Vandbakkelser og walesstænger

Jeg er vokset op hos vandbakkelsesmesteren over dem alle. Min mor❤ Hun har altid forstået at bage vandbakkelser til perfektion. Min mormors var altid underbagte og flade som pandekager, men aldrig min mors. Øvelse gør mester, det ved jeg godt. Vi fik altid kagemand af vandbakkelser til vores fødselsdage (vi var fem piger plus mine forældre). Vi fik kagemand juleaftensdag. (Det var jo Jesus’ fødselsdag;-)) Vi fik walesstang og vandbakkelser med flødeskum og jordbær. Selvfølgelig har hun øvet sig og er derfor stadig dygtig til at bage den perfekte vandbakkelse.

Vandbakkelser

Jeg har ikke bagt vandbakkelser ret tit. Min mor bager stadig kagemændene, og jeg må nøjes med at putte glasur og slik på. (Det er jeg til gengæld ret skrap til!) Men jeg har min mors opskrift og fremgangsmåde, så hvor svært kan det være?

Den allerstørste faldgrube ligger i ovnen. Eller rettere i ovnlågen. Du må UNDER INGEN OMSTÆNDIGHEDER åbne ovnlågen, før vandbakkelserne er færdigbagte. Det kan simpelthen ikke understreges nok! Hvis du åbner lågen for tidligt, falder dine vandbakkelser sammen. Det gør de også, hvis du tager dem for tidligt ud. Selvfølgelig skal du holde øje med dem, men du har lys i ovnen. Du må ikke åbne lågen for at kigge til dem!

Jeg bager altid med over- og undervarme, og kun én plade ad gangen. Jeg skal ikke risikere noget:-)

Læs også denne opskrift på choux au craquelin alias vandbakkelser med krakeleret top. Der er også gode råd at hente:-)

Denne opskrift passer med to walesstænger eller en kagemand. Min ovn er indbygget, og pladerne til den er ikke så store som min mors. Derfor passer en portion til en kagemand i min ovn. Ved opskriften har jeg skrevet i min kinabog, at en dobbelt portion også giver dej til balloner, flag og gaver rundt om kagemanden. Men som sagt: Det er kun i min mors ovn, ikke min.

Vandbakkelser

 • 2¼ dl. vand
 • 2¼ dl. mel
 • 62,5 g margarine
 • 3 æg

Varm ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft).

Vand og margarine bringes i kog. Gryden tages af varmen, melet hældes i (på én gang). Dejen røres jævn og sættes over varmen igen. Der røres grundigt, til dejen er glat og blank – og gennemvarm. Det tager et par minutter.

Æggene piskes sammen. Dejen hældes over i en skål, og æggene tilsættes lidt ad gangen, mens der piskes godt mellem hvert æg. – Brug håndmixer eller røremaskine.

Dejen bredes ud i et 1 cm tykt, jævnt lag og bages i minimum 20 minutter. (Mine walesstænger fik 22 minutter.) Husk ikke at åbne ovnlågen før tid! Kagemanden skal være gyldenbrun, ikke lys, og ikke mørk. Tjek billedet af walesstangen nedenfor, det er sådan, den skal se ud.

Du kan sagtens bage kagemanden dagen før, men den skal først pyntes på dagen. Når den er kølet af på pladen, lægger du et tørt viskestykke over og sætter den i et køligt rum.

Vandbakkelser

Walesstang

 • 1 portion dej til vandbakkelser tilsat 1 tsk. bagepulver sammen med melet
 • Hindbærsyltetøj
 • 1 portion vanillecreme (hjemmelavet som her eller lavet på en pose cremepulver)
 • 2½ dl. piskefløde
 • 1 spsk. sukker
 • 1 tsk. vanillesukker
 • Små kernefrie vindruer, halverede
 • Jordbær
 • Chokoladekringler eller -grene
 • Flormelis

Måske er det lidt snyd at putte en tsk. bagepulver i dejen, men jeg gjorde det alligevel, fordi jeg ville have en høj walesstang, hvor jeg kunne putte fyldet indeni. Jeg tilsatte bagepulveret til melet, før jeg rørte det i.

Walesstang

Hæld dejen i en sprøjtepose med stjernetylle og sprøjt to stænger ud i 10 cm bredde på bagepapir. Bag dem i minimum 20 minutter. (Mine walesstænger fik 22 minutter.) Husk ikke at åbne ovnlågen før tid! De færdige vandbakkelser skal have denne farve, når de kommer ud af ovnen:

Walesstang

Lad vandbakkelsesstængerne køle helt af på en bagerist. Klip evt. et lille hul i bunden af stangen, så dampen kan slippe ud.

Walesstang

Flæk walesstængerne på den lange led. Pisk fløden stiv med sukker og vanillesukker, og fyld den i en sprøjtepose med stjernetylle. Læg en stribe hindbærsyltetøj i midten af den flækkede walesstang. Fyld vanillecremen ovenpå og sprøjt flødeskummet ud ovenpå cremen. Fordel de halverede vindruer ovenpå fløden og læg låget på.

Walesstang

Drys et tyndt lag flormelis på walesstangen gennem en sigte. Sæt små stjerner af flødeskum og fastgør jordbær og chokolade heri. Opbevar walesstangen på køl, til kort før den skal serveres.

Jeg var nødt til at pynte mine stænger aftenen før, min mand skulle have dem med på arbejde, fordi han møder kl. 7. Da stængerne var godt bagt, var det ikke et problem, at de stod i køleskabet i 10 timer. De blev ikke slatne af den grund.

Husk, at øvelse gør mester. Vandbakkelser er ikke så kunstige, når man først har lært at lave dejen – og ellers kan holde snitterne fra ovnen, mens de bager.

2 Replies to “Vandbakkelser og walesstænger”

 1. Åh hvor bliver jeg glad af at læserne din fremtrylse af kagemand.
  Jeg havde næsten opgivet at bage dem indtil jeg fandt en kogebog med udførligbeskrovelse af at bage det op når melet er tilsat.
  Men må altid lige lave en øve portion for at komme tilbage på sporet inden den egentlige kagemand skal fremstilles.
  Tror Mette Blomsterberg misunder dig dine sprøjteteknikker og anvendelser af diverse tyller – fremragende arbejde

  1. Tusind tak, Conny
   Mette Blomsterberg måtte gerne komme forbi til kaffe (siger jeg kækt, velvidende, at jeg ville dø af skræk, hvis det skete i virkeligheden)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *