Pebernødder – den hemmelige familieopskrift

Det kan ikke blive jul, hvis jeg ikke har bagt pebernødder! Det er endnu aldrig sket, at jeg ikke har nået at bage dem. Alt andet kan vige, men ikke pebernødderne!

Pebernødder

I familiealbummet er der flere billeder af pebernøddebagningen, og det er et af de barndomsminder, jeg husker bedst. Ikke mindst pga. billederne, som naturligvis var dias den gang… Som to-årig kunne jeg selv styre kniven, mens min lillesøster på knap 6 måneder skulle have en hjælpende hånd af vores ældste søster. Et par år senere kunne hun selv, og hun kunne i hvert fald selv proppe dejen i munden.

Pebernødder

Det har i nogle år undret mig lidt, at portionen var så stor, men når jeg kigger billederne igennem, kan jeg se, at det var fordi, der også skulle være nok dej til, at vi kunne spise, mens vi skar dem i stykker.

Da jeg flyttede hjemmefra, var jeg nødt til at ringe hjem fra Aarhus (fra en mønttelefon!) for at få opskriften på pebernødder, for jeg havde ingen anelse om, hvad der skulle i, kun at de SKULLE bages. Min mor var ikke hjemme, kun min lillesøster, men hun fandt beredvilligt min mors håndskrevne kogebog og hendes opskrift på pebernødder, som jeg skrev ned på et stykke papir i telefonboksen…

Hurtigt hjem og bage, men hvilken skuffelse. Det var ikke den rigtige opskrift.  Det var en lys dej, med peber i (hvilket ellers lyder helt naturligt, nu når de hedder pebernødder?) og min mormors opskrift. Derfor satte jeg kryds hen over opskriften og skrev Adwr! ud for til skræk og advarsel. Der skal ikke nødvendigvis være peber i pebernødder. “At pebre” er et gammelt, dansk ord for at krydre.

Pebernødder

Jeg måtte ned i telefonboksen igen dagen efter og traf heldigvis min mor hjemme, så jeg kunne få den rigtige opskrift:-D

Pebernødder

Ud for mængden står der 3 plader pebernødder, men hvis man ikke spiser så mange rå, som vi åbenbart gjorde som børn, bliver der ca. 6 plader pebernødder. Men dejen smager altså også godt:-)

Pebernødder

  • 250 g smør eller margarine
  • 500 g mel
  • 350 g sukker
  • 10 tsk. stødt kanel
  • 3 tsk. stødte nelliker
  • 2 tsk. stødt kardemomme
  • 4 tsk. bagepulver
  • 2 store æg

Ingredienser - Pebernødder

Krydderier og bagepulver blandes i melet. Margarine (og det skal være margarine, hvis de skal smage rigtigt!) og sukker hakkes i melet, indtil det har konsistens som groft sand. Æggene æltes i ét ad gangen, så dejen samles.

Dejen rulles ud i lange pølser i 1½ cm tykkelse. Pølserne stilles køligt i minimum et par timer, gerne natten over.

img_9411

Pebernødderne skæres (ca. en cm tykke) og lægges på skærefladen. Dejen flyder lidt ud og hæver op, så de skal stå med lidt afstand på bagepladen.

Pebernødder

Pebernødderne bages i ca. 10 minutter ved 175° (alm. ovn, ikke varmluft).

Pebernødder

Afkøles på en bagerist og opbevares i lufttætte dåser.

4 Replies to “Pebernødder – den hemmelige familieopskrift”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *