Mascarpone cheesecake – Tone-i-tone

Jeg har været lidt i tvivl, hvorvidt denne cheesecake ville få lov at slippe igennem nåleøjet og komme på bloggen. Jeg kom nemlig til at sætte fingeraftryk ovenpå moussen, da jeg skulle mærke efter, om den var stivnet. (Det var den, men jeg blev nødt til at lave en ‘facepalm’ på mig selv, fordi jeg var så dum at sætte mærker i moussen…) Jeg har heller ingen billeder af snittet på kagen, for den blev serveret ved vores fælles fødselsdag forrige weekend, og der havde jeg mere travlt med at spise den vandbakkelseskagemand, min mor havde bagt, end med at tage snitbilleder og rense fadekanter, for at det skulle se ordentligt ud. MEN: Kagen smagte dejligt! Derfor får denne mascarpone cheesecake plads på bloggen.

Mascarpone cheesecake

Åh, du kan ikke li’ ost? Jamen, mascarpone smager slet ikke af ost!!! Mascarpone er lavet af creme fraiche og fløde, og man lader vallen (altså det tynde, vandagtige) løbe fra uden at presse det ud. Mascarpone er næsten hvidt og har en mild smag af mælk og fløde. Navnet siges at komme fra “mascarpa”, et mælkeprodukt lavet af vallen fra stracchino eller lagret ost. Man har nok ikke vidst, hvilken kategori af mælkeprodukter, man ellers skulle putte det i, da det blev opfundet i 1600-tallet, så det havnede i kassen med ost.

Mascarpone cheesecake er en tone-i-tone kage, også kaldet en ombre cake. Du kan nemt skalere portionen ned (eller op) til en anden størrelse, hvis du er lidt skarp med en lommeregner. Jeg har bagt bunden i en form på 27 cm i diameter, men når den er færdigbagt og afkølet, krymper bunden lidt. Derfor samlede jeg kagen i en form med en diameter på 25 cm, foret med kageplast til at holde på moussen. Så løb der nemlig ikke mousse ned langs kanterne på bunden, den holdt godt sammen på det hele.

Mascarpone cheesecake

Bund

 • 3 æg
 • 25 g smagsneutral olie
 • 60 g sukker
 • 2 spsk. mørk kakao
 • 60 g mel
 • ½ tsk. bagepulver
 • ½ dl. mælk

Mascarponecreme

 • 9 blade husblas
 • 4 dl mælk
 • 225 g sukker
 • 5½ dl. fløde
 • 320 g mascarpone, stuetemperatur
 • 10 tsk. mørk kakao (se fordelingsnøgle nedenfor)
 • Lidt vand til at røre kakaoen ud

Tænd ovnen på 180° (alm. ovn, ikke varmluft). Fór bunden af en 27 cm springform med bagepapir og smør siderne.

De tre æg deles i blommer og hvider.

Æggeblommer piskes med tre spiseskefulde sukker. Tilsæt olien i en tynd stråle, mens du pisker det godt ind i æggene. (Det kan sagtens gøres med et håndpiskeris.) Bland kakao, mel og bagepulver i en skål og sigt det ned i æggeblommerne ad et par omgange, skiftevis med mælken. Vend det med lange tag med en dejskraber, indtil det hele er blandet godt.

Pisk æggehviderne stive i en helt ren skål sammen med resten af sukkeret. Da det ikke er marengs, vi skal bage, kan du sagtens piske sukkeret sammen med æggehviderne.

Start med at vende en tredjedel af æggehviderne i dejen, indtil du ikke har flere hvide striber og vend herefter resten forsigtigt i ad to omgange. Gør det blidt, så du ikke presser luften ud af hviderne.

Fordel dejen jævnt i formen og bag bunden i nederste tredjedel af ovnen i ca. 18 minutter. Tjek med en tandstikker af træ, at der ikke hænger dej ved, når du stikker den ned midt i kagen.

Tag kagen ud af springformen, fjern bagepapiret og lad bunden køle helt af på en bagerist.

Mascarpone cheesecake

Mascarponecremen

Tag mascarponen ud af køleskabet og lad den stå på køkkenbordet et stykke tid, indtil den når stuetemperatur, så der ikke er for store temperaturforskelle undervejs i processen.

Læg husblassen i blød i koldt vand i 20 minutter. Varm mælken (den behøver ikke koge, den skal bare være varm) og smelt husblassen deri. Rør godt. Lad mælken afkøle, til den er lillefingervarm. Pisk den ind i mascarponen ad et par omgange, til massen er jævn og tilsæt sukkeret. Pisk igen, så alt er jævnt.

Pisk fløden til blødt skum/bløde toppe. Vend lidt af flødeskummet i mascarponemassen, til det er blandet godt og vend derefter mascarponemassen i flødeskummet ad et par omgange. Nu kommer vi til den lidt tricky del, så læs det godt igennem;-) Vej din mousse og se, om målene passer med mine. Ellers må du rette lidt til. (Det er naturligvis nemmest at veje skålen, før du blander moussen, veje skålen med den færdige mousse og så trække skålens vægt fra…)

Det gælder selvfølgelig om at få samlet kagen, før mousserne sætter sig, men der går et godt stykke tid, så gå ikke i panik. Du skal nok nå det.

Mascarpone cheesecake

Fordelingsnøgle til tone-i-tone-farverne

 1. 4 tsk. kakao og 210 g mousse
 2. 3 tsk. kakao og 270 g mousse
 3. 2 tsk. kakao og 320 g mousse
 4. 1 tsk. kakao og 320 g mousse
 5. 390 g mousse

Find fem skåle frem, hvor du i nr. 1 hælder 4 tsk. kakao og et par spsk. vand. Pisk med et piskeris, indtil der ikke er nogen kakaoklumper og vend herefter de 210 g mousse i kakaoen, indtil massen er jævn.

I nr. 2 hælder du 3 tsk. kakao, lidt vand og blander, før du vender de 270 g mousse i. Og sådan fortsætter du, indtil du har fem skåle, hvor farven er gradueret fra hvid til mørkere brun.

Læg en kagering (eller springform) på et kagefad, fór den med kageplast og læg kagebunden ned i formen. Sørg for, at kagen slutter så tæt til kanten som overhovedet muligt, så moussen ikke kan løbe ved siden af. Fadet skal stå vandret – og skal kunne stå vandret i køleskabet.

Med en ROLIG hånd hælder du nu mousserne ned på bunden en ad gangen. Start med den hvide og hæld den i midten af kagen i en stråle. (Ikke så tynd en stråle, at du får luftbobler op, fordi det “plotter”, men heller ikke så tyk en stråle, at de næste mousser søger ned under de første.)

Hæld dernæst den lyseste brune (skål nr. 4) ned i midten af den hvide, bare med rolig hånd. Du skal ikke blande eller lave mønstre. Bare hælde stille og roligt, så finder moussen selv vej.

Fortsæt med de øvrige skåle 3, 2 og 1, indtil du har hældt al mascarponemoussen i kagen. Prik hul på evt. luftbobler, der måtte vise sig på overfladen. Sæt din mascarpone cheesecake i køleskabet i mindst tre timer, men gerne natten over, så moussen får tid til at sætte sig.

Mascarpone cheesecake

Servering af din mascarpone cheesecake

Tag kagen ud af køleskabet mindst en halv time før servering. Fjern kageringen og kageplasten, evt. med hjælp af en skarp kniv. Hvis der skulle være kommet ujævnheder i moussen på siderne, kan du udglatte dem med en lille paletkniv i metal, som du dypper i varmt vand, tørrer af i et rent viskestykke og glatter fejlene ud.

Jeg synes ikke, det er nødvendigt med ekstra pynt, da det vil tage fokus fra mønsteret på toppen og en ellers helt enkel kage set udefra.

Mascarpone cheesecake kan godt holde sig et par dage i køleskabet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *