Lille æbletærte med mandelcreme

En æbletærte om dagen holder doktoren væk?

Man skal ikke have læst ret mange Anders And blade som barn, før man har en forestilling om, hvordan en æbletærte ser ud og ikke mindst, hvordan den smager. Jeg havde aldrig tænkt, at en æbletærte kunne smage så godt som denne. Bare ved at tilføje lidt mandelceme, som i øvrigt er nemt at arbejde med.

Æbletærte med mandelcreme

Der er et lille drys kanel i dejen, ikke i cremen. Mandler og Amaretto skal ikke forvirres med kanelsmag, men man skal kunne ane kanelen i dejen, og være en lille smule i tvivl om, hvor den kanelsmag kommer fra. For kanel er lækkert sammen med æbler, det er helt sikkert.

Det, som gør denne æbletærte til noget særligt, er den hele æbleskive, der ligger øverst. Altså, ikke en æbleskive som til jul, men en skive æble. Ja, den har stadig skroget i sig. Og ja, jeg har pillet kernerne ud. Men det er det, som gør den så dekorativ. At der ikke bare er et hul, hvor hjertet skulle være.

Æbletærte med mandelcreme

Jeg øver mig i at bage små størrelser. Det kan ikke nytte noget, at jeg altid bager store kager til 12-14 personer, når vi oftest kun er 3 herhjemme. Denne lille æbletærte er 10 cm i diameter og er bagt i en tærteform med løs bund, så den er nem at få ud af formen og over på en tallerken. Der bliver 10 små tærter, som kan fryses, hvis du ikke får dem spist. Selvfølgelig kan tærten også bages som en stor. Så skal den bare bage lidt længere.

Lille æbletærte med mandelcreme

Dej

 • 75 g mandler
 • 200 g mel
 • 125 g sukker
 • 1 tsk. kanel
 • 100 g koldt smør
 • 1 æg

Fyld

 • 160 g mandler (eller mandelmel)
 • 90 g blødt smør
 • 75 g brun farin
 • 2 æg
 • 2 spsk. Amaretto likør (eller lidt mandelessens)
 • 5 æbler
 • Lidt ribsgele

Dejen

De 75 g mandler hakkes fint i foodprocessoren. Mel, sukker og kanel hældes i, og det blandes hurtigt. Læg det kolde smør i, og kør indtil det har konsistens som groft sand. Tilsæt ægget og saml hurtigt dejen. Dejen lægges i en frysepose og hviler i køleskabet i minimum en halv time.

Dejen ligner groft sand

Cremen

Imens kan du lave mandelcremen. Hak de 160 g mandler til fint mel. Lad foodprocessoren køre længe.

Smør og farin piskes lyst og skummende. Tilsæt æggene et ad gangen og pisk godt imellem. Tilsæt mandelmelet. Rør nu de to spsk. Amaretto likør i (alternativt smages til med mandelessens). Jeg har købt en alkoholfri Amaretto til at bage med. – Den minder nærmest om en sirup, men den smager dejligt.

Del dejen i 10 kugler. Rul dem ud på et meldrysset bord og beklæd formene med dej. Fordel mandelcremen i formene og sæt dem på køl, mens du ordner æblerne.

Æbletærte med mandelcreme

Vask æblerne grundigt. Halver dem fra top til bund. Træk stilken af. Skær nu en 4-5 mm tyk skive af hvert halve æble fra midten og udad, så du har en pæn skive til at lægge på toppen af den lille æbletærte. Fjern kernerne, men lad kernehuset sidde. Skær resten af æblerne i mindre stykker.

Æbletærte med mandelcreme

Læg et lag æbler ovenpå mandelcremen. Læg æbleskiven med den pæne side opad ovenpå. Bag tærterne ved 190° (alm. ovn, ikke varmluft) i ca. 30 minutter.

Fjern tærterne fra formene og lad dem afkøle. Smelt ribsgeleen i en lille skål over vandbad. Pensl æbleskiven med den smeltede gele, så den får glans.

Du må gerne servere din æbletærte med en kugle vanilleis eller creme fraiche, hvis du vil. Du bestemmer:-)

Æbletærte med mandelcreme

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *