Magdas vanillekranse – Den Norske Takhale

Gør dig selv en tjeneste og brug i stedet denne opskrift på vanillekranse. De er bedre end Magdas. Klik her:-) 

Magda og Peder boede to gårde væk fra mine forældre. Magda tale sønderjysk, havde været rødhåret engang og skyllede håret i øl. Men det allerbedste ved Magda var spisekammeret. Altid fyldt med kagedåser, så man kunne blive budt en småkage. Og når man blev budt, fik man altid én til den anden hånd, også. Det her er opskriften på Magdas vanillekranse.

Vanillekranse

Det lader til, at vanillekranse er en videnskab nu om stunder. Mange sværger til Mette Blomsterbergs med mandelmel i. De smager også godt, men jeg har ikke armmuller til at trykke dem ud af sprøjteposen, og jeg har kun prøvet at lave dem én gang, så jeg ved ikke, hvordan resultatet bliver, hvis man køler dejen og kører dem gennem kødhakkeren. Jeg har set uendeligt mange billeder af vanillekranse, som er flydt ud. -Fordi der er brugt smør.

Jeg ville hellere prøve kræfter med Magdas opskrift. Min mor har en Kenwood køkkenmaskine (i 70’er gul), så jeg har som barn fået lov at hjælpe med at tage imod vanillekranse-strimlerne. Vi bagte dem også som tal og bogstaver til vores fødseldage, så veninderne kunne få deres egen kage med forbogstavet. Vanillekranse er altså ikke nødvendigvis en julesmåkage for mig.

Magdas vanillekranse
Efter bagning. Der er stadig masser af takker.

Men jeg regner ikke med at få brug for kødhakkeren mere end den ene gang om året, så jeg købte en manuel med håndsving til kr. 129,- Den virkede ganske fint. Men takkerne blev ikke så lange og fine, som jeg havde forestillet mig, så der er plads til produktudvikling på vanillekransene. De ligner takkerne på en drageryg, så derfor hedder de nu også Norske Takhale-kager. (Og hvis du ikke aner, hvad jeg taler om, må du bare i gang med at læse Harry Potter, må du!) Der blev ca. 80 kager af opskriften.

Magdas vanillekranse

 • 450 g mel
 • 250 g sukker
 • 250 g margarine
 • 2 stænger vanille
 • 1 knsp. hjortetaksalt
 • 1 æg

Ingredienser - Vanillekranse

Kornene skrabes ud af vanillestængerne og blandes med lidt af sukkeret. De tørre ingredienser blandes og smuldres sammen med margarinen, til det ligner groft sand. Ægget æltes i, så dejen samles. Dejen lægges i køleskabet, til den er helt kold (minimum en time).

Kødhakkeren med den stjerneformede kageskive gøres klar. Ovnen opvarmes til 200° (alm. ovn, ikke varmluft).

Vanillekranse

Dejen køres gennem kødhakkeren og skæres i 8-10 cm lange stykker og formes til en krans. Kransene flyder ikke ud, så du behøver ikke sætte dem med stor afstand. Vanillekransene bages midt i ovnen i ca. 8 minutter.

Vanillekranse
Før bagning.

2 Replies to “Magdas vanillekranse – Den Norske Takhale”

 1. Hei,
  vi har jo tidligere diskutert hva julekaker heter på dansk og norsk (på Instagram – jeg er 50kilomel). Disse ligner på det jeg kaller “Sprutbakkels” , bare at vi ikke pleier å lage kranser, men stenger. Deigen kjøres gjennom kjøttkvernen og blir ganske vakre. Jeg er vokst opp med en manuell kjøttkvern til denne bruken, for jeg tror ikke min mor kjøpte kjøttkvern til sin Kenwood. Men for noen år siden investerte jeg i en Kenwood Major, og i en kjøttkvern til denne. Du kan faktisk kjøpe ulike skiver til denne slik at du får mange forskjellige mønstre. Veldig enkle og veldig gode kaker.

  1. Hej Hanne:-)
   Beklager det sene svar.
   Ja, bedst som man tror, at en småkage er en klassisk dansk julesmåkage, viser det sig, at den både bliver lavet i Norge og Sverige også;-) Jeg har også “kun” en manuel kødkværn, og det er helt fint, nu når jeg bruger den så sjældent.
   Jeg ønsker dig og din familie en dejlig jul!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *