Klejner – er det alt det arbejde værd?

Jeg stiller mig selv spørgsmålet hver eneste jul: Er klejner virkelig alt det besvær værd? Dejen skal æltes, rulles ud, skæres ud, vrides, rulles ud igen, køles ned og endelig koges i olie eller palmin. Men når man først står med en nykogt klejne, som smelter på tungen, er svaret et klart: JA!

Klejner

Min gamle klejnerulle, som havde tjent mig godt i ca. 25 år, kunne ikke mere, så netop som jeg havde rullet dejen ud og begyndt at skære dem ud, måtte jeg ud at købe en ny. Ikke den store udskrivning, kr. 34,95, men det forlængede processen og forsinkede bageriet. Min mor har altid haft håndelaget til at skære klejner med en klejnespore, hvor der kun er ét hjul, men det har jeg aldrig lært. Jeg har kun den hvide plasticmodel, hvor alle klejnerne får nøjagtig samme størrelse.

Klejner

Jeg tror, opskriften engang har været dobbelt så stor. Det synes i hvert fald underligt, at der skal ¼ tsk. kardemomme i (i stedet for fx en knivspids), men der bliver 180 klejner af denne portion, så det slår til de fleste steder:-)

Klejner

  • 500 g mel
  • 125 g bagemargarine
  • 250 g sukker
  • ¼ tsk. kardemomme
  • ½ tsk. hjortetakssalt
  • ½ tsk. revet skal af en usprøjtet citron
  • 3 æg
  • Palmin eller fritureolie

Klejner

Margarinen smuldres ud i de tørre ingredienser, til det har konsistens som groft sand. Æggene æltes i ét ad gangen, så dejen samles. Tilsæt evt. en smule koldt vand, hvis dejen er meget tør.

Dejen rulles tyndt ud, skæres med en klejnerulle eller -spore, vrides til klejner og stilles køligt til næste dag – eller minimum en halv time i køleskab. (At vride en klejne betyder, at man tager en af endespidserne, putter den gennem hullet i midten og trækker den forsigtigt ud.)

Klejner

Olien varmes op i en lille gryde (“lille bund, ikke for dyb”, har jeg noteret i parentes, så det lyder som en af min mors tilføjelser), til det syder omkring en tændstik.

Klejnerne koges i olien, til de er gyldne og lægges til afkøling på køkkenrulle.

Klejner

Olien kan enten sies og/eller udskiftes undervejs, for den bliver virkelig sort af det. Derfor skal palminen også kasseres bagefter. Jeg vil ikke være bekendt at servere den for fuglene;-)

2 Replies to “Klejner – er det alt det arbejde værd?”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *