Webers største hits – en boganmeldelse

(Anmeldereksemplar) Jeg er fan! Af Weber og af denne kogebog, ‘Webers største hits’ fra Lindhardt & Ringhof. Der er emner, man ikke skal diskutere, for man kan ikke blive enige, hvis man ikke er på samme “hold”: Børneopdragelse, religion – og grill! Der er nogle, der ikke kan fordrage Weber og nærmest benytter enhver lejlighed til at tale det ned. Og andre, der (som jeg) er fans og klapper i vores små hænder, hver gang vi har grillet, fordi det bliver så godt.

‘Webers største hits’ af Jamies Purviance er udgivet på forlaget Lindhardt & Ringhof og koster vejl. kr. 299,95. Bogen udkom den 19. marts 2018.

Webers største hits - en boganmeldelse fra Bagvrk.dk

Ræk jeres hænder i vejret, jer der er vokset op i 70’erne og 80’erne, hvor grillen blev tændt op med rigelig tændvæske, alt kødet blev lagt på risten på én gang, og alt havde en sort kant, fordi det fik lidt for meget. 😉 Måske en smule sat på spidsen, men grillmad skulle være hurtigt at lave og man fik det kun om sommeren, når det var virkelig fint vejr. (Hvilket det altid var om sommeren dengang.)

Webers største hits - en boganmeldelse fra Bagvrk.dk

Vores Weber-historik

Jeg gav min mand en kuglegrill i julegave for ca. 15 år siden. En Weber. Og pludselig blev det “se, det er far, der laver mad”. Altså, som i at han tændte op i briketterne, satte sig med en øl på terrassen og ventede på at kullene blev klar – mens jeg gjorde alting klar i køkkenet. (Nej, det passer ikke… Det er meget karikeret, for min mand er dygtig i køkkenet. Overdrivelse fremmer forståelsen, ikke?)

Men ting udvikler sig over tid, og efterhånden blev grillmad mere avanceret og måtte gerne tage længere tid som fx ‘pip på dåse’, hvor man sætter en kylling ned over en halv dåse øl og steger den ved indirekte varme. Mængden af udstyr til grillen steg, og det samme gjorde antallet af grill-kogebøger.

Webers største hits - en boganmeldelse fra Bagvrk.dk

Indtil den dag hvor jeg revolutionerede terrassen og indkøbte en gasgrill trods store protester fra gemalen: “Det smager jo ikke rigtigt!” Hold nu op, hvor blev det nemt at grille. 10 minutter efter den var tændt, var grillen klar. Det blev endnu nemmere at grille hele året. Jeg stod med det alene – i starten – for efter et stykke tid blev han omvendt, og kulgrillen står nu pakket væk i et hjørne på den lille terrasse, helt uden opmærksomhed.

Der er nok en del grill-grej, der står Weber på hos os. Min gasgrill er udvidet med rotisserie (et roterende spyd), så jeg steger de mest fantastiske grillkyllinger med sprødt skind. Dem må I få opskriften på ved en senere lejlighed.

‘Webers største hits’

Tilbage til kogebogen om ‘Webers største hits’. Alle retter er illustrerede med lækre fotos, som ser ud, som de ville kunne på min egen terrasse. (Hvis bare solen skinnede.) Alt er gennemtestet og udvalgt af Webers eksperter og Weberfans, så der er ikke nogen stjernekokke med mystiske ingredienser ind over. Ved hver ret er beskrevet, hvor varm grillen skal være, hvordan du laver marinaden og hvordan du griber det an. Altså, en kogebog på et plan, hvor alle kan være med, både begyndere og øvede.

Webers største hits - en boganmeldelse fra Bagvrk.dk

Bogen er meget grundig, og i hver opskrift bliver man mindet om, at grillristen skal rengøres – når grillen er varm – ligesom man i børnekogebøger altid starter med at vaske hænder. 320 velskrevne sider, 120 opskrifter og masser af tips og tricks. Ikke mindst en række guides bagest i bogen over vejledende grilltider og kernetemperaturer, så man hurtigt får et fingerpeg om, hvor lang tid fx en lammekrone skal have.

Hvad synes jeg?

Som det burde være med alle greatest hits samlinger er der tale om de mest populære “sange”, ikke blot dem bandet har udvalgt, men også de sange, som publikum har udvalgt som de bedste. Opskrifterne er krydret med små anekdoter fra Webers historie – og så de her fantastiske billeder, som kan gøre mig lækkersulten, selvom jeg netop har spist.

Er der noget, jeg savner i ‘Webers største hits’? Ja, jeg ville gerne have haft, at forlaget havde læst korrektur en ekstra gang, så de havde fanget de to fejl, jeg stødte på: En slåfejl og en fejl i en opskrift. Jeg synes, det er så ærgerligt, at de ikke er blevet opdaget, før bogen gik i trykken, for de springer mig i øjnene og slører det positive helhedsindtryk lidt.

Webers største hits - en boganmeldelse fra Bagvrk.dk

En dansk bearbejdning ville også have været godt, men måske er der restriktioner på bogen fra forfatterens side. Smør i USA er generelt mere salt end i Danmark, så derfor anvendes der usaltet smør i mange opskrifter og tilsættes lidt salt for at få den rigtige smag. Vores smør er “tilpas salt” til at bage med og passer selvfølgelig til danske smagsløg, så derfor vil jeg bruge almindeligt smør i stedet:-)

Jeg er VILD med det omfattende register! Der er ikke alene et stikordsregister, så man kan finde den rigtige opskrift, når man ved, hvad den hedder. Der er også ingrediensregister sammen med stikordsregisteret, så man hurtigt kan få et overblik over opskrifter med fx kylling eller majs.

Ville jeg selv have købt ‘Webers største hits’? Ja, for jeg ville have givet den til min mand i Fars Dags gave. En genial måde at få lusket endnu en kogebog ind i reolen, uden at det ser ud som om, jeg køber oceaner af kogebøger til mig selv:-)

Opskriften fra ‘Webers største hits’

Det var nærmest umuligt at vælge en opskrift. (Men jeg skulle jo vælge én og kun én.) Valget faldt på Krydret souvlaki med græsk salat. – Forestil dig at sidde på en græsk strandbar med udsigt over det blå Middelhav, mens du får serveret souvlaki og græsk salat? Det er lige præcis sådan, det smager!

Webers største hits - en boganmeldelse fra Bagvrk.dk

Kødet skulle marinere i køleskabet i 6-8 timer, så det går der selvfølgelig lidt tid med, men du kunne have sat det i køleskabet i marinaden om morgenen, og så var kødet klar til at sætte på spid, når du kom hjem fra arbejde. Resten er nemt og hurtigt gjort.

Jeg tilføjede lidt til retten, nemlig et godt, hjemmebagt flûte og portobello svampe. Jeg brugte min egen kryddereddike til salatdressingen i stedet for rødvinseddike, og rødløg i stedet for skalotteløg. Jeg har skrevet opskriften, som jeg lavede den, så der er få afvigelser i forhold til den originale opskrift i kogebogen.

Krydret souvlaki med græsk salat, 4 personer

 • 675 g nakkekam, uden ben, fedt skåret fra, skåret i tern på 2½x2½ cm

Marinade

 • ½ dl. ekstra jomfruolivenolie
 • 2 spsk. citronsaft
 • 1 tsk. stødt spidskommen
 • 1 tsk. oregano
 • 1 tsk. stødt chilipulver
 • 1 tsk. flagesalt
 • ¾ tsk. friskkværnet peber

Salatdressing

Salat

 • 500 g cherry- eller cocktailtomater
 • 1 stor agurk
 • 200 g feta, skåret i tern
 • 1 rødløg
 • 1 glas sorte oliven
 • Flagesalt
 • Friskkværnet peber
 • Frisk oregano

Til servering

 • Citronbåde

Webers største hits - en boganmeldelse fra Bagvrk.dk

Marinering af kødet

Pisk alle ingredienserne til marinaden sammen i en lille skål. Læg kødternene i en frysepose og hæld marinaden ved. Pres luften ud af posen og luk den tæt. Vend kødet rundt inde i posen, så alt dækkes af marinaden, og læg posen på en tallerken i køleskabet. Vend posen af og til, og lad kødet marinere i 6-8 timer.

Gør metal- eller bambusspyd klar. Hvis du bruger spyd af bambus, skal de ligge i blød i vand i mindst 30 minutter først.

Klargør grillen til direkte, middelhøj varme (200-250°).

Tag kødternene op af fryseposen og sæt kødet på spyddene. Kassér marinaden.

Webers største hits - en boganmeldelse fra Bagvrk.dk

Salaten

Pisk olie og kryddereddike sammen i en mellemstor serveringsskål. Skær tomaterne i både. Skræl agurken, flæk den på langs og skrab kernerne ud. Skær agurken i halve skiver på 5 mm tykkelse. Skær rødløget i tynde skiver.

Vend tomater, agurk, feta, løg og oliven med dressingen i skålen. Dæk skålen til og sæt den i køleskabet indtil kort før servering.

Webers største hits - en boganmeldelse fra Bagvrk.dk

Grillningen

Børst grillristen ren. Grill spyddene over direkte, middelhøj varme med låget lukket i 8-10 minutter. Vend spyddene jævnligt, så de bliver brunet på alle fire sider. Kødet på spyddene skal være jævnt brunt på ydersiden, og kødet netop lyserødt indeni. Tag spyddene af grillen.

Smag salaten til med salt og friskkværnet peber, og pynt den med den friske oregano. Pres citronbådene over souvlakierne, og server dem varme sammen med salaten.

PS:

Alle billeder i denne boganmeldelse er mine egne. Billederne er taget i forbindelse med boganmeldelsen og afprøvningen af opskriften. De har derfor intet med billederne i bogen at gøre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *