Tunmousse i rugbrødstærter – den yndigste rose

Nogle gange skal man udfordre en klassiker. Man skal vende den på hovedet. Nytænke den. Så man ikke altid gentager sig selv. Hvor tit har du ikke fået tunmousse på et frokostbord eller som forret? Med et stykke kønsløst, hvidt brød til? Kan det ikke gøres lidt smukkere? Kan man imponere sine gæster med noget så simpelt som en tunmousse? Svaret er, ja, det kan man sagtens:-)

Tunmousse i små rugbrødstærter. En smuk fornyelse af en klassiker.

Jeg kom forbi et billede af nogle små tærter af knækbrød hos Louise, som skriver bloggen Louiogbearnaisen. Det satte gang i min fantasi. Hvis jeg blendede rugbrød med creme fraiche og bagte dem i små tærteforme, ville det blive som et stykke rugbrød under moussen. (Hvis du ikke har små tærteforme, kan du sagtens lave en stor. Husk at holde øje med bunden i ovnen så, for den skal bage lidt længere tid end de små.)

Der findes uendeligt mange opskrifter på tunmousse. Nogle mere fede end andre. Jeg ville gerne lave en med husblas i, så jeg kunne være sikker på, at den kunne blive stående, når jeg sprøjtede den ud med en stjernetyl. Både tunmousse og rugbrødstærter er lavet dagen før, så du behøver ikke stresse over det. Jeg sprøjtede den stive mousse på tærterne et par timer før, gæsterne kom, og så stod de bare på køl.

Junior spiser ikke “havdyr”, så hans tærte blev pyntet med et par kugler varm leverpostej og lidt bacon. Der er mange muligheder i de her – også hvis du vil nytænke andet smørrebrød.

Tunmousse i små rugbrødstærter. En smuk fornyelse af en klassiker.

Et godt råd: Smag på din tunmousse undervejs. Især hvis du er i tvivl, hvor meget cayennepeber du har puttet i. Jeg glemte at tælle, hvor meget jeg havde puttet i allerede… Min tunmousse blev en smule stærk for de gæster, som ikke er vant til mad, der bider på tungen;-)

Kombinationen af rugbrød og tunmousse er fantastisk. Moussen er fløjlsblød, men til gengæld er der lidt bid i rugbrødet. Du kan sagtens bruge endeskiver af rugbrød til tærterne, så måske var det en idé at fryse endeskiver ned, så de ikke går til spilde? Eller hvis der er et par skiver, som er knækket i posen?

Næste gang tror jeg, jeg vil eksperimentere med at sprøjte tunmoussen op med de russiske blomstertyller, hvor der kommer en færdig blomst ud, så man får en lille buket på tallerkenen. Fik jeg sagt, at det både er nemt og smukt?

Tunmousse i små rugbrødstærter. En smuk fornyelse af en klassiker.

Tunmousse i rugbrødstærter, 4 personer

Rugbrødstærter

 • 80 g rugbrød
 • 80 g hvid hvede fuldkornsmel (eller alm. mel)
 • ½ tsk. salt
 • 60 g creme fraiche 18%
 • 2 spsk. neutral olie
 • 1 spsk. vand

Tunmousse

 • 1 blad husblas
 • 2 spsk. mælk eller fløde
 • 1 ds. tun i vand (150 g drænet vægt)
 • 100 g skyr neutral
 • 25 g mayonnaise
 • 1 spsk. citronsaft
 • 1 lille bundt dild
 • ½ tsk. salt
 • ½ tsk. cayennepeber
 • Friskkværnet peber

Til pynt

 • 12 små blade salat (baby leaves)
 • 4 citronbåde
 • 4 kviste dild

Rugbrødstærter

Bræk rugbrødet i mindre stykker og put det i en food processor sammen med mel, salt og creme fraiche. Purér det til en homogen masse. Hæld olie og vand i og blend igen.

Fyld massen i en frysepose og læg det i køleskabet i en halv time, så det får lov at samle sig.

Varm ovnen op til 200 grader (alm. ovn, ikke varmluft) og spray fire små tærteforme med løs bund (10 cm i diameter) med smør- eller oliespray. Sæt dem på en bageplade.

Når dejen har hvilet, deler du den i fire lige store dele. Pres massen godt fast i tærteformen og pres den rundt langs kanten. Prik tærtebunden med en gaffel. Bag tærterne i ca. 17 minutter, til de er gyldne i kanten.

Lad dine rugbrødstærter køle i formene, før du tager dem ud af formene og lader dem afkøle helt. Hvis du først skal bruge tærtebundene dagen efter, skal du pakke dem ind, så de ikke bliver tørre. (Jeg brugte en bradepande med låg til at opbevare dem i.)

Tunmousse i små rugbrødstærter. En smuk fornyelse af en klassiker.

Tunmousse

Læg husblassen i blød i koldt vand i 20 minutter.

Hæld vandet fra tunen. Bland tun, skyr, mayonnaise, citronsaft og dild i en food processor og blend det til en homogen masse. Smag til med salt, cayennepeber og peber.

Knug husblassen fri for vand og læg den i en lille gryde sammen med de to spsk. mælk eller fløde. Varm det over svag varme, indtil husblassen er smeltet. Fjern gryden fra varmen.

Tag en skefuld tunmousse og pisk det grundigt ind i husblassen. Fortsæt med endnu en skefuld tunmousse eller to, til husblassen ikke er varmere end lillefingervarmt. Hæld husblasmassen over i tunmoussen, mens food processoren kører, så det bliver blandet godt med tunmassen.

Hæld din tunmousse i en skål, dæk den til og sæt den i køleskabet, indtil den er stiv.

Samling og pyntning

Skær en citron i tynde både og fjern evt. kerner. Skær midterstrengen af citronbådene. Skyl salaten og læg tre små blade i hver rugbrødstærte.

Fyld tunmoussen i en engangssprøjtepose, som du har klargjort med en stjernetyl. Det er ikke nødvendigt at piske moussen først. Start i midten af tærten og sprøjt en rose ud. Pynt med en citronbåd og en kvist dild.

Sæt dine rugbrødstærter på køl indtil servering.

6 Replies to “Tunmousse i rugbrødstærter – den yndigste rose”

 1. Hej Lene
  Jeg ved ikke lige om den første kommentar kom igennem. Jeg skriver lige igen.
  Jeg vil gerne lave din tunmousse som ser hammer flot ud.
  Du skriver jeg skal bruge 1 dåse tun, hvor meget er det ca.? Mine dåser er på 80 gr. stykket, og det slår nok slet ikke til.
  God weekend.
  KH Karin

  1. Hej Karin:-)
   Det var da et superrelevant spørgsmål, det skal jeg lige have skrevet klarere. De dåser tun, jeg brugte var der 150 g drænet vægt i.
   God weekend:-)
   Kh Lene

  1. Hej Christina:-)
   Det har jeg ikke prøvet, men det forestiller jeg mig, at de er, fordi de jo bliver bagt. Måske er de lidt bløde efter frysning, men giv dem nogle minutter i ovnen efter optøning, så de bliver frisket op igen.
   Kh Lene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *