tager du pladen ud, lægger et stykke bagepapir henover dejen, derefter fx et skærebræt og så presser du let ned, så bollerne bliver flade og ensartet tykke.
Fjern skærebræt og bagepapir og lad bollerne hæve yderligere 30 minutter i ovnen. Det sidste kvarter af hævetiden tager du bollerne ud af ovnen og varmer den op til 210°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)
Bag dine burgerboller i 13-15 minutter i den nederste tredjedel af ovnen. Når de varme boller kommer ud, dækkes de til med et hårdtopvredet viskestykke, så det holder på fugten i bollerne og gør dem bløde.
Burgerboller skal ikke være for mørke, når du bager dem (men skal selvfølgelig være gennembagte), hvis de skal varmes, før du spiser dem.
Noter
Burgerboller er fryseegnede. Hvis du mangler inspiration til, hvad du skal fylde i dine burgerboller, vil jeg anbefale dig æblepickles eller guacamole.