Påskekage, del 2

Da jeg var barn, læste vi Sherlock Holmes historier i engelsk. En af de historier, der gjorde stort indtryk på mig, var den, der hed “The speckled band”, “Det brogede bånd”. En meget dramatisk historie, som spiller på frygt, fobier og mysteriet om det lukkede rum. (Du må selv læse den, jeg afslører ikke mere end dette;-)) Ordet “speckled” ligger godt i min mund, lidt ligesom ordet “fregnet”. Denne påskekage har vel nærmest fregner udenpå. Men den er fyldt med kokos indeni.

Det er den smukkeste kage, jeg nogensinde har bagt, og jeg er vildt stolt:-) Jeg bagte den som afslutningskage til mit stresshåndteringshold. På holdet var en dansk-gift tysker, som ved spørgsmålet, om der var nogen, der ikke brød sig om kokos, tænkte, at det nok var en drømmekage, jeg ville bage, for den er vi danskere så glade for. Denne kage ligger nok et niveau eller to over drømmekagen, tror jeg. (Men jeg er også glad for drømmekage;-) En påskekage skal bare kunne noget andet.)

Kokosmakroner - Fuglereder

Jeg har allerede beskrevet pynten til min påskekage i mit indlæg om fuglereder af kokosmakroner. Dem skal du starte med, hvis du vil lave kagen præcis som min. Kokosmakroner har en ret intens smag af kokos. Selve kagen har en mere diskret kokossmag, fordi der er kokosmælk i både bundene og cremen. Min kage er 25 cm i diameter, så der bliver 16 pæne stykker ud af den.

Bundene skal bages i hver sin form. Og allerhelst på én gang i ovnen, for ellers når den tredje bund at falde lidt sammen, før den skal bages. De stiftpiskede hvider holder ikke formen for evigt. Alternativt kan du dele dejen i tre, før hviderne skal vendes i, piske hviderne stive én ad gangen, lige før den skal vendes i og på den måde strække den tid, processen tager.

Påskekage

Læs beskrivelsen grundigt. En kage som denne tager den tid, den tager. Det er bedre at sætte tempoet lidt ned og være omhyggelig end at tro, at man lige kan kaste den sammen på tre timer. Det kan du ikke! (Så må du hellere bage en drømmekage end en påskekage;-))

Påskekage

Bunde

 • 2 æg, stuetemperatur
 • 350 g sukker
 • 2 tsk. vanillesukker
 • 650 g mel
 • 3 tsk. bagepulver
 • 1 ds. kokosmælk (ikke light), 400 g
 • 3 dl. rapsolie
 • 3 æggehvider, stuetemperatur

Smørcreme

 • 340 g smør, stuetemperatur
 • 1 kg. flormelis
 • ca. 2 dl. kokosmælk (ikke light)
 • Lidt turkis pastafarve

Derudover 4-5 spsk. kokosmel, 8 tandstikkere og 16 små fuglereder – og lidt kold, stærk kaffe, evt. med lidt sort farve i.

Varm ovnen op til 165° varmluft.

Pisk de hele æg lyse og luftige sammen med sukker og vanillesukker. Ryst dåsen med kokosmælk godt, så kokosmælken bliver jævn. Bland den med rapsolien i en kande. Sigt mel og bagepulver sammen og rør det i skiftevis med kokosmælk/rapsolie-blandingen.

Dæk bunden på tre lagkageforme med en diameter på 25 cm med bagepapir, og smør siderne godt. Pisk hviderne helt stive, put 1/3 op i dejen og vend den i med lange tag, til alt er godt blandet. Vend derefter resten af æggehviderne op i dejen ad to omgange. Vend det forsigtigt rundt med lange tag i stedet for at røre kraftigt. Jo mere luft, du bevarer i hviderne, jo luftigere bliver dine bunde også.

Bag lagkagebundene i 30-35 minutter, til de er gennembagte, når du stikker et træspyd i. (Se mit trick til lige lagkagebunde.) Lad bundene køle helt af på en rist og fjern form og bagepapir.

Påskekage

Smørcreme

Pisk smør og 2 spsk. kokosmælk sammen, til det er jævnt. Det tager ca. 2 minutter. Sigt flormelis i ad nogle omgange, skiftevis med resten af kokosmælken, og pisk det godt ind i cremen. Tilsæt en lille smule pastafarve, til farven er, som du vil have den. (Du skal virkelig kun bruge en lille smule pastafarve. Farverne er meget intense.) Pisk cremen let og luftig, ca. 2 minutter.

Samling af kagen

Læg en lagkagebund på et fad. Jeg er virkelig glad for mit roterende kagefad, når jeg skal smøre lagkager op, men du kan sagtens bruge et almindeligt lagkagefad. Det er kun vigtig, at der ikke er kant på fadet, så du kan komme til at arbejde helt ned til kanten.

Fordel ca. 3 dl. smørcreme på bunden, helt ud til kanten. Drys ca. 2 spsk. kokosmel henover cremen. Kokosmelet skal ikke tage magten i kagen, det må ikke blive for kompakt. Det skal kun være et let drys.

Påskekage

Læg en lagkagebund ovenpå og gentag med smørcreme og kokosmel. Læg den sidste bund øverst. Dæk nu kagen med et tyndt lag smørcreme på top og sider, som du glatter så tyndt og glat ud, som du kan. Dette lag skal binde evt. løse krummer, så det øverste lag bliver helt glat. – Det som på kagesprog kaldes en “crumbcoat”. Sæt kagen i køleskabet, til din crumbcoat er fast.

Læg et tykkere lag smørcreme på kagen og træk den glat med hhv. en lille paletkniv med knæk og en spartel til siderne. Gør det så omhyggeligt, som du kan. Sæt kagen i køleskabet igen, når du er tilfreds og lad smørcremen blive fast.

Jeg havde et par ujævne/ru striber i min smørcreme, som jeg gerne ville fjerne, da jeg tog kagen ud af køleskabet. Jeg tog et stykke bagepapir, ca. 20×20 cm, lagde det på kagen og gnubbede forsigtigt med fingerspidserne på striberne, til de forsvandt. Derefter fjernede jeg forsigtigt bagepapiret. Varmen fra fingerspidserne strøg ujævnhederne glatte. Men det er virkelig kun små ujævnheder, man kan fjerne på denne måde, så gør dig umage, når du smører kagen op og glatter smørcremen, før den kommer på køl.

Påskekage

Pletterne og den sidste pynt

Jeg lavede en smule kold, stærk kaffe (af pulverkaffe), hvor jeg tilsatte lidt sort frugtfarve, til det havde den rigtige farve. Jeg øvede mig lidt på “strinteriet” i køkkenvasken, før jeg ville sprøjte på kagen. Jeg havde et par forskellige stive pensler og prøvede mig frem, hvad der var nemmest. Jeg syntes, min bagepensel med hår gav det bedste resultat. Prøv dig frem.

Dyp penslen i kaffen og tør den lidt af mod kanten af glasset. Hold penslen med højre hånd og brug venstre hånd til at svirpe hovedet af den, så der står en sky af små pletter ud over din kage. Jeg satte kagen i badekarret, så jeg bare kunne skylle pletterne af karret i stedet for at skulle male køkkenet om;-) Det sviner helt ustyrligt, så er du advaret! Husk at sprøjte på alle sider af kagen, så fregnerne bliver jævnt fordelt.

Påskekage

Knæk trætandstikkere i to og skub den ene halvdel op i hver af de små fuglereder. Fordel fuglerederne med påskeæggene jævnt rundt i kanten af kagen og sæt den på køl, til den skal serveres.

Denne påskekage vil med sikkerhed imponere dine gæster. Kagen smager mildt af kokos, er blød og cremet – og utroligt smuk at se på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *