Tynde ciabattabrød og inside-out-sandwiches

Hvorfor skal en sandwich altid have fyldet indeni? Risikerer man ikke ofte at få fedtede fingre alligevel? Jeg havde en forestilling om tynde ciabattabrød, som ikke skulle være sprøde som grissini, men heller ikke med så meget brød i som almindelige ciabattabrød eller flûtes.

Ciabattabrød

Inside-out-sandwich?

Hvis man vender sandwichen om, så fyldet er udenpå, er ingen i tvivl om, hvad sandwichen smager af. Man kan vikle et stykke smørrebrødspapir om midten af den, så man ikke får fedtede fingre. Jeg prøvede at lave inside-out-sandwiches med både parma og almindelig landskinke i store skiver. Det var parmaskinken, som fungerede bedst. Parmaskinke har tynde plasticstykker imellem lagene for at adskille dem. Det havde landskinken ikke, så skiverne blev let lasede og havde svært ved at holde på fyldet. Parmaskinken holdt styr på det øvrige fyld, så jeg fik faktisk ikke fedtede fingre, som jeg ellers tit gør, fordi salaten og parmesanen bliver presset ud af brødet.

Der er ikke meget arbejde i at bage langtidshævede brød. Opskriften her minder lidt om Jim Laheys grydebrød, men den endelige udførelse er en anden. Jeg har selvfølgelig brugt mit bagestål, men du kan godt bage dem på en almindelig bageplade. De skal bare have lidt længere tid.

Tynde ciabattabrød kan spises sammen med suppe eller lasagne. Du kan dele hver stang i tre og bage dem som korte stænger, så de passer til en forret eller appetizer.

Ciabattabrød

Men først til opskriften på brødene – så kommer jeg til beskrivelsen af fyldet derefter. Der blev 10 ciabattabrød af denne opskrift. Jeg har brugt ordet “forsigtig” 3 gange i beskrivelsen, og det er helt med vilje. Du skal behandle dejen nænsomt, så du ikke lukker luften ud af den, men bevarer luftigheden indeni dejen.

Tynde ciabattabrød

 • 8 g gær
 • 3 dl. vand
 • 8 g salt
 • 1 spsk. olivenolie
 • 400 g Tipo 00 mel
 • Lidt groft durummel til at drysse over.

Opløs gæren i vandet. Tilsæt salt og olivenolie og rør derefter melet i. Det skal ikke æltes længe, det skal bare lige røres sammen. Smør en ren skål med lidt olie, læg dejen i og vend den, så den er smurt ind i olie på alle sider. Dæk skålen med en opklippet frysepose, som fastgøres med en elastik, så den slutter tæt, og lad dejen hæve på køkkenbordet i 14-16 timer.

Ciabattabrød

Skrab dejen ud på køkkenbordet. Behandl den meget forsigtigt, så du ikke punkterer dejen. Fold hjørnerne ind til midten, vend dejen om, så samlingen vender nedad og stram dejen op ved at glatte kuglen med hænderne, mens du drejer den henover bordet. Drys lidt mel ovenpå dejen, dæk kuglen til med et rent viskestykke og lad den hvile på bordpladen i 30 minutter.

Drys bordpladen let med durummel. Træk forsigtigt dejen ud til et kvadrat på 25×25 cm. Drys overfladen med det grove durummel og skær dejfirkanten ud i 10 lige brede strimler. Vær forsigtig, når du flytter dejen over på bagepladen, så de ikke mister deres firkantede facon. Siderne af strimlerne vil være lidt klistrede, det er helt fint. Drys evt. med lidt mere durummel.

Dæk dine ciabattabrød med et tørt viskestykke og lad dem hæve ved stuetemperatur i 2 timer.

Imens varmer du ovnen og bagestålet op til 260° (alm. ovn, ikke varmluft). Før du sætter den første plade ind, skruer du ovnvarmen ned til 230°, smider en halv deciliter vand ind i bunden af ovnen, lukker lågen og lader vandet fylde ovnrummet med damp i et par minutter. Skub hurtigt ciabattabrødene ind på bagestålet og bag dem i ca. 8 minutter. Gentag processen med vandet, hvis der ikke er plads til alle brødene på én gang. Afkøl brødene på en bagerist.

Ciabattabrød

Hvis du ikke bager på bagestål, kan du sagtens bage ciabattabrødene alligevel. De skal i så fald have ca. 15 minutter ved 230°.

Ciabattabrødene kan fryses, hvis du ikke skal bruge dem med det samme. De varmes i ca. 5-6 minutter ved 200° (alm. ovn, ikke varmluft). Dyp dem hurtigt under den kolde hane, før du varmer dem i ovnen. Så får de en fin sprød skorpe igen.

Inside-out-sandwiches

 • 10 tynde ciabattabrød som ovenfor
 • Rød pesto
 • 20 skiver parmaskinke
 • Rucola salat
 • Parmesan
 • 20 oliven på tandstikker

Ciabattabrød

Skær parmesanen i lange, tynde skiver (på den lange led af osten). Smør bunden af de tynde ciabattabrød med pesto. Læg to skiver parmesan ovenpå sammen med lidt salat. Vikl to skiver parmaskinke rundt om hvert brød og sæt dem fast med tandstikker med oliven på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *