Sarah Bernhardt efter svigermors opskrift

Min tidligere svigermor bagte fantastiske Sarah Bernhardt. Så snart jeg kunne finde på en anledning til, at hun skulle komme med en portion, blev hun bedt om det. Desværre er mine børn nu så store, at konfirmationer og studenterfester er overstået, så jeg kan ikke rigtig ønske dem mere.

Sarah Bernhardt

Heldigvis har jeg fået hendes opskrift, og min søn, Nikolai har godkendt smagen. De er ligeså gode som Farmors. Jeg troede, det var lidt vanskeligt selv at bage makronbundene, men det er det overhovedet ikke. Hvis du kan piske æggehvider stive og forsigtigt vende dem i, kan du også lave Sarah Bernhardt.

Sarah Bernhardt, som levede fra 1844 til 1923, var en fransk skuespillerinde med international stjernestatus. Kagen, som er opkaldt efter hende, blev skabt af den danske konditor, Johannes Steen, hvis konditori lå på Amagertorv 9 i København. Det var almindeligt, at man opkaldte kager efter berømte skuespillerinder, så da Sarah Bernhardt kom til København i 1911 i anledning af, at hendes erindringer blev udgivet på dansk, skabte Johannes Steen en kage til ære for hende: En makron toppet med chokoladecreme, overtrukket med mørk chokolade og pyntet med kandiserede violer.

Sarah Bernhardt

Jeg havde ingen kandiserede violer at pynte med, så jeg har i stedet brugt et lille stykke frysetørret hindbær og lidt rødt glittersukker. Der bliver ca. 60 små Sarah Bernhardt kager ud af opskriften.

Sarah Bernhardt

  • 100 g mandler
  • 100 g sukker
  • 1/4 tsk. hjortetaksalt
  • 2 æggehvider
  • 100 g mørk chokolade
  • 4 dl. piskefløde
  • 25 g smør
  • Ca. 200 g mørk chokolade
  • Frysetørrede hindbær og rødt glittersukker – eller kandiserede violer

Varm ovnen op til 160°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)

Hak mandlerne meget fint sammen med sukkeret i en foodprocessor eller minihakker. Tilsæt hjortetaksalt og bland godt. Pisk æggehviderne meget stive i en helt ren skål.

Rør halvdelen af æggehviden i mandelmassen, så det er blandet godt og vend derefter resten af æggehviderne i med lette tag.

Sarah Bernhardt

Hæld dejen i en engangssprøjtepose og sæt dejen i små kager på 2,5-3 cm i diameter på bagepapir, som du har drysset let med mel. Der bliver ca. 60 makroner af portionen. Bag dem i 12-15 minutter. Lad dem afkøle et par minutter på bagepladen, før du flytter dem til en bagerist med en paletkniv. Lad dem afkøle helt.

Sarah Bernhardt

Hak chokoladen til cremen. Bring den i kog sammen med fløden og lad det simre i 3-4 minutter under omrøring, så blandingen er helt glat. Tag gryden af varmen og pisk smørret i. Pisk af og til i cremen, mens den afkøles. Lad den blive helt kold i køleskabet.

Vend makronerne, så den buede side på makronen vender nedad. Fyld chokoladecremen i en sprøjtepose og fordel den ligeligt på alle makronerne. Glat cremen med en smørekniv, så der er en top på alle kagerne, og så cremen går helt ud til kanten. Sæt kagerne i køleskabet i minimum 4 timer, gerne natten over.

Sarah Bernhardt

Smelt chokoladen til overtræk (temperer den, hvis du bruger rigtig chokolade, ellers skal den bare smeltes over vandbad). Dyp toppen af kagerne i den varme chokolade, sæt dem på en rist, og drys lidt fint pynt på toppen. Dyp ikke for mange ad gangen, for pynten skal på, før chokoladen størkner.

Sarah Bernhardt

Sarah Bernhardt kager er fryseegnede, hvis du ikke får spist dem alle på én gang. – Dermed kan de også laves i god tid før en særlig dag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *