Pizzabund, som du kan putte mere fyld på

Åh, det med pizza er en videnskab! Jeg kan i princippet bedst li’ den tynde, italienske pizzabund, som bobler de særeste steder, og som er knasende sprød. Men omvendt kan jeg også godt li’, når der er meget fyld på min pizza. Og jeg elsker ekstra ost. Det går bare ikke sammen med den tynde bund, som jeg ellers havde en del held med i denne opskrift. Kunne jeg få begge dele, ville jeg allerhelst det. Men i stedet satte jeg mig for at finde en sprød pizzabund, som kunne bære det ekstra fyld. Hvis den så heller ikke behøvede hæve 7 timer i køleskabet, ville det også være perfekt…

Pizzabund

Jeg har derfor bagt mange pizzaer henover de seneste måneder. En hel del faktisk. Jeg har brugt groft mel, fint mel, blandet mel. Lang hævetid, kort hævetid. Men der er ikke rigtig nogen, der har ramt tilnærmelsesvis i nærheden af et godt resultat. Før i dag.

Pizzamel skal i virkeligheden være meget fint formalet mel som det italienske Tipo 00. Det er bedst. Jeg har haft lidt udfordringer med at finde ud af, hvor meget væske, melet kunne suge. Det opfører sig ikke som almindeligt hvedemel, skal jeg hilse at sige. Men i dagens proces, æltede jeg, lod dejen hvile og æltede igen. Og det blev belønnet med et fint glutennet i pizzaen.

Jeg var alene hjemme med den yngste til aftensmaden, og han fik lov at vælge fyldet: Sort oliventapenade, mozzarellaost, lidt skinkestrimler, kebabkød og masser af pepperoni sammen med cherrytomater og rødløg. Fyldet er ikke det vigtigste i opskriften, det er bunden, som er hemmeligheden, som har fortjent fuldt fokus her;-)

Desværre var det “almindelig, dødelig, revet mozzarella”, der kom på i stedet for mozzarellakuglerne, som jeg meget bedre kan li’, men jeg lever med det. Især fordi jeg fik sort oliventapenade i bunden i stedet for grøn pesto, som vi plejer at bruge under fyldet. Jeg lever for de små sejre:-)

Pizzabund

På billederne ser kanten tyk ud. Men nej, det er ikke en deep pan pizza. Kanten er lidt tyk, for jeg overvurderede bagestålets størrelse, så jeg måtte skubbe dejen lidt sammen for at den kunne være i ovnen. Jeg kunne derfor have fået tre store pizzaer ud af min portion. Jeg har rettet målene til, så der er dej nok til 2 pizzaer på 30×40 cm.

Pizzabund til mere fyld

 • 15 g gær
 • 2,3 dl. lunkent vand
 • 2 spsk. olivenolie
 • 425 g Tipo 00 hvedemel
 • 1½ tsk. fint salt

Smuldr gæren i det lune vand, og bland det godt. Lad skålen stå på køkkenbordet og hvile i 10 minutter.

Tilsæt olien i vandet, og bland saltet i melet. Ælt melet ind i dejen ad et par omgange. Ælt i fem minutter på røremaskinen.

Sluk maskinen og lad dejen hvile i 10 minutter. Ælt dejen på røremaskinen i 10 minutter. Sluk igen og lad dejen hvile i 10 minutter. Ælt igen dejen i 5 minutter.

Dæk skålen til med en opklippet frysepose og fastgør den med en elastik. Lad dejen hæve på køkkenbordet i en time.

Skrab dejen ud af skålen på et køkkenbord uden mel. Del dejen i to dele, og stram dem op til en kugle ved at trække de fire hjørner af dejen ind til midten, og derefter siderne. Vend dejen med samlingen nedad og drej dejen henover køkkenbordet, enten med hænderne eller med en bordskraber og en hånd. Friktionen af dejen mod bordet strammer dejkuglen op, så der fremkommer synlige luftbobler i overfladen.

Smør et fad med lidt olivenolie, læg dejkuglerne med lidt afstand heri og dæk fadet til med husholdningsfilm. Sæt fadet i køleskabet et par timer – eller lad det stå på køkkenbordet i minimum 45 minutter, hvis du ikke har så god tid.

Bagning med bagestål

Jeg anbefaler dig at investere i et bagestål (og nej, jeg er på ingen måde sponseret eller betalt for at sige det). Det er det bedste, jeg har gjort for mine pizzaer. Vi er helt holdt op med at købe pizzaer, fordi de bliver bagt mindst lige så godt i vores egen ovn som hos den lokale pizzamand.

Når du tænder for ovnen med bagestålet lagt på risten, tager du fadet med dejen ud af køleskabet og sætter det på køkkenbordet. Stil ovnen på 300° (alm. ovn, ikke varmluft) og lad den varme på i 40-45 minutter, til bagestålet er gennemvarmt.

Hvis du ikke har et bagestål, så sæt en bageplade ind i ovnen og lad den blive derinde. Når du skal bage pizzaen, skal du lade bagepapiret med din pizzabund glide ind på den varme bageplade. På den måde skal ovnen ikke først bruge energi på at opvarme pladen, før den kan gå i gang med bunden. Din pizza skal bage længere tid, hvis du ikke bager på stål.

Når bagestålet er næsten varmt, former du en pizzabund. Jeg ruller den aldrig ud med en kagerulle, for så går jeg glip af en masse lækre lufthuller. Jeg drysser altid lidt mel på bordet. Vender dejkuglen om to gange, så den får et tyndt lag mel på begge sider. Jeg presser med fingerspidserne en cm fra kanten hele vejen rundt. Det er det, som bliver til kanten på din pizzabund. Herefter løfter jeg dejen op og trækker i den, så den bliver større.

Pizzabund

Jeg tager fat i kanten af dejen, og lader tyngdekraften gøre dejen større og større. Da glutennettet er veludviklet pga. den lange æltetid med indlagte hvilepauser, er dejen smidig og går ikke i stykker. Læg dejen på et stykke bagepapir, som passer til bagestålet og læg nu dit yndlingsfyld på pizzaen.

Når bagestålet er brandvarmt, og din pizza er klar, lader du bagepapiret med pizzaen glide ind på bagestålet i ovnen. Bag pizzaen i 6-7 minutter, til bunden er gylden og sprød.

9 Replies to “Pizzabund, som du kan putte mere fyld på”

 1. Hej Lene!

  Her i huset ELSKER vi pizza – især de hjemmelavede. Vi har brugt mange kræfter, timer og energi på at finde frem til den helt rigtige pizzabund.. og din pizzabund er lige dén der kunne passe os allerbedst! Min kæreste elsker meget fyld mens jeg sparer lidt på det, så måske har vi endelig løst mysteriet

  Vi bager altid vores pizzaer på en forvarmet pizzasten enten i ovnen eller på grillen. Kan vi bruge pizzastenen med din opskrift?

  Kærlig hilsen Kristina ❤️

  1. Hej Kristina:-)
   Jeg er helt sikker på, at denne pizzabund også fungerer sammen med en pizzasten. (Min pizzasten var ikke helt så samarbejdsvillig, så jeg er mere begejstret for stålet.) Det er vigtigt, at I giver stenen så meget undervarme, som den kan tåle, så bunden bliver bagt, før osten bliver brun;-)
   God fornøjelse med det, og ha’ en dejlig dag!
   Kærlig hilsen Lene

 2. Hvordan “drejer man dejen henover køkkenbordet”?
  Drejer du bare “bollen” rundt som et slags stort “skruelåg” mellem hænderne? eller er det mere henad æltning på køkkenbordet?

  1. Hej Desirée:-)
   Det er en af de teknikker, som jeg synes, er svært at forklare med ord. Hvis du ser min video til pitabrød på Youtube, gør jeg det ca 45 sekunder inde i videoen. Jeg gør det med bordskraber og hånd, andre gør det med to hænder:-)
   https://youtu.be/KowS7K2OsjI
   God fornøjelse.
   Kh Lene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *