Læg de soltørrede tomater i en skål og dæk dem med vand. Lad dem trække en time. Dræn vandet fra og skær tomaterne i mindre stykker.
Smuldr og opløs gæren i det kolde vand. Rør tomater, fuldkornshvedemel, salt og sukker i.
Tilsæt hvedemelet ad et par omgange, og ælt dejen i 8-10 minutter, indtil den er blød og smidig. Dejen vil stadig være let klistret.
Dæk skålen til med et rent viskestykke, og stil dejen til hævning i køleskabet i minimum 8 timer.
Skrab dejen ud på et let meldrysset bord og del den i to. Stram hver portion dej op ved at samle de fire hjørner på midten som en bylt, og derefter gøre det samme med de fire nye hjørner.
Vend dejen med samlingen nedad og drej den henover bordet mellem hænderne. Frikitionen vil stramme dejen op, ligesom når du triller boller mod bordet.
Drys en hævekurv med rismel (eller læg et viskestykke i en skål og drys godt med mel eller rismel) og læg brødet i kurven med samlingen opad. Dæk dejen til og lad den hæve ca. 1¼ time på køkkenbordet, til det når dobbelt størrelse.
Hvis du bager i stegeso, skal ovnen imens varmes op til 230° (alm. ovn, ikke varmluft) med stegesoen i, så den bliver lige så varm som ovnen.
Vend forsigtigt brødet ud i stegesoen, rids det på toppen og bag det i stegesoen med låget på i 25 minutter. Sænk varmen til 200°, tag låget af stegesoen og bag yderligere 20 minutter, til brødet er gennembagt.
Lad brødet afkøle helt, før du skærer i det.
Noter
Koldhævet grovbrød er fryseegnet i op til tre måneder.Hvis du ikke har en stegeso at bage i, kan brødet bages i en 190° varm ovn i 40-45 minutter.Du kan bage brødet som et helt brød også. Så skal det bage et par minutter længere.