Rævekager – rødbedemuffins efter kommunalvalget

Rævekager er aftaler indbyrdes mellem politikere, udenfor den demokratiske kontrol. En rævekage er en hemmelig plan, der skal narre andre, så man selv opnår fordele… Ikke særlig pænt, vel???

Hvor kommer begrebet rævekage fra? Det længste, jeg har kunnet spore begrebet tilbage på nettet, er en debattråd, hvor de nævner Ludvig Holbergs ‘Metamorphosis eller Forvandlinger’ fra 1726. I vers 70 i den første fabel, “Pans lovsang og fredsfest, samt Karkini eller Krebsens Forvandling” står der:

“Den listig Ræv en Gaas da søgte at bedrage
Med falske lokkend Ord og Honning-krydded Kage”

Så ved du (også) det.

Rævekager

Jeg fik en besked fra en gammel efterskoleveninde, om jeg havde en opskrift på rævekager, som jeg kunne sende hende? Hun var gået ind i kommunalpolitik, men blev desværre ikke valgt ind i kommunalbestyrelsen i sin kommune. Efter valget foregik der et spil bag kulisserne, hvor hendes gruppe var udsat for rævekager fra de andre partier. Dette rænkespil, som jeg vælger at kalde det, er vist foregået hele landet over. Derfor er denne opskrift på rævekager ikke kun aktuel i hendes kommune, men alle andre steder. Rævekager foregår ikke kun i politik, men også på mange arbejdspladser og i andre sammenhænge.

Rævekager

Rævekager er røde (som ræven, ikke politisk tilhørsforhold). De burde have et bittert element som pomeransskal eller sukat, fordi man får en bitter smag i munden, når man har været udsat for en rævekage. Jeg valgte dog at prioritere smagen over historien, men hvis du har lyst, kan du pynte med et bittert element.

Jeg brugte opskriften på min gulerodskage og rettede den til, så rævekager er bagt med revet rødbede i stedet for gulerod. Der er mindre sukker i, men stadig kanel, ingefær og nelliker på krydderilisten.

Rævekager

Jeg lavede glasuren med rødbedesaft, så den fik den flotteste, dybe, purpur farve. Det var ikke nemt at beslutte, hvad der skulle på toppen. Jeg har noget fint glimmerkrymmel, som passer i farven, men jeg brugte også sukkerøjnene. – Vend aldrig ryggen til en rævekage, for den holder skarpt øje med dig. Ligesom vælgerne vil holde skarpt øje med rævekagebagerne de næste fire år… Næste gang må du stemme på liste Bagvrk, især hvis du også går ind for kager;-)

Der bliver som altid 12 muffins ud af portionen.

Rævekager eller rødbedemuffins

  • 2 æg
  • 1 dl. neutral olie, fx solsikke- eller rapsolie
  • 200 g farin
  • 200 g fintrevet rødbede
  • 140 g mel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1½ tsk. stødt kanel
  • 1½ tsk. stødte nelliker
  • ½ tsk. stødt ingefær
  • 1 knivspids fint salt

Glasur af rødbedesaft og flormelis, krymmel eller sukkerøjne.

Hvis du selv juicer rødbedesaften til glasuren, så start med det. Så kan du nemlig bruge pulpen sammen med de fintrevne rødbeder. Du skal bruge 200 g revet rødbede i alt.

Tænd ovnen på 175° (alm. ovn, ikke varmluft) og læg 12 papirforme i en muffinform med 12 huller.

Pisk æggene let sammen med olien i en skål. Bland farin og rødbeder i.

I en anden skål blander du mel, bagepulver og krydderier, gerne med et håndpiskeris, så det er godt fordelt. Vend de tørre ingredienser i dejen med lange tag med en dejskraber. Du skal ikke piske, så får du kompakte muffins.

Rævekager

Fordel dejen i de 12 muffinforme. Put ikke mere dej i, end at formene ikke fyldes højere op end ¾. Bag dine rævekager i nederste tredjedel af ovnen i ca. 24 minutter. Mærk efter med en tandstikker af træ, om kagerne er gennembagte, eller om der følger dej med op.

Rævekager

Lad dine rævekager afkøle 5 minutter i metalformen, før du tager dem ud og lader dem afkøle helt på en bagerist.

Bland rødbedesaft i flormelisen lidt ad gangen, indtil du har en tyk, blank glasur. Fordel glasuren på dine rævekager og pynt med krymmel eller sukkerøjne.

Rævekager

Rævekager kan fryses uden glasur.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *